Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 31 januari 2021

Raggarkungen från Öland som cruisat färdigt

 

Leif ”Lången Qvarfordt   8/6 1945 - 10/1 2021

I förra veckan skrev jag om min granne Lången som för tre veckor sedan gick ur tiden. Hade inte sett honom sedan före jul och inte hans lilla bil heller. Trodde att han som så ofta annars hade vikt ihop sig och stuvat in sig i sin pyttelilla vardagsbil och åkt upp till anhöriga i Södertälje som han brukade göra ibland. 

Annars var det stora amerikanska bilar som gällde. Och den stora årliga motorträffen med amerikanska vrålåk i Västerås var för honom årets höjdpunkt. Och på hemmaplan var det förstås Ölands Motordag med tillhörande cruising som krönte året. 

Lången kallades han vanligtvis på grund av sin längd. Och i Västerås och runt om på andra håll kallades han ”Raggarkungen från Öland”. Men hans egentliga namn var det inte så många som visste, eller att han hade ett aristokratiskt klingande efternamn. 

Inte bara han själv var lång, han hade även långt vitt hår och långa breda mustascher som hängde långt ner under hakan. En skön lirare som verkligen märktes och syntes. 

Så t ex när han med sitt raggargäng en sommardag hade hyrt en stor limousin för att åka från mitten på Badhusgatan ner till Strand för att festa medan ”limmon” skulle vänta utanför. Väl framme blev gänget inte insläppt på Strand, men till all lycka hade dom något eller några flak öl med som reserv i limousinen, så dom blev stående utanför det långa fordonet med chaufför längst ner på Badhusgatan halsande och med ölburkarna i näven. En syn för gudar. 

Minns en gång för många år sedan en valsöndag när jag var inne i vallokalen i skolmatsalen för att avge min röst. Plötsligt fick jag se Lången sträcka sig upp bakom en röstningsskärm och visa inför alla när han stack in en av våra valsedlar i ett röstningskuvert. Han ville minsann inte dölja för någon vad han röstade på. Det hördes vissa protester från valförrättarna vid deras bord, men det var inte något som Lången brydde sig om, så dom tystnade snabbt. 

Trots sitt iögonfallande rebelliska yttre var Lången en snäll själ som inte gjorde någon för när. 

Men nu i julas hade han inte åkt till Södertälje utan tydligen istället till lasarettet i Kalmar där han slutade sina dagar den 10 januari. Raggarkungen från Öland hade cruisat färdigt. En färgklick som kommer att saknas.

Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka " R 

2 kommentarer:

  1. Stort tack för de fina orden om Lången, som jag fick 3 underbara barn tillsamman med.
    Mvh
    Yvonne

    SvaraRadera
  2. Veldigt bra skrivigt men det fins 1000 historier om leffe lången helsningar Tonny

    SvaraRadera