⚠️ Dagens varning: Älgjakten har börjat i Grabbholms kommun! ⚠️

...

Här grattar vi DENNA veckas jubilarer, kolla R!

SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka HÄR!

onsdag 16 oktober 2019

Elva miljoner!!! Är vi äldre och blivande äldre inte värda SÅ mycket?! Är vi inte värda att kunna få trygghetboende i bästa tänkbara läge?


I förra månaden lämnade jag in ett förslag i stadshuset  i Borgholm - en motion ställd till kommunfullmäktige som löd så här:
Motion till kommunfullmäktige i Borgholm
Vi blir allt fler äldre i Borgholms kommun. Andelen 65 år och äldre av befolkningen är högre hos oss än i någon annan kommun i hela Sverige. Var tredje av kommunens invånare är nu fyllda sextiofem. Och fler äldre i förhållande till yngre är vi på väg att bli.
Det här ställer stora krav på vår kommun men kan samtidigt skapa många sysselsättningstillfällen inom omsorgen - och bör göra det.

Vi behöver trygghetsboenden, gemensamhetsboenden för äldre som inte vill leva ensamma men som saknar sådana vårdbehov som krävs för att få flytta in på dagens äldreboenden som av någon anledning går under benämningen särskilda boenden. Vi behöver trygghetsboenden i kommunal regi, där de boende kan sköta sig själva men där möjlighet till hjälp finns om det plötsligt blir påkallat, trygghetsboenden där man inte behöver vända ut och in på en fet plånbok för att få kunna få flytta in.
 
Det skulle behövas trygghetsboenden på flera platser i kommunen men gemensamt är väl att dessa bör vara centralt placerade på varje ort, nära till folk och rörelse.
 
Den här motionen inriktar sig var i Borgholms stad som ett trygghetsboende lämpligen kunde byggas.
   
Har lagt märke till att torget i Borgholm har blivit något av en samlingspunkt för många äldre - som med eller utan rullatorer - tar sig dit och slår sig ner på sittbänkarna för att titta på folk, få sig en pratstund, få senaste nytt eller kanske njuta av en glass (i varje fall sommartid).
 
Bättre än i området Ekbacka - Strömgården  är att bygga ett nytt och välbehövligt trygghetsboende inom nära och rullatorvänligt gångavstånd från torget.
   
Det finns centralt beläget i kvarteret Amphion två samägda fastigheter Amphion 6 och Amphion10, där den förra (på 833 kvadratmeters yta) - belägen vid Storgatan mitt emot Apoteket - är fullbebyggd  med butikslokaler som står tomma större delen av året med gråpapper för fönstren, och där den senare - mot Hantverkaregatan (och med en yta på 878 kvadratmeter) - sedan en längre tid tillbaka står helt avröjd till ingen nytta efter en brand  för femton år sedan.
       
Jag anser att kommunen borde förvärva dessa båda fastigheter och istället för vad som nu finns där bygga ett trygghetsboende på minst tre plan längs hela sträckorna mot Storgatan och Hantverkargatan med en trädgård på insidan, där en del av trädgården är en inglasad ”vinterträdgård” - och där jag nappat på ett tidigare förslag till kommunfullmäktige från Eddie Forsman om vinterträdgårdar vid kommunens äldreboenden som verkade tilltalande.
 
Jag föreslår att kommunfullmäktige beslutar låta utreda möjligheterna att förvärva den aktuella marken och där uppföra ett trygghetsboende.
   
Borgholm den 17 september 2019 

Per Lublin

Därtill hade jag lämnat in en skiss på hur det skulle kunna se ut. 

Plus bifogat lite kartskissning: 

Men först och främst gällde det förstås att kommunen skulle se till att komma över den centralt belägna, förfulande och dåligt nyttjade tomtmarken som skulle vara perfekt för ett blivande kommunalt trygghetsboende i Borgholm! 
Medan jag var i receptionen och lämnade in handlingarna kom herr kommunalrådet Ilko Corkovic nyfiket förbi och anade sig väl till att något var i görningen. Någon timme senare när jag kom gående på Södra Långgatan kommer Ilko halvspringande efter mig och och ropar i upprörd ton: 
”- Jag vet nog vad du håller på med, men vet du vad dom vill ha för tomten? Dom vill ha elva miljoner! Elva miljoner!!! 
Hade haft god lust att fråga honom om han inte tycker att våra äldre kan vara värda elva miljoner, men jag valde att avstå från vad som skulle kunna ha blivit ett öppet gräl mitt på gatan. 
Ilko borde väl annars förstå att priset naturligtvis går att förhandla ner för mark som mer eller mindre ligger för fäfot - och där ägaren kan drabbas av kostsamma ålägganden om inget händer.
Men för Ilko är det tydligare viktigare med konstgräsplan på centralortens idrottsplats och flådiga förvaltningsbyggnader åt tjänstemännen än att göra något riktigt bra för våra äldre som inte vill leva i otrygg ensamhet hemma. 
Bara socialförvaltningens nya lokaler i kvarteret Höken - som Ilko drev igenom - kostade mer än det dubbla! För att inte tala om hur Ilko vurmade för att Trafikverket skulle lägga  3 - 4 miljarder på att i sin helhet göra om väg 136 mellan Borgholm och brofästet till en 1:2-väg med mitträcke, ett projekt som Trafikverket lyckligtvis backade från efter massiva protester från samhällen och byar utmed vägen.
Självfallet är jag fullt medveten att det  tillkommer byggkostnader utöver själva marken, men dom torde vara lika stora oavsett var man bygger. 
Är inte vi äldre och blivande äldre värda att kunna få ett trygghetsboende i bästa tänkbara läge? 
Motsvarande hoppas jag ska kunna bli verklighet även i bästa tänkbara läge på norra Öland.
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

2 kommentarer:

 1. Bra att man inte röstar på dig och ditt parti längre. Det här var ingen bra idé! Storgatan ska ha affärer och försöka ha kvar det som finns kvar. Jag tror inte att Borgholm kommer att blomstra framöver det kommer bli mer och mer nedläggningar av saker och ting. Ungdomarna ger sig här ifrån och INGEN politiker försöker få hit några jobb så att folk stannar.. Det kanske är en prioritet att göra?

  Anmärkning: Heter det rullator eller rollator?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hördu du anonyme! Du verkar ju inte ha fattat nånting! Jag vill ju ha kvar affärer vid Storgatan och att Borgholm ska blomstra. Alla övriga partier godkände Triangelspektaklet och har ännu inte fattat att detta är ett hot mot åretrunhandeln vid Storgatan.

   Ett trygghetsboende med ganska pigga äldre vid Storgatan istället för skräpet mitt emot Apoteket skulle öka kundunderlaget för åretrunbutikeena vid Torget och Storgatan. Det borde ju vilken idiot som helst kunna begripa.

   Jag håller med dig ifråga om det bristande intresset från flertalet politiker om attförsöka få hit jobb så att folk stannar. Men även ett trygghetsboende skulle leda till nya jobb.

   Om det heter rullator eller rollator vet jag inte, men en jäkligt bra uppfinning är det i alla fall. Och till stor hjälp för många goda borgholmsbor!

   Radera