⚠️ Dagens varning: Älgjakten har börjat i Grabbholms kommun! ⚠️

🎂 Dagens namn är Inga och Ingalill - vi gratulerar! 🌹🌹

Här grattar vi DENNA veckas jubilarer, kolla R!

SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka HÄR!

torsdag 14 maj 2020

Måttet rågat - Åke Åkesson JO-anmäld för bristande respekt mot patient

Verksamhetschefen  Åke Åkesson vid Hälsocentralen i Borgholm brukar lyftas till skyarna av vårt kommunalråd Ilko Corkovic, få besök av diverse ministrar och få massor av beröm. Han må vara en nytänkare och duktig organisatör, men han har knappast gjort sig känd för att kunna lyssna på patienterna och kunna ta dem på allvar, läkare som han ändå är. 
Måttet blev väl rågat när man i förrgår kunde läsa i Ölandsbladet hur en äldre multisjuk kvinna blivit bemött i samband med att hon krävde att munskydd skulle användas när man skulle ta ett blodprov på henne.  
Från Ölandsbladet i tisdags

Kvinnans oro får anses synnerligen väl befogad när man betänker att multisjuka äldre personer - i händelse av att bli smittade knappast kan påräkna annat än att bli bortprioriterade från adekvat vård,  d v s en snabb dödsdom och en plågsam död. 
Så upprörd (rent ut sagt förbannad) har jag blivit av Åkessons uttalande till tidningen och hans oförmåga till förståelse för patientens oro att jag nu har skickat in en anmälan till JO mot Åkesson. Det står tydligt angivet i Patientsäkerhetslagen att patienter ska visas omtanke och respekt och jag ifrågasätter stark om Åkesson verkligen har gjort det. 
Har fått veta att tidningsartikeln handlar om en äldre äldre (80+) multisjuk medborgare i vår kommun. Vars liv det således kan handla om. Hur kan en läkare vara så in i helsicke fyrkantig och nonchalant mot en sådan med rätta orolig patient?
Har Åke Åkesson inte tagit till sig att vem som helst kan vara smittbärare av covid-19 utan att själv ha symptom och att Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att hålla ett avstånd på minst en och en halv meter från andra? 
Har han inte förstått att det i en sådan situation som blodprovstagning då man är bara decimeter från varandra krävs speciell skyddsutrustning om man ska vara garderad mot överföring av eventuell smitta? 
Eller vill han ha rutiner som kan äventyra sköra människors liv och på så vis kanske minska antalet patienter vid Hälsocentralen? 
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar