Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 10 mars 2016

Motsatsen till söligt: Klappat och klart innan det ens är beslutat

Ni har kanske läst om vad jag anser om kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige om att inrätta en ny tjänstemannaenhet hos kommunen. något som ska avgöras av kommunfullmäktige på måndag kväll.
Varje ny kommunal "enhet" är början till en okontrollerat självväxande byråkrati 
Enheten - som det denna gång handlar om - är tänkt att syssla med Integration, något som det är statens sak - och inte kommunernas - att ta ansvar för och där regeringen nu har skärp till sig (bl a genom att utse en särskild minister som huvudansvarig samt nu i dagarna tillsätta ett samordnande organ. 
Att då kommunen också ska bygga upp en organisation för integration blir liksom onödig tårta på tårta. Men här verkar inte finnas tid för eftertänksamhet vare sig för kommunchefens eller någon annan inblandads del. 
I detta fall råder istället rena motsatsen till sölighet. För sedan en vecka tillbaka - elva dagar före kommunfullmäktiges beslut - sitter redan ett informationsplakat på en dörr i "Vita huset" om den nya enheten.som ska vara öppen för besökare varje tisdag!
Klappat och klart innan det ens är beslutat av kommunfullmäktige!
Ny enhet öppen tisdagar (fast ännu inte beslutad)
Börjar inte tjänstemännen agera lite väl självsvåldigt när dom tydligen uppfattar kommunfullmäktiges beslut i en viktig fråga som en ren formalitet som ingen behöver invänta. 
Plats för kommentarer

2 kommentarer:

  1. Mer som är underligt. Hur kan förlängningen av bryggan kosta 325.000:-? 6 järnstänger och 40 m2 tvåtums tryckt.

    SvaraRadera
  2. Hej du anonyme kommmentator!

    Allt som inte är klart och tydligt beställt från början brukar bli dubbelt så dyrt om man istället måste "efterbeställa". Men jag vet inte om det är ett bra svar på din fråga för du tänker förstås på materialkostnaden och då kan jag också undra.

    Antar att din kommentar gällde den nya bryggan vid Robinson Crusoe och inte den ännu inte beslutade integrationsenheten, d v s det ärende på kommunstyrelsens MENY som jag beskrev så här:

    Medel till eventuell förlängning av utstående brygga söder om Robinson Crusoe. Genom en klantig miss i samband med beställningen av arbetet - som utnyttjats av utföraren - så blev bryggan 7 meter kortare än tänkt. Att förlänga bryggan till avsedd längd skulle nu kosta cirka 325 000 kronor extra. Beslutades att skjuta till erforderliga medel för att fullfölja bryggan till avsedd längd. Med motiveringen att ärendet har skötts så klantigt avstod jag från att delta. Inte heller Marcel van Luin (M), Thomas Johnsson (M), Stig Bertilsson (C) eller Eva Wahlgren (C) deltog i beslutet. Totalt 7 ½ minut.

    Det är Hasse Johannesson på Borgholm Energi som har "fått fram" kostnaden för förlängningen, ifall du undrar vem du ska fråga.

    SvaraRadera