Uppdaterad efter att ett fel upptäckts och rättats till beträffande elfteplaceringen!
Att den stor segraren i kommunvalet i Borgholms kommun heter Ilko Corkovic råder det väl ingen som helst tvekan om. Han är bara till att gratulera till den personliga framgången!
Med sina 797 kryss* har Ilko till och med fått fler personliga röster än vad alla dom tio följande har fått tillsammans (nämligen 795)!
Flest personröster (topplistan)1. Ilko Corkovic 797 kryss
2. Carl Malgerud 192 kryss
3. Marcel van Luijn 103 kryss
4. Anne Oscarsson 99 kryss
5. Per Lublin 87 kryss
6. Staffan Larsson 82 kryss
7. Sofie Loirendal 53 kryss
8. Tomas Lind 50 kryss
9. Tomas Zander 48 kryss
10. Sara Kånåhols 46 kryss
11. Torbjörn Johansson 43 kryss
Vill du se en sammanställning av hur samtliga kryss har hamnat (och även kunna gå vidare och se hur hur det kryssats i vart och ett av kommunens nio olika valdistrikt), klicka HÄR!
Ilkos parti (S) har också gått tydligt framåt kommunalt hos oss. Medan det var 23,7 % av de röstande i Borgholms kommun som röstade på socialdemokraterna i riksdagsvalet så var det hela 34 % som valde detta parti i kommunvalet. Eftersom ingen av de övriga socialdemokratiska kandidaterna fick mer än som allra mest 18 kryss** och de allra flesta max 2 kryss, så kan man väl konstatera att den socialdemokratiska framgången i kommunvalet hos oss helt och hållet handlade om att så många röstade på Ilko och egentligen inte på sossarna.
Ilkos många klappar över axlarna på väljare före valet och "selfies-bilder" - där han låtit sig fotograferas tillsammans med dem (så att dom ska känna sig viktiga före valet) - har givit sitt resultat!
Hos moderaterna i Borgholms kommun har det varit en hel del stridigheter under senare år som bl a kommit att handla om vem som ska vara partiets främste företrädare. Medan Carl Malgerud vann knappt över partihövdingen Marcel van Luijn i en intern omröstning i vintras och kom att hamna överst på moderaternas valsedlar, så har Malgerud nu med sina 192 personliga röster mot Marcels 102 definitivt slagit ut den senare från den moderata ledartronen.
Nummer fyra i den kommunala krysstoppen är Anne Oscarsson, som samtidigt blivit invald för sverigedemokraterna (SD) i riksdagen. Därmed har Öland sedan ett uppehåll på tolv år åter fått en företrädare i Sveriges riksdag. Åretstår att se vad hon där kan komma att uträtta för Ölands del.
Senast någon öländsk riksdagsman uträttade något bestående för Öland var väl när salig Fritz Börjesson (C) från Isgärde såg till att Ölandsbron blev verklighet. Så nu vet Anne Oscarsson vad som kan förväntas av henne.
Att SD:s framgångar på riksplanet smittat av sig till vår kommunala nivå är uppenbart. På så sätt att SD dubblar sina platser i Borgholms kommunfullmäktige från 2 till 4 och det kan inte bero på de insatser som uträttats av partiets kommunala representanter under de gångna fyra åren. I riksdagsvalet var det hela 21,4 %*** av kommunens medborgare som valde att rösta på Jimmie Åkessons parti, men mer än hälften av dessa röstade på något annat parti kommunalt.
Det gläder mig att även Ölandspartiet har rönt framgång i valet. Här avstår jag på grund av viss blygsamhet och bristande opartiskhet från att försöka mig på att analysera allt för mycket men kan kort och gott konstatera att vi fick 4,5 % av kommuninvånarnas röster, vilket ger oss två platser i nya kommunfullmäktige istället för den enda som vi haft de senaste fyra åren.
Men jag tror att det gick hem att vi lade vårt krut på att tala om vad vi själva ville göra istället för att ägna oss så mycket åt vad dom andra gjorde och inte gjorde.
Sedan är det bara att konstatera att centerpartiet i vår kommun har gjort sitt sämsta val någonsin sedan Borgholms kommun bildades. Från att länge ha varit det självskrivet största och mäktigaste partiet har det nu ramlat ner på tredje plats. Partiets nye stjärnskott Staffan Larsson fick inte mer än 82 kryss, vilket kan jämföras med att senaste centerpartistiska kommunalrådet Lisbeth Lennartsson när hon låg på topp 2006 höstade in kanske 1500 kryss (har inte tillgång till den exakta siffran just nu, men mycket var det)! Där ligger i vart fall Ilko i lä. Centerns kräftgång i Borgholms kommun kan nog förklaras både med att lantbrukarna har blivit så mycket färre samt avsaknaden av någon lokal färgstark ledare för partiet.
Så har vi partiet från norra Öland som slog hela politikeretablissemanget med häpnad vid förra valet och som kallade sig Framtid Öland. Där är det bara att konstatera att den allmänt tippade tillbakagången inte alls blev så stor som jag hade trott att den skulle bli och dom förlorade endast en av sina fem platser i kommunfullmäktige. Partiet förblev största parti på norra Öland, så att kalla det "Dåtid Öland" känns faktiskt inte längre på sin plats. Deras nye förstanamn Torbjörn Johansson fick med sina 43 kryss dock inte riktigt samma gensvar som den tidigare fixstjärnan Sofie Loirendal (som fick 53 kryss denn gång) tätt följd av partigrundaren Tomas Lind (med 50 kryss).
Vänsterpartiet gick - sett till antalet röster - back från att vara det näst minsta partiet till att bli det allra minsta. Fick troligen behålla sin enda plats i kommunfullmäktige tack vare den nya unga och trevliga partiledaren Sara Kånåhols som bjudit på egenhändigt hembakade pepparkakor under valrörelsen. Samt partiets annonskampanj för att kryssa in Sara i kommunfullmäktige.
Kristdemokraterna (KD) gjorde ett bra val och från att vara det allra minsta partiet i kommunfullmäktige, sett till antalet röster, och nätt och jämnt kom in i kommunfullmäktige efter förra valet, så var det nu nära att dom nu fick en ytterligare plats i kommunfullmäktige. Om ökningen berodde på Ebba Busch Thors effekt eller på den nye lokale partiledaren Marwin Johansson - som med sina 37 kryss seglade in på en tolfteplacering i den kommunala kryssligan - må vara osagt, men vi kan väl säga att medan hela 8,3 % av kommunens väljare röstade på KD i riksdagsvalet så var det bara 4,1 % av väljarna i vår kommun som gjorde det i kommunvalet, så "Ebba-effekten" var nog inte hela förklaringen.
Nu återstår närmast för nyvalda kommunfullmäktige att tillsätta kommunstyrelse och kommunstyrelsens ordförande (som bär titeln kommunalråd).
Och om då kommunfullmäktige avser att respektera väljarnas val så är det solklart att det borde bli dom elva uppräknade som fått flest röster som ska få utgöra den nya kommunstyrelsen**** och att Ilko per automatik ska bli den nye ordföranden och därmed få fortsätta som kommunalråd fyra år till.
Sen kan man tycka att det vore bäst för kommunen om vi fick en samlingsregering där vart och ett av kommunfullmäktiges åtta partier fick var sin ordinarie ledamot i kommunstyrelsen!
*) Fotnot 1: Vid kommunvalet för fyra år fick dock Ilko hela 955 kryss. Han kan fundera över varför han faktiskt - trots årets segerglans - faktiskt fick ett hundratal färre i år.
**) Fotnot 2: Det var Joel Schäfer i Tjusby som med 18 kryss nu kom nummer 2 bland sossarna.
***) Fotnot 3: Med sina 21,4 % av våra kommuninvånares röster nosade SD faktiskt sossarna i bakhasorna på att störst hos oss i riksdagsvalet. Socialdemokraterna fick 23,7 % av våra kommuninvånares röster i riksdagsvalet och blev därmed störst även där.
****) Fotnot 4: Kommunstyrelsen ska enligt kommunens reglemente bestå av 11 ledamöter (varav en är ordförande) och lika många ersättare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar