⚠️ Dagens varning: Älgjakten har börjat i Grabbholms kommun! ⚠️

🎂 Dagens namn är Inga och Ingalill - vi gratulerar! 🌹🌹

Här grattar vi DENNA veckas jubilarer, kolla R!

SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka HÄR!

onsdag 15 januari 2020

Gott drag i museifrågan för öländska fornfynden

Det goda fortsatte på den sjunde dagen då Ölandsbladet hade en artikel om kampen för att få behålla de öländska fornfynden på Öland - något som man tycker borde vara självklart - och Lasse Wellins kampanj för saken på facebook. Ölandsbladet tog redan i höstas upp frågan i en utmärkt ledare. 
Och på årets tionde dag skickade vår nya landshövding Cecilia Schelin Seidegård in en skrivelse till Historiska Museet - som enligt lag har hand om alla fornfynd som hittats i marken och som är äldre än hundra år med erbjudande att fixa en filial till museet på Öland för de öländska fornfynden där hon hade de öländska kommunalråden med på noterna. 
Ingen dum idé alls, varigenom öländska fornfynd kan få hamna på Öland utan att lagen behöver skrivas om. Det är nu gott drag i museifrågan för öländska fornfynd!
Men ett varningens finger är ändå på sin plats. Blanda inte in Ekerum i saken! Att använda skattemedel till att skapa ett extra dragplåster åt en privat turistanläggning är inte rätt att göra. Museifilialen kan således inte placeras vid Ekerum utan en lämplig placering borde istället vara i Borgholm där det kan gynna besöksnäringen i vid bemärkelse och självfallet vara öppet året om! 
Det som är bra för Borgholm är bra för hela Öland!


 Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

6 kommentarer:

 1. Här är skrivelsen till SHM: https://docdro.id/L1QrlFj

  Mer vettlös än man kunde frukta, jag tänkte att Ekerums namn kanske stod med som exempel i förbifarten för litet gratis pressexponering som brukligt för dem. Men det hela verkar villkorat till att det skall vara Ekerum som gäller.

  Man undrar vilka "alla berörda aktörer" är, när, var och hur "diskussionerna" har förts (har tex KF röstat om att skriva under detta?) och vilka fler än Ekerum som inkluderas i "näringslivet på Öland". Och vad är det för ovidkommande reklamdravel om att "Ekerum strategiskt stärkt verksamheten" "med tydlig närvaro under alla säsonger"? De enda årstidsoberoende verksamheterna där - mat och boende - är samma som när anläggningen öppnade för nästan 30 år sen, och inget annat där har heller med fornfynd o kulturhistoria att göra. Och det där omtalade nya hotellet söker de ju enligt tidningsintervju med VD finansiering för att bygga, ifall det nånsin skulle bli aktuellt. Men det är väl skattebetalarna som skall bli finansieringen, igen...

  Nu riskerar det att sk*ta sig med att få fornfynden till Öland bara för att lokala genier blandar in en privat aktör, en som dessutom saknar kompetens på området, är olämpligt lokaliserad och saknar plats för allt som planerats redan innan museet. Det kan ju för det första inte vara lagligt med en sån manöver, och det borde åtminstone SHM som statlig myndighet fatta. Skall SHM efter detta stolleprov våga låta föremålen komma ens till en mer lämplig plats på Öland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du är alert!
   Jag BORDE ha läst skrivelsen innan jag formulerade mitt inlägg, där var jag lite för spontan. Så det finns sannerligen anledning att återkomma i denna sak. Tycker mig kunna känna en viss doft av korruption som jag inte gillar.

   Du verkar vara en person med huvudet på skaft, så hör gärna av dig till mig privat (per.lublin@gmail.com eller tel 0708 20 86 28). Jag avslöjar aldrig någon tipsares identitet.

   Radera
  2. Haha, så du menar att t ex du som KF-ledamot inte delar kommunernas "samsyn" och inte har varit med i "diskussionerna". M-m-men det står ju så i skrivelsen... :) Företrädare för tre kommuner (Fanerdun-Persson i Kalmar också, av någon anledning) säger ju att alla är ense om att Historiska museets samlingar skall flyttas till Ekerum Golf & Resort AB. De kan väl aldrig ljuga?

   Korruption eller massiv okunskap/ointresse eller både och, det är de enda alternativen. Gäller att hitta pappersspår, och där är jag tyvärr inte bättre placerad att gräva än vem som helst.

   Vem som helst som ens aspirerar på att kalla sig journalist borde rent murvelinstinktivt ha känt stanken i åratal och kastat sig över saken, annat är tjänstefel. Särskilt om man vurmar för bygdens etablerade proffs och entusiaster på området, som Slottsruinen, Ölands Museum, Gråborg/Vitterhetsakademien, Skäftekärr, Eketorp osv osv. Tyvärr är lokalmedia tydligen för upptagna med att sprida Ekerums/PEAB:s pressmeddelanden, hylla inköp av fejkutmärkelser och hetskampanja mot folk som vågat säga emot. Hos den lokala tredje statsmakten finns nog inget hopp att hämta.

   Trodde saker kanske skulle bli mindre bananrepublikanskt med ny landshövding. Man hade vant sig vid att höra om hur länsstyrelsens högste chef övernattade, åt, drack och porrsurfade på Ekerum och "invigde satsningar" där - samtidigt som hans tjänstemän opartiskt skulle handlägga planärenden och överklaganden om samma "satsingar". Men rötan verkar vara etablerad.

   Har Ekerum förresten betalat för kommunens planarbete enligt exploateringsavtalet än? Eller ska de ha museibyggnad klubbad också för att se Lisbeth Lennartssons gamla löften till dem som uppfyllda? För det finns ingen museibyggnad i detaljplanen på kommunens hemsida.

   Radera
  3. De kommunpolitiker som undertecknat skrivelsen har egentligen inte mandat att uttala sig på detta sätt för berörda kommuners räkning. De folkvalda - kommunfullmäktige i respektive kommun (däribland jag) - har nämligen aldrig blivit tillfrågade om placeringen av ett sådant museum och själv skulle jag inte bedöma Ekerum som ett seriöst alternativ. Givetvis är jag för att de öländska fornfynden får komma tillbaka och förvaras i ett museum på Öland, men inte på Ekerum!

   Radera
  4. På din andra fråga kan jag inte ge ett klart svar eftersom jag INTE VET om Ekerum har fullgjort sina betalningar till kommunen enligt avtalet, men jag skulle inte tro att så är fallet utan att kommunen på grund av sina företrädares undfallenhet sitter där med Svarte Petter. Det vill säga att kommunmedborgarna isåfall fortfarande inte har fått sina pengar från Ekerum, vilket bara kan betecknas som uruselt!

   Radera
  5. NU kan du få ett svar på fråga två. Har kollat upp och fått besked från Stadshuset att kommunen numera HAR fått betalt från Ekerum med avtalade belopp enligt exploateringsavtalet även om det har dröjt.

   Däremot täcker de avtalade beloppen inte på långa väger kommunens VERKLIGA kostnader för planarbetet åt Ekerum!
   Så det har ändå blivit Svarte Petter för vår kommun!

   Radera