Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 21 februari 2020

CENSUR eller yttrandefrihet?

Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson har nu infört censur (!) i kommunens offentliga handlingar!  
Här ska ni få höra: Vid senaste kommunfullmäktigemötet i Borgholm var kommunens återtagande av vissa verksamheter från BEAB, såsom bl a gata, park, hamnar och inte minst maten, på tapeten igen. Det handlade bl a om att kommunens kök påstods inte klara av två olika rätter på menyn till kommunens äldreboenden - som det nu faktiskt redan fanns ett beslut på - ifallinte den ena rätten var vegetarisk (vilket jag nog betvivlar) och så handlade det om vem eller vilka hos kommunen som skulle ha ansvaret för dom återtagna verksamheterna. 
Jag bad då att få göra en anteckning till protokollet om vad jag tyckte, vilket man som ledamot har rätt att få göra. Och lämnade också in en sådan i god tid tills  protokollet skulle vara klart för justering.  
I onsdags eftermiddag blev så protokollet justerat med följande märkliga passus tillagd på order från fru ordföranden med stöd av justerarna Marie-Helen Ståhl och Anders ”Dolittle” Nyholm och kanske också herr "kommunchefen" Jens Odevall som tillkallad "sakkunnig" (med min protokollsanteckning bortplockad!!!):
Protokollsanteckning
Per Lublin (ÖP) lämnar protokollsanteckning som anses belasta protokollet och vara olämplig och har av den anledningen inte tagits med i protokollet.
 Och vad var det då som var så ”olämpligt” i min protokollsanteckning och kunde ”anses belasta protokollet”? 
Ja ni får väl läsa själva och avgöra för här har ni den bortcensurerade protokollsanteckningen:
  
Protokollsanteckning:

Jag har i olika sammanhang stridit för att de skattefinansierade verksamheter som BEAB handhaft ska återgå till kommunen samt att måltiderna inom äldreomsorgen ska ha minst två rätter på dagens menyn och därtill ett rikligt salladsbord. 

Nu bidde det en tummetott istället för en vante. Tills vidare. 
Men eftersom det i alla fall verkar bli någonting istället för ingenting så väljer jag att inte reservera jag mig emot aktuella beslut även om de kunde ha varit bättre. Och istället för att i detta läge komma med yrkanden som på dagens gängse maner skulle bli nedröstade med röstsiffrorna 33 - 2, så har jag - i hopp om att de ska gro någonstans och leda till något bättre - valt att istället här bjuda på några små frön.

Ett viktigt sådant är att ansvaret för de verksamheter som nu återgår i kommunens regi måste handhavas av kompetenta beslutsfattare med lämpliga kunskaper för det specifika området. Det duger inte att låta ansvaret bli kvar hos kommunstyrelsen eller att det ska hamna under något utskott hos kommunstyrelsen.

Mycket av det som enligt tidigare beslut i kommunfullmäktige nu ska återföras till kommunen har aldrig tidigare legat under kommunstyrelsens hatt utan legat inom olika facknämnders ansvar. Ett återförande måste därmed innebära att ansvaret i görligaste mån hamnar hos respektive facknämnd där det tidigare har legat.

Ser en fara i att allt för mycket makt hamnar hos en toppstyrd kommunstyrelse - inte minst eftersom gåsflockens kung i olika avseenden saknar nödvändig kompetens och t ex  (i samband med ett interpellationssvar under detta fullmäktigesammanträde) inte  - trots en månads betänketid - kunnat svara på frågan vad en flyttning av en toalettbyggnad skulle kosta utan glidit undan med att säga ”-Jag är ingen specialist”.  
Ytterligare några sådana viktiga frön är att ansvaret för kommunens måltidsverksamheter borde ligga under socialnämnden (när det gäller maten och måltiderna för de äldre) respektive utbildningsnämnden (när det gäller skolorna och förskolorna).

Ett salladsbord som borde finnas på samtliga av kommunens äldreboenden ska vara aptitligt, se aptitligt ut och ha ett brett utbud med rikhaltigt innehåll så att det kan tilltala alla smaker, typ salladsbordet hos Cafe’ Biblan på Kalmar stadsbibliotek. Det får inte vara som den så kallade salladsbuffe’n på Ringarums värdshus och då tror jag alla förstår vad jag menar.  

Denna salladsbuffé bör läggas upp med väl synligt innehåll i små skålar av glas eller porslin och inte i bunkar av rostfritt stål. När innehållet i en skål tar slut ska den ersättas med en ny med fräscht innehåll och det får inte gå till så att man bara häller på nytt innehåll i den gamla skålen. 
Det är viktigare att salladsbordet är aptitstimulerande än att det är ”praktiskt”. Missar man att gå rätt väg här, så kan det hela vid utvärderingen efter ett år sluta som en flopp. Och det vill vi väl inte? 
På ett salladsbord värt namnet måste finnas både svarta och gröna oliver (helst i olja), soltorkade tomater i olja, cornichonger, syltlök, kapris, fetaosttärningar, parmesanflingor, skivade kokta ägg med med kaviarklickar, olika röror, såser, dressing och mycket annat aptitretande. Fråga gärna gästerna om det är något som saknas på salladsbordet och komplettera efter hand!

Salladsbordet ska vara ett aptitstimulerande komplement vid dagens huvudmål i äldreboendenas matsalar/matrum.  
Tänk också på att det är ganska få av dagens äldre som är vegetarianer och att det är bättre att vid dagens huvudmål kunna bjuda på såväl fisk som en kötträtt! Och även vegetariska rätter någon gång. Att de som likväl är vegetarianer alltid ska kunna erbjudas aptitlig vegetarisk mat är lika självklart som att de som har allergier ska kunna få mat som de tål att äta!  
Låt oss se detta som en start på något som hela tiden ska kunna förbättras - utan att varje gång behöva fråga kommunstyrelse eller kommunfullmäktige igen - och som snart ska kunna bli de måltider värda namnet som faktiskt borde kunna förväntas för våra äldre som hamnat inom omsorgen.

Tidigare fanns både Central byggnadskommitté och särskild trafiknämnd i kommunen. Ett grobart frö kan vara att dessa kanske borde återupprättas för att ha hand sina respektive frågor. 

Och vem ska ha hand om parker och planteringar? Inte kommunstyrelsen i alla fall! 
Förr var det BEAB som hade mer på sitt ansvar än de kunde hantera. Nu gäller det att det inte bli likadant för kommunstyrelsen! Vare dig för dess ordförande eller ledamöter! 
      
Per Lublin (ÖP)

Förhoppningsvis får vi så småningom veta vad som ska gälla i Gubbholms kommun - kommunal CENSUR eller den grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheten. 
Vad tycker du?
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

1 kommentar:

  1. Mycket bra i stora delar, men en del "stick" måste du undvika för att skapa trovärdighet.

    SvaraRadera