Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 2 februari 2021

Ewa Engberg - så slog coronan till mot dig och de dina. Så fruktansvärt onödigt! Tack Ewa för allt ditt stöd genom åren!


Ewa Engberg   18/11 1946 - 20/1 2021
Så har coronan  plötsligt ryckt bort en av mina personliga vänner.
Kanske minns ni som läser detta Ewa Engberg som bodde i Köpingsvik på åttiotalet och arbetade på Strand och också kom att ha ett litet parfymeri i Gallerian (f d Ica-hallen) vid torget i Borgholm. Det var vid den tiden vi kom att bli bekanta.
I slutet av åttiotalet flyttade familjen Engberg (Calle, Ewa och deras båda döttrar Jezzica och Vivi) till en gård i Hörlösa på Norra Öland - Äppelgården - där de bedrev familjehemsverksamhet. 
Ewa kom att bli ett stort stöd när jag 1988 startade närradiostationen Ölands Radio i Borgholm. Fick nämligen använda mig av en hörna i ett bakre rum i hennes parfymeri som radiostudio, varifrån jag kunde sända mina tidiga morgonprogram - som någon av er äldre kanske minns.
Ewa ställde också upp för dåvarande partiet Kommunens Bästa och fick en plats i Borgholms kommunfullmäktige. Vid något tillfälle hade hon till och två med två stolar där, en för sig själv och en för då sjuåriga Vivi som satt upptagen med färgpennor och målarbok bredvid sin mamma när det var fullmäktigesammanträde. 
Ewa blev också en fritidsengagerad ledamot i socialnämnden. 
Bland många andra engagemang.  
I mitten på nittiotalet lämnade familjen Öland och flyttade till Halland där Ewa hade sitt ursprung. Med Halmstad som utgångspunkt blev det bland annat några års arbetspendling till USA, följt av högskoleutbildning och arbete som lärare. Slutligen flyttade Ewa och Calle  till ett eget hus i Mellbystrand vid Laholmsbukten och Calle gick iland efter ett långt liv på sjön som sjöingenjör.
Vi fortsatte att ha viss kontakt och Ewa som nog tillhörde dom mer långväga läsarna av min blogg skämde ofta bort mig med värmande lovord bland kommentarerna. Hon släppte aldrig kontakterna med Öland. 
På Facebook skrev Ewa kapitelvis om olika skeden sitt liv och hon beskrev sig själv som "Rund god och glad. Engagerad och lite lat. Älskar min familj och USA". 
Hon skrev kärleksfullt om barnbarnen som hon kallade sina "trollungar" och jag vill minnas att hon hade besökt Elvis Presleys hem "Graceland" mer än en gång. 
Ewa hade planer på att besöka Öland i sommar - så blev det nu inte.
Strax före nyår började Ewa ana oråd och på nyårsafton beställde hon hem ett provtest mot covid-19. Den 6/1 skriver Ewa på Facebook:
Då så har jag fått provsvar och jag har Covid 19. Inatt har jag dessutom haft ont i hela kroppen och mått väldigt illa. Så nu får det bli några dagar av vila och en förhoppning om att andningen fortsätter att sköta sig. Önskar mina kära en fin dag och snälla var rädda om er ❤
Det följdes av ett femtiotal kommentarer med hälsningar till henne från hennes vänner och själv skrev jag aningslöst:
Håller tummarna för att det ska gå bra för dig Ewa, det är ju en tuff sjukdom men du är ju tuff själv 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Någon dag efter kom ett nytt FB-inlägg från Ewa: 
Fy tusan så dåligt jag mår. Huvudvärk, värk i hela kroppen, illamående - fast igen feber. Lär väl inte få i mig något att äta idag heller. Uschaligen, önskar alla mina kära en bra dag och var rädda om er. Tack för alla vänliga kryapådig hälsningar ❤ 

Tyvärr skulle inga tummar och kryapådighälsningar i hela världen räcka till skulle det visa sig.

Den 10/1 hamnade Ewa på sjukhuset i Halmstad och på kvällen den 21/1 skriver dottern Jezzica bl a följande på Facebook:
Älskade finaste vänner.
Igår kväll var Vivi och jag hos mamma. Jag berättade att Biden och Harris svurits in och hon kramade då milt min hand. Kort där efter tog hon sitt sista andetag. Hon kämpade väl men hon blev akut sämre igårkväll och hennes kropp orkade inte mer. Hon var lugn och hade inte ont och Vivi och jag höll hennes händer, klappade och kramade henne och berättade hur älskad, uppskattad och värdefull hon var. 
Runt 23.00 somnade mamma in. I morse åkte Vivi och jag ner till pappa. Vi har berättat och kommer stanna hos honom de närmsta dagarna. Vi sörjer förlusten men glädjs åt minnena och att vi fått ha denna fantastiska kvinna i våra liv. Vi kommer ägna de närmsta dagarna åt att ta hand om varandra och kanske därför inte orkar svara på telefon och mess men era hälsningar kommer vi läsa i mån av ork. Ta hand om varandra. 💞🙏💗 —       

Ett chockerande budskap som jag nog  aldrig hade väntat. Så fruktansvärt onödigt, Ewa hade ju så mycket att ge. Tänker på familjen som plötsligt drabbats så hårt.  

Har nog precis - som många andra - betraktat covid-19 på visst avstånd, som skrämmande statistik med stigande stort antal avlidna, en mängd anonymiserade offer där en och annan kändis nämns som avliden i sviterna av covid-19. En del som jag känner har tidigare fått covid-19 men i lindrigare form och överlevt det hela. 

Ewas bortgång bara ett par veckor efter att hon konsterats smittad har kommit att beröra på ett helt annat sätt. Nu handlar det inte bara om hur man bekämpar smittspridningen och minskar dödstalen.

Det handlar inte längre om antal avlidna, det handlar om människoliv, där vart och ett kan vara en hel bok! 

Där inte bara de avlidna som är offren utan där också deras närstånde, familjer, släkt och många vänner drabbas. Man kan inte räkna dem alla. 

Tack Ewa för åren tillsammans på barrikaderna i Borgholm för en bättre och mänskligare kommun!

Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka " R 

2 kommentarer:

  1. Tack Per för fina ord om vår gemensamma vän. Det är så sorgligt att hon inte är med längre. /Hasse N

    SvaraRadera
  2. Tack snälla för det fina i lägger och tidningsartikel ❤️

    SvaraRadera