Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 11 januari 2014

Bland tomtar och troll i Rällaskogen

Igår gjorde jag en promenad genom Rällaskogen. Betydligt skönare än att flåsvandra längs 136:an mellan Borgholm och Löttorp. Och nu tänkte jag visa bilder på tomtarna i skogen och spår av trollen. Börjar med TOMTARNA. Men allra först ska jag förklara hur man kan ta sig dit. 
Mitt emot affären i Rälla - på andra sidan 136:an - går en liten körväg ner i skogen (skyltad med "Bilverkstad"). Åk ner där och fram till en parkering där det vägbommar som hindrar vidare bilfärd ner i skogen. 
Bakom bommen till vänster börjar Tomtestigen
Alldeles bakom den vänstraste av vägbommarna börjar "tomtestigen", där tomtarna i år kan njuta av en snöfri jul. Dom samlas kring stigen ända bort till Minneslunden vid branten. Många är dom och av allehanda form och utseende, utspridda bland tuvor och stubbar och ibland uppklättrade i någon buske på en gren, En del ser snälla ut och andra lite luriga. En del är charmiga och en del riktigt fula. En del är stora och del är "små, mycket små, mycket små" (för att cirera framlidne poeten och vissångaren Olle Adolphsson). 
Vill Du möta tomtarna längs den Tomtestigen, så passa på nu! För jag har hört att efter Tjugondag Knut drar dom sig tillbaka ner i sina hålor.




 




 
Tomte i änglagestalt
 
 

Rälla är ju känt för sina ljugarbänkar. 
Tycks även finnas i tomteformat



.
Här var det riktigt smått 

   Fastnat på en gren och kan inte komma dän 
Nog är han lik Leif "Loket" Olsson?
    
Tomtemor med gröt i famnen
Det här var bara en liten, liten bråkdel av tomtarna längs den långa Tomtestigen. Det finns hur många fler som helst!

Och så till TROLLEN
Skogens ägare, Ekerum Golf & Resort, har ju hotat med kalhuggning av så mycket som möjligt om dom inte får bygga ett femtiotal fritidsbungalows i skogen. Nu möts vi av stora timmertravar bakom den högraste vägbommen där vägen går genom skogen ner mot Kalmarsund. Vägen är kanske fel att säga, ett brett stråk av gyttja där man fastnar med fötterna är väl en bättre beskrivning. Skogens ägare har "gallrat" och runt omkring i skogen ända bort till branten finns en massa djupa spår efter tunga och breda skogsmaskiner. Man kan nästan undra om det är någon sorts bestraffning för att Rällaskogens Vänner har överklagat byggplanerna. 
Vägen blev till gyttja


 
Det tar tid för naturen att läka sår

Vill man gallra på ett hänsynsfullt sätt så avvaktar man med skogsmaskinerna tills marken är frusen. Som ett alternativ till skogsmaskinerna kan man använda sig häst att dra ut timret med. Häst och motorsågar räcker. 
Låt oss hålla trollen borta från Rällaskogen!

Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar:

  1. Mycket bra av ekerum golf och resort att kapa ner skiten när inte de fick som de ville!!!!

    SvaraRadera