⚠️ Dagens varning: Älgjakten har börjat i Grabbholms kommun! ⚠️

🎂 Dagens namn är Inga och Ingalill - vi gratulerar! 🌹🌹

Här grattar vi DENNA veckas jubilarer, kolla R!

SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka HÄR!

söndag 17 juni 2018

Dramatiskt i kommunfullmäktige i morgon - god åkerjord i fara!

Det kanske blir dramatiskt i kommunfullmäktige i morgon kväll när man ska ta ställning till den fördjupade översiktsplanen för Borgholm - Köpingsvik. I varje fall när det gäller det öppna kultur- och jordbrukslandskapet mellan staden och Kolstad. Med utsikt mot Borgholms slottsruin.
Kultur- och odlingslandskapet från Kolstad by mot slottsruinen
Låt oss göra en lång historia lite kortare och börja med att slå fast att Borgholm är en stad med landsbygden tätt inpå. Och att infarten söderifrån med den stora kungsladugården i backen - ofta med kungsgårdens djur synliga strax intill - gör ett starkt intryck på många av våra besökare. Något som ligger på plussidan för dom som kanske funderar på att flytta till Öland och Borgholm. 
För att inte tala om det öppna jordbrukslandskapet längs Kolstadvägen mellan Guntorp och Kolstad by. Med fri sikt över åkrarna mot Karlshöjd i norr ock Kungsgården och Strömbacka i söder. Ett levande kultur- och jordbrukslandskap som brukas! Tätt inpå staden! Vilka andra städer kan ståta med en sådan förebild? I tider när människor börjar inse vikten av att ha möjlighet till självhushållning och hur fel det är att asfaltera och bebygga god åkerjord! 
I allt detta ligger en gammal surdeg och skvalpar. Där det verkar som att någon har lovar någon något, något som inte finns på papper och därför är svårt att konkret peka på vad.
Men företaget Hjältevadshus på Småland - där gamle Riqumachefen Curt Wrigfors varit inblandad - köpte en gång i tiden ett stycke högproduktiv åkermark från en kolstadbonde med helt annat syfte än att producera mat. Det här var i storspekulanternas guldålder när område efter område i borgholmstrakten köptes upp av exploatörer som styckade upp dem till tomtmark huvudsakligen för fritidsbebyggelse av ganska så spekulativt slag. Den aktuella marken var ett långträckt stycke åkerjord av bästa kvalitet i jordbrukslandslapet intill Nydala, Karlshöjd och Landsborg, det som möter blicken rakt fram och till höger när man kommer uppifrån Kolstadbyn och till höger när man passerat de båda väderkvarnarna på väg ner not stan. 
Utsikt mot Borgholm i backen ner från Kolstad by
Längre ner i backen. Hjältevadshus´ åkermark rakt fram

Vägen från Kolstad by mot Borgholm... 
... med Hjältevadshus´ åkermark rakt fram
Vägen från Kolstad by mot Borgholm.
Kolstad Smedgata viker in till höger. Hjältevadshus´  åkermark rakt fram

Vägen från Kolstad by mot Borgholm. Hjältevadshus´ åkermark till höger
Vy över Hjältevadshus´ åkermark
Marken har ju köpts på ren spekulation och då hörde det ju till spelets regler att sådana affärer inte alla gånger är lukrativa utan ibland kan det bli bakslag. Och att spekulera i att bygga fritidshus på bästa åkerjorden borde väl ändå kunna leda till bakslag. Något som Hjältevadshus inte riktigt vill acceptera. Så med jämna mellanrum har man återkommit med propåer om att få bebygga denna mark. Dock hittills utan framgång. 
Inte förrän nu när man har sittande kommunledning med sig och lyckats få sin mark med bland de områden som är tänkta för framtida bebyggelse i det förslag till översiktsplan för Borgholm - Köpingsvik som nu finns med på kommunfullmäktiges bord att besluta om. Dessutom finns det bredvid ytterligare ett stycke god åkerjord som i planförslaget är tänkt att ingå i den framtida bebyggelsen, fast med annan ägare. kanske för att det inte ska se alltför genomskinligt ut.
Vid senaste kommunstyrelsesammanträdet, där kommunledningen - officielld kallat kommunstyrelsens arbetsutskott och bestående av Ilko Corkovic (S), Sofie Loirendal (Dåtid Öland) och Marcel van Luijn (M) - hade föreslagit att kommunstyrelsen skulle föreslå kommunfullmäktige att anta översiktsplanen i detta skick, så blev det stark reaktion från centerns Stig Bertilsson mot att låta bebygga denna åkermark. Centerpartisterna ville ta bort detta område från planerad framtida bebyggelse. Med nöd och näppe segrade kommunledningen med hjälp av sossesvansen vid omröstningen med 6 - 5. Centerns båda ledamöter fick stöd av Mp, SD och Jan Erici (M).   
Själv var jag inte med i kommunstyrelsen då - eftersom Ölandspartiet har delad plats i kommunstyrelsen och det inte var min tur att sitta där - men annars hade jag självfallet ställt mig på Stig Bertilssons sida. Det finns en stark lokal opinion mot att bebygga den här marken och den måste respekteras. Min röst i kommunstyrelsen skulle dock ändå inte ha förändrat saken utan resultatet skulle ha blivit detsamma om jag varit där.
Nu återstår att se vad som händer på kommunfullmäktige i morgon! 
Foto (vid olika tidpunkter): Per Lublin 
Kommentarer 
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

4 kommentarer:

 1. Jättebra område för blandad bebyggelse med hyreshus och villor. Härlig utsikt över sundet och plats för många människor som kan lyfta befolkningen i en av två kommuner på Öland. Mörbylånga har bättre åkermark.

  SvaraRadera
 2. Så här kommenterade Kennerth Linderang på Facebook igår:

  Vore verkligen helt vansinnigt att bebygga denn bördiga åkermark som brukas och sköts på bästa sätt under många generationer. Man kommer att förstöra dessa härliga vyer genom att bebygga detta område. Finns det något som helst förstånd när man tar beslutet så blir det ett nej till bebyggelse Man ska väl inte förstöra denna bördiga åkermark det finns många andra ställen att bygga på ex Åkerhagen.

  med tillägget:

  Vill göra ett tillägg kring ovan! Att man bygger bakom bilprovningen vid Guntorp har jag inga synpunkter på då man där inte tar odlad åkermark i anspråk.

  SvaraRadera
 3. Tomas Bergström6 augusti 2018 13:48

  Hej, vet du hur gick det på fullmäktigemötet, blev det något klart beslut om byggnation på åkern? svårt att finna något i den nya översiktsplanen angående detta. mvh Tomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas!
   Klart att jag vet eftersom jag själv var med. Beslutet efter omröstning i kommunfullmäktige blev tyvärr att planen godkändes utan ändringar, d v s med risk för byggnation på åkerjorden. Se - och hör - ner via denna länk:

   http://per-lublin.blogspot.com/2018/06/andra-halvlek-i-borgholm-utvisad.html

   Beslutet är dock överklagat så vi får se hur det slutar.

   Ju fler röster på Ölandspartiet i valet i september, desto mindre risk för att den aktuella åkerjorden någonsin blir bebyggd.

   Radera