Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 27 januari 2020

En omisskännlig stank av brunt

Människan som leder den skendemokratiska gruppen (SD) i vår kommun - och som för skens skull låtit skriva sig i en liten bostad i Borgholm (i en kommun där hon inte ens bor) - har skrivit en motion som luktar rasism så att det stinker om det.

Olika nyanser av brunt.
Skendemokratipolitiker som krampaktigt 
greppar fast i en av Kommunfullmäktiges Heliga Smörgåsar i Stadshuset i den kommun där hon egentligen inte hör hemma

Motionen riktar sig emot människor med annan bakgrund än den svenska, vilka hon helst inte vill tillåta att få  arbeta inom äldreomsorgen. I vart fall inte om de inte har ”fullgod kännedom om de svenska kulturella traditionerna”.  Snacka om diskriminering på grund av etnicitet! Vilket faktiskt är enligt lag förbjudet.  
Det är betydligt viktigare att de som arbetar inom äldreomsorgen är kärleksfulla och kan visa ömhet och medkännande omtanke mot de äldre än att de talar oklanderlig och brytningsfri svenska med rätt betoning på varje stavelse och vet varför vi firar valborgsmässoafton med eldar eller påsk med ägg (som inte ens alla svenskfödda känner till). En varm hand, tillmötesgående och ett leende betyder mer för de äldre än etnicitet.         
Vi vet ju att äldreomsorgen i de flesta kommuner är underbemannad och att det är svårt att nyanställa med de dåliga löner som råder. Att därutöver utestänga stora grupper från vårdyrket på det sätt som föreslås i motionen skulle sannerligen inte göra saken bättre. I slutänden skulle det bli de äldre som drabbades.       
Visst finns det människor som är olämpliga att arbeta inom äldreomsorgen men det är på helt andra grunder än det som anges i det skendemokratiska förslaget. De allra flesta som som arbetar inom vården gör dock ett beundransvärt arbete som förtjänar all respekt! 
Se därför istället till att förbättra löner och andra arbetsvillkor inom äldreomsorgen och höj yrkets status, så att det blir lättare att rekrytera och behålla kompetent personal - oavsett etnisk bakgrund! Det skulle alla vinna på - inte minst de äldre!   
Bevare oss väl för att det bruna patraskets förslag ska få genomslag i äldreomsorgen!
Foto: Per Lublin
 Kommentarer 
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar