. . . . .

R kan ni se hela januari månads månads jubilarer!
SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka R!

fredag 14 september 2018

Maktkåta gubbar struntar i valresultatetEn kommunal samlingsregering är det enda som skulle kunna ge Borgholms kommun en långsiktigt bra utveckling, där alla hjälps åt istället för att fastna i sandlådan. Det är det enda vettiga om man ska se till hela kommunens bästa och inte bara till enskilda politikers och partiers maktställning. 
När jag dagen efter valet gratulerade kommunalrådet Ilko Corkovic (S) till valsegern i Borgholm sade han:  
- Det ska du veta att jag alltid har velat att du ska få vara med!
Samtidigt som han gratulerade till Ölandspartiets framgång.
Det lät ju trevligt att höra, men vad var det värt?
Bara ett par dagar senare satt han i överläggningar med Centerpartiet och Vänsterpartiet och gjorde upp om platser i kommunstyrelse och nämnder, olika ordförandeskap och hur kommunen skulle styras. Och sen anser dom tre att allt är spikat och klart. Utan att andra fick vara med. Vare sig Ölandspartiet eller några andra partier fick någon som helst inbjudan att vara med. Vad nu S, C och V kan ha gemensamt? Ungefär som en regering mellan Stefan Löfven, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt! 
Här handlade det bara om makt och positioner, inget annat!
Och att Ilko och nye centerledaren Staffan Larsson (C) tillsammans kanske ska lyckas sabba den äntligen beslutade upprustningen av Åkerboskolan.
Och allt detta genom utnyttjande av vänsterpartiets synnerligen nya ledare Sara Kånåhols på ett sätt som helt strider mot demokratins principer. Där vänsterpartiet - det nya kommunfullmäktiges minsta parti - har kunnat köpas med platser i samtliga nämnder samt en ordförandepost i ett kulturutskott.
Vi är faktiskt åtta partier i det nya kommunfullmäktige som alla borde ingå i en samlingsregering och inte bara tre! 
Och allt detta medan valet endast är preliminärt sammanräknat i kommunen! Den slutgiltiga sammanräkningen hos länsstyrelsen återstår. Och är färdig tidigast på måndag! Då - och först då - får vi en bild av hur kommunens väljare har tänkt sig - med personkryssande och allt. Men detta verkar inte vara så intressant för ränksmidarpolitiker som redan hunnit glömma sina väljare. 
Glömt är tydligen också att väljarna i söndags degraderade centern till en tredjeplacering från att ha varit näst största partiet i kommunen (tidigare allra störst) samt gjorde vänsterpartiet till det allra minsta partiet från att ha varit näst minst.
Maktkåta gubbar är aldrig bra, vare sig dom heter Ilko eller Staffan! 
Teckning: Per Lublin
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

5 kommentarer:

 1. Du har en märklig syn på demokrati. Om alla partier skall ingå varför då ha val? Då kan intresserade anmäla intresse för att delta i beslut utan åtskillnad i åsikt.
  Dina försök till ”folkomröstningar” är ju bara patetiska. Åtta röster säger ingenting.
  Varför anonymt: Jo du ”jagar” folk med andra åsikter än dina. Dina pubertetsfasoner har inte gått över trots en aktad ålder tyvärr.
  Det blir bra med Ilko och Staffan i ledningen nu när vi slipper Peder och Stig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Varför vi ska ha val?
   Antar att din fråga gäller kommunvalet. Och där är det så att vi har har val för att skapa ett KOMMUNFULLMÄKTIGE som så mycket ska möjligt ska återspegla kommunmedborgarnas mening vid valtillfället. Det är i kommunfullmäktige - och ingen annanstans - som alla viktiga beslut ska tas. Inte i kommunstyrelsen och inte heller i kommunalrådets arbetsrum. Kommunstyrelsen uppgift är att "bereda" alla ärenden innan de kommer upp på kommunfullmäktiges bord. D v s ärendena ska där granskas ur olika synvinklar för att sedan kunna presenteras för kommunfullmäktige på ett sådant sätt att alla aspekter finns med. Därför är det en klar fördel att alla partier finns representerade i kommunstyrelsen.

   Där har man också möjlighet att jämka sig till bra - långsiktigt hållbara - beslut som man gemensamt kan föreslå kommunfullmäktige.

   Eftersom det ändå är KOMMUNFULLMÄKTIGE som har det slutliga avgörandet spelar det egentligen ingen roll hur "majoritetsförhållandet" ser ut i kommunstyrelsen.

   Kommunstyrelsen har ytterligare en uppgift som står inskriven i "konstitutionen", nämligen att se till att kommunfullmäktiges beslut blir verkställda. Det är mindre risk att detta blir bortglömt om alla partier sitter med i kommunstyrelsen och har delat ansvar.

   Hoppas du är nöjd med mitt svar.

   Radera
  2. Dessutom Anonym!

   Om du tycker att jag "jagar folk" så har jag svårt att varför ger dig på Peder och Stig, t o m anonymt på det sätt som du gör. Just detta att anonymt ger dig på folk gör att jag inte skulle ha publicerat din kommentar om det inte vore så att både Peder och Stig får anses vara offentliga personer. Det känns faktiskt lite som ett gränsfall för publicering.

   Sedan har jag inte ifrågasatt att Ilko och Staffan ska ingå i ledningen, jag ifrågasätter bara det överrumplande sätt som dom har gått tillväga på för att skapa denna nya ledning innan valet ens är slutgiltigt färdigräknat och innan väljarnas personkryssningar ens har blivit kända. Samt att dom uppenbarligen tycks ha frångått varje tanke på att respektera hur väljarna har röstat!

   Radera
 2. Nu håller jag faktiskt med dig Per. Ilko skulle bjuda in till samtal (alla dörrar är/var ju öppna) men det blev inget. Och C skulle samtala med oss om möjliga samarbetsformer. Inte det blev nå't heller eftersom de redan på torsdagskväll hade gift sig med S och V. Alltså när rösterna inte ens är färdigräknade.

  SvaraRadera