⚠️ Dagens varning: Älgjakten har börjat i Grabbholms kommun! ⚠️

🎂 Dagens namn är Inga och Ingalill - vi gratulerar! 🌹🌹

Här grattar vi DENNA veckas jubilarer, kolla R!

SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka HÄR!

måndag 19 mars 2018

Test på Lyckås


Tillbaka från Ryssland till Borgholm, närmare bestämt till "Lyckås" - det gamla banvaktarebostället ovanför en trätrappa vid Rosenfors. Järnvägen från Borgholm mot Färjestaden och södra Öland gick en gång i tiden fram där infartsvägen till Rosenfors nu går in från väg 136 och det kulturminnesmärkta huset ovanför trappan är ett minne från den tiden. "Stinsen på Lyckås" var det som såg till att bommarna fälldes när tågen skulle passera över landsvägen.

Annars är "Stinsen på Lyckås" namnet på en gammal film från 1942 med Edward Persson i huvudrollen. Kanske är det filmen som kommit att bidra till att det gamla banvaktarbostället vid Rosenfors har fått heta "Lyckås" i folkmun.

Efter att under många år ha fått stå och utsättas för visst förfall har byggnaden  - som numera är i kommunens ägo - kommit i blickpunkten för ett järnvägshistoriskt sällskap på Öland som visat intresse av att ta över och rusta upp stället i ursprungligt skick och låta huset få bli ett järnvägshistoriskt museum över den öländska järnvägen - ett spännande tillskott till vår besöksnäring.


"Lyckås"
Jättebra kan man tycka - äntligen en bra användning - men politikerna i kommunstyrelsen vill hellre att marken som Lyckås ligger på ska säljas till högstbjudande. Och detta utan något förbehåll om vad som ska ske med Lyckås. Med andra ord viss risk för fortsatt förfall tills huset - som p g a kulturminnesskyddet inte får rivas - faller ihop av sig själv.


Vore det inte bättre att kommunen delar upp marken i två tomter - där den ena får bli den del som idag får bebyggas och som kan säljas till någon som vill bygga sig en bostad, och där den andra får bli "Lyckåsdelen" som består av mark som inte får bebyggas samt det gamla kulturminnesmärkta huset. som järnvägssällskapet då kunde få ta över så att det händer något bra med det.

Kommunstyrelsen borde ju kunna ändra sig?

Frågan kommer upp i kommunfullmäktige ikväll och blir ett bra test på sunt förnuft och hur mycket kommunfullmäktige och kommunstyrelsen är värda allmänhetens förtroende.

Kommentarer

 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR
 

9 kommentarer:

 1. Tyvärr har vi de politiker vi röstade på för 4 år sedan. Men nu är det val om 6 månader då jädrar anamma......

  SvaraRadera
 2. Vem kom på att Lyckås skulle säljas? Har kommunen inte råd att låta Föreningen Ölands Järnvägar få nyttja området?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vad det kan ha varit för gök. Kommunen/Borgholms stad lär ha löst in markområdet för noll och ingenting när SJ avvecklade sin verksamhet på Öland och sista tåget rullat mellan Böda och Ottenby. Så nog skulle kommunen ha råd att skänka Lyckås och järnvägsmarken runt omkring till föreningen Ölands järnväg mot att dom rustade upp det och gjorde något bra av det. Här finns ju faktiskt en strålande möjlighet att en spännande besöksattraktion till Borgholm för noll och ingenting! Politikerna har ju fortfarande chansen att ändra sig!

   Radera
 3. Jag skulle jättegärna ha det huset och rusta upp det. Var kan man lägga ett bud Per?

  SvaraRadera
 4. Jag skulle jättegärna ha det huset. Var lägger man ett bud Per?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta det du lugnt Anton, än så länge är huset inte ute till försäljning och jag hoppas att det inte blir så heller. Politikerna har ju chansen att ändra sig och inser kanske snart att det där med ett museum på Lyckås kring den öländska järnvägshistorien nog är något som väljarna skulle gilla... Så lägg du hellre bud på något annat om du är i köpartagen :-)

   Radera
 5. Oj Per:= Jag är inte en av väljarna som inte vill ha ett museum och något cafe där i alla fall och det är bara inte jag som tycker att det inte ska vara det. Jag kan förstå de som är intresserade av öländska järnvägen vill ha det så men det är betydligt många fler som bor inte denna kommun som inte är intresserade och ta våra skattepengar till det när det finns mycket annat som behövs fixar i denna kommun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå själv Anton! Det var många "inten" så jag fick lite svårt att hänga med i vad du egentligen menar.

   Men jag kan väl säga så mycket som att - som jag har förstått det - så är föreningen Ölands Järnväg villig att BETALA en viss summa för att få överta Lyckås.

   Samtidigt tror att om kommunen sedan bidrar på något sätt så är det nog betydligt bättre använda pengar än till många konstiga projekt som idag får kommunala bidrag utan att kunna redovisa för hur pengarna har använts.

   Radera