Mejla ditt debattinlägg till olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se fler nya inlägg?Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 3 maj 2018

FEL köpare i Yttre hamnen

Fick väl nästan morgonkaffet i vrångstrupen när jag läste i bladet imorse att hårdexploatören Gert-Ove Peterssons bolag Prästhagen AB har har köpt Beijerstomten i Yttre hamnen. Bevare oss väl, ska det bli fritidsbostäder för hela slanten där, var första tanken! 
Det var väl ändå inte därför som kommunen har lagt ner så mycket krut på att kunna flytta bort Beijers och Lantmännen från Yttre hamnen??? Vilket egentligen var ursprungsmotivet för att skapa handelsområdet Triangeln.
Men jo, när man läser vidare att Gert-Ove i första hand vill bygga "vanliga villor" där, så får man ju detta bekräftat. "Vanliga villor" för Gert-Ove, det är Dovreviken (till större delen ju bebyggt av lyxiga fritidsvillor i prisklassen långt över vanliga permanentbostadshus. Där kommunen gjorde misstaget att frånhända sig marken för en spottstyver till Gert-Ove och ge honom friheten att exploatera den helt efter eget tycke. Där hade vi annars kunnat haft välbehövliga hyresbostäder idag. 
Kanske bländades dåvarande kommunledningen av att exploatören själv skulle bosätta sig där och bidraga till kommunkassan med sina skattekronor. Jojo, Gert-Ove reserverade den mest attraktiva tomten längst ut på udden åt sig själv, byggde där ett fräsigt hus där - som han efter några år sålde med god vinst - och flyttade hem till Växjö kommun igen.
Andra "vanliga villor" som Gert-Ove fixat är den vackra äng bakom Prästgården i Köpingsvik som kommunen sålde till Gert-Ove för att han skulle skapa permanentbostäder, men som denne istället styckade upp och sålde som attraktiva fritidstomter ("nära till badstranden" enligt annonseringen i fastlandstidningar). Många av de 16 tomterna har swimmingpool och jag vet inte att någon enda av dem är åretruntbebodd. Bland köpingsborna går området under benämningen Lilla Växjö. 
Och nu vill Gert-Ove Petersson att Borgholms kommun anpassar planbestämmelserna för Beijerstomten i Yttre hamnen efter hans önskemål så att det passar hans planer. Ett alternativ som Gert-Ove nämner är bostadsrätter. Förmodligen så dyra att dom inte är att tänka på för ölänningar som är ute efter en bostad i Borgholm utan blir sånt som får stå tomt vintertid. 
Snacka om fel köpare i Yttre hamnen! Kommunens ansvariga måste ju agera!
Men - hör och häpna! - vi läser vidare i artikeln: 
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) gillar beskedet från yttre hamnen och Prästhagen AB:
  - Gert-Ove och Prästhagen AB har gjort mycket bra i kommunen och vi ser fram emot att samarbeta med dem, nu måste vi snabbt få med dem i arbetsgruppen som jobbar med utvecklingen av hamnområdet. Och jättebra att förvärvet gick så snabbt, säger kommunalrådet och tillägger:
  
- Vi (kommunen) ska göra vårt bästa för att möjliggöra att byggnationen och exploateringen av Beijers-fastigheten kan ske så fort som möjligt
 
Är det ren naivitet eller är det något annat? Man börjar faktiskt undra. Eller som någon i min närhet frågade efter att ha läst artikeln:  
- Köper den där Gert-Ove även människor? Men så får man kanske inte säga?
Vi behöver en vettig markanvändning i Yttre hamnen - där kommunen sätter ner foten och gör något bra - och en vettig bostadspolitik i Borgholms kommun! Därmed basta!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR 

3 kommentarer:

 1. Kenneth Sköldemo16 maj 2018 16:52

  Rädda hamnen! Stoppa exploateringen av hamnen mm.....Kommer du Per ihåg när dessa "slagord" var det som gällde, när det i mångas ögon av exploateringsiver förblindade bolaget Riquma ville "ha allt"? Det var en period i Borgholms kommuns historia som nog ingen trodde skulle komma tillbaka. Men.... historien upprepar sig! Då hade vi en girig exploatör som efter diverse manövrar tillskansade sig ett antal miljoner, som kommunen kunde använt till annat, om fullmäktiges majoritet hade "hajat" vad hela den s.k. Strandaffären gick ut på. Jag har funderat på om inte det vore dags att skriva ned händelserna runt denna affär, något som man i den lokala pressen inte heller riktigt förstod då. Nåväl, detta blev ett lång inlägg, men jag hoppas du har plats i din blogg för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart Kenneth! Här är det högt i tak.

   Och jag minns också den tiden ganska väl. Riqumas grundare Curt Wrigfors betraktades som så nära en Gud en människa kan komma av Borgholms dåvarande politiska ledning och gavs väldigt fria händer. Det var flata kommunpolitiker då som nu - då var det Wrigfors som höjdes till skyarna, nu är det Gert-Ove.

   Som en liten parentes i sammanhanget kan nämnas att efter Riqumas konkurs så blev Wrigfors -som numera arbetar som konsult - VD för Hjältevadshus som under den tiden köpte jordbruksmark för att exploatera bakom Karlshöjd men som fortfarande - till Hjältevadshus´ stora irritation - ligger kvar som jordbruksmark och enligt gällande plan inte får bebyggas. Men där nuvarande kommunalråd Ilko Corkovic tydligen gått och lovat att det ska bli ändring på saken så att utsikten från Kolstad över åkrarna mot Karlshöjd isåfall istället snart kommer att prydas av en stor samling tomter med fritidsklumpar lika tjusiga som i skräckexemplet Dovreviken där Gert -Ove fått härja.

   Det finns onekligen mycket att skriva om :-)

   Radera
  2. Kan väl tillägga att det finns ett par sådana gökar till, framför allt då en P O Persson som bl a förstört det anrika fina Sinus-badet i Köpingsvik. Huvale!

   Radera