⚠️ Dagens varning: Älgjakten har börjat i Grabbholms kommun! ⚠️

🎂 Dagens namn är Inga och Ingalill - vi gratulerar! 🌹🌹

Här grattar vi DENNA veckas jubilarer, kolla R!

SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka HÄR!

onsdag 15 januari 2020

Börjat bra

Glada musikanter i Stadshuset
Det nya året har börjat bra i Borgholm. Först en lyckad allmän nyårssamling i Stadshuset på Nyårsdagen - nu för femte året i rad. Dagen till ära gästad av matskribenten Karin Sjögren, dragspelarna Wäinö Björklund och Jan-Erik Johansson, gamle ordningsmannen Johan Söderströms måg vice häradshövdingen Ludvig Sjöbohm (som var stadsstyrelsens ordförande 1876 - 1915) och eldsjälen bakom Mörbylångas jubileumsfirande Kalle Nykvist 
Samt sist men inte minst minst - eller rättare sagt först - nyårstalaren Anders Marell (född just på nyårsdagen någon gång på 1900-talet) som talade om 1800-talets vilda liv på den öländska landsbygden fram till den stora emigrationen från ön på 1860-talet.
Mingel inför Nyårssamlingen
Nyårstalaren
Andäktiga åhörare 
Matskribent i Borgholm
 Eldsjäl i Mörbylånga


Stadsstyrelsens ordförande 1876-1925
Originalet

En som påpassligt som alltid höll sig framme var som vanligt det gångna Årets linslus kommunalrådet Ilko Corkovic. 
Linslusen   
Vi som bjudit in till nyårssamlingen var som vanligt "hjärntrusten" i den så kallade historiegruppen som bildades inför stadens 200-årsjubileum och faktiskt har levt vidare. Precis som nyårsdagssamlingen gör, öppen för alla som den är. 
"Hjärntrusten"
Och så till nästa trevlighet på det nya året: 
På tredje dagen hände det att kommunalrådet släppte prestigen och backade från sina planer på skateboardsanläggning i Södra parken mellan Netto och Tullgatan. Vilket kändes mycket bra. Kändes också bra att för en gångs skull kunna ge honom lite beröm i en insändare i tidningen:
TACK ILKO - FORTSÄTT SÅ!   
Tack Ilko för att du backade från planerna på en betonganläggning i stadsparken i Borgholm och att du till slut valt att lyssna på stadens medborgare istället! Sistnämnda borde du ha gjort redan från början, men bättre sent än aldrig. Nu blev det en bra start på det nya året.    
Nästa gång en fråga kommer upp om var ett eller annat ska placeras (eller vad det nu kan vara som kan väcka känslor), så borde kommunledningen redan från början utlysa ett allmänt möte om saken så att det redan från start kan bli som medborgarna vill ha det.      
Kanske kunde nästa steg när det gäller vår stadspark bli ett möte om VAD MEDBORGARNA VILL HA i parken (och inte bara om vad man INTE vill ha där).  
Jag kan tänka att plantering av blomsterlökar och annan grönska skulle vara populärt och kunna piffa upp i såväl norra som södra parken, lär av jubilerande Mörbylånga och deras torg! Eller att återskapa några av de bersåer som funnits i stadsparken tidigare. Kanske bättre och trevligare belysning och lite mer inbjudande bänkar. Men framför allt att stadens medborgarna får känna sig delaktiga i hur det blir.  
Gäller även Societetsparken.    
Små enkla skyltar vid de olika träden som berättar om vad det är för slags träd skulle säkert också uppskattas. Det borde ju inte vara särskilt kostsamt.   
Fortsätt på den äntligen inslagna vägen och LYSNA LITE MER på medborgare, Ilko! Gäller även ni övriga politiker i kommunstyrelsen! 
Per Lublin

Nåja, så här var det. Ilko hade ordnat ett möte för särskilt inbjudna grannar till den planerade och ifrågasatta skateboardsanläggningen och vissa nyckelpersoner. Där alla skulle bjudas på kaffe och en fin presentation och förhoppningsvis kunna acceptera den tilltänkta placeringen. Någon annons om mötet fanns inte och några av de inbjudna var till och med tillsagda att mötet skulle vara hemligt. Datumet läckte dock ut till tidningarna, däremot inte tidpunkten. Vilket förstås gjorde mig lite extra nyfiken.
Så när mötet skulle börja klockan nio på förmiddagen den 3 januari fanns jag naturligvis tipsad och oinbjuden på plats i salen i Stadshuset för att pejla läget. 
Det visade sig att motståndet mot placeringen - kaffebjudningen till trots - var så kompakt att Ilko inte gärna kunde välja något annat än att gilla läget och flagga för att lämna parken ifred och att hitta en annan placering där ingen skulle störas. Året kunde på det viset inte ha börjat mycket bättre i Borgholm!
Jo förstås om alla våra medborgare fått vara pigga och friska, vilket ju dessvärre aldrig är fallet i någon kommun. Inte ens i kommunen med med självutnämnda "Sveriges bästa äldreomsorg".
Nu håller vi tummarna för ett fortsatt bra nytt år
👍 👍 👍 


 Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar