. . . . .

R kan ni se hela januari månads månads jubilarer!
SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka R!

tisdag 11 augusti 2020

Utredning om hur våldtagen elev har bemötts av Slottsskolans ledning

 

En flicka på Slottsskolan i Borgholm utsattes i november förra året för en våldtäkt av en 16-årig klasskamrat - en pojke som vi kan kalla Assad fast det inte är hans rätta namn. Övergreppet skedde i flickans hem på hennes rum i övervåningen medan flickans familj befann sig på nedervåningen. När flickan efteråt  gråtande berättade för familjen vad som inträffat blev Assad utkörd ur huset, varpå flickans mamma ringde polisen 
Påföljande dag följde mamman flickan till skolan och rektorn fick veta att flickan blivit våldtagen av Assad och att dom inte ville att flickan skulle behöva se honom i klassrummet. Det stannade dock vid att Assad fick gå kvar i klassen ”eftersom han inte var dömd” ännu. Flickan mådde dåligt av att dagligen behöva se honom och kunde inte sköta skolgången lika bra längre och fick sämre betyg.  
På vårterminen fick hon (inte han!) byta till en annan klass - en parallellklass. I mars dömdes Assad skyldig till våldtäkt av Kalmar tingsrätt i en dom som vann laga kraft i april. Eftersom han inte fyllt arton ännu blev straffet endast 150 timmars samhällstjänst!!! För våldtäkt!!! 
Tror ni då att Assad nu - när han således var dömd för våldtäkten - fick gå kvar klassen? Slottsskolans rektor som vi kan kalla Göran tyckte att det var lika bra eftersom Assad  nu ändå gick där, så på det viset blev det, tro det eller ej! Flickan som hade flyttat till en annan klass blev aldrig ens tillfrågad om hon ville komma tillbaka till sin tidigare klass (ifall Assad flyttades därifrån). 
Det här verkar ju inte klokt. Våldtäktsmannen behandlas med silkesvantar och få gå kvar i klassen medan våldtäktsoffret tvingas bort! Vilka signaler ger detta?! 
Om rätt vore rätt skulle Assad - som inte är svensk medborgare - utvisas ur landet och rektorn få sparken!  
(Visst bör vi i vårt land kunna ta emot människor som flyr från krig och elände i sitt hemland, men rötägg som kommer hit och begår grova brott anser jag inte ska få vara kvar. Oavsett om de är unga eller ej. Detta sagt som en parentes) 
Nästa vecka börjar flickan gymnasiet och ska därmed förhoppningsvis slippa att behöva se sin våldtäktsman och en skolledning som bemöter henne på ett förnedrande sätt.  
Samtidigt pågår utredning om kommunens agerande i detta fall hos statliga myndigheter som Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det är bra att få granskat vilket ansvar som här åvilar såväl rektor som kommunens utbildningsförvaltning med utbildningschefen Roland Hybelius i spetsen och Utbildningsnämnden med dess ordförande Benny Wennberg och hur detta ansvar har skötts eller misskötts!

 

Foto: Per Lublin
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

2 kommentarer:

 1. Hej Per
  Kan inte hitta domen någonstans? Skulle du kunna länka domhandlingen? Vore ju en lite otroligt om det blev en som av ett våldtäktsfall. Det är ju väldigt ovanligt. Har du fått tillåtelse av offret att publicera detta med ”namn” om än fingerade så är ön liten.
  Vänligen/Eva

  SvaraRadera
 2. Hej Eva! Har heller ingen bra länk. Men om jag får din mejladress skickad till per.lublin@gmail.com så mejlar jag över domen.
  Hälsningar
  Per Lļ

  SvaraRadera