⚠️ Dagens varning: Älgjakten har börjat i Grabbholms kommun! ⚠️

🎂 Dagens namn är Inga och Ingalill - vi gratulerar! 🌹🌹

Här grattar vi DENNA veckas jubilarer, kolla R!

SMHI:s väderprognos för Öland - uppdateras flera gånger per dag - klicka HÄR!

lördag 18 juli 2020

”Stötta konstlivet” - hjälp eller stjälp?

I slutet av mars stod detta att läsa på kommunens hemsida:
  
Borgholms kommun har ett stort antal företag som bedriver konstnärlig verksamhet. Många av dessa drabbas nu, på grund av coronapandemin, hårt av inställda vernissage, utställningar och färre galleribesökare.

För att stötta konstlivet utökar nu Borgholms kommun konstinköpen med 75 000 kronor. Inköpen av verk kommer att ske så snart som möjligt. Inköpen gäller konst av lokala konstnärer. Budget för konstinköp ligger normalt på 50 000 kronor per år men utökas nu till 125 000 kronor.
  
Super, tyckte nog dom lokala konstnärer som blev kontaktade av kommunens företrädare i detta sammanhang.   
En av dessa konstnärer i vår kommun fick en tavla såld till kommunen för sextusen kronor. Välkommet för hennes del eftersom hon ensam med barn inte har haft det alltför fett och utan har måst ta försörjningsstöd som hjälp för att kunna försörja familjen och hålla tillvaron flytande. 
Ordentlig som hon var meddelade hon handläggaren på socialförvaltningen att det den månaden skulle komma in sextusen på hennes konto från kommunen för den försålda tavlan.  
Jaha, en konstnär som säljer tavlor minsann!!! Tänkte väl antagligen handläggaren som plötslig såg oanade möjligheter till fördjupad byråkrati och omedelbart stoppade det fortsatta utbetalandet av hennes försörjningssttöd samt satte igång en utredning om huruvida ytterligare tavlor kunde ha sålts. Konstnären fick veta att det kunde bli tal om polisanmälan från kommunens sida, varpå handläggaren gick på semester, gjorde sig oanträffbar och lämnade konstnären åt sina egna våndor i ovisshet om vad som skulle hända. 
Konstnären vände sig då till handläggarens chef som meddelade att handläggaren hade handlat helt korrekt, samtidigt som han poängterade att beslut ännu inte tagits om polisanmälan.   
Så konstnären får nu leva i en sorts ”kafkaliknade” ovisshet över sommaren. Vem som helst kan ju bli knäckt för mindre. Så det här med att ”stötta konstlivet” har här blivit mera stjälp än hjälp!    
Upprörande kan man tycka. Är det verkligen så här det ska gå till?   
Vad säger kommunledningen?

Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

4 kommentarer:

 1. Det är ett fullständigt erbarmligt beteende. En konstnär som i allt vill göra rätt för sig, och meddelar det kommunen redan borde veta, nämligen att den köpt ett konstverk av henne, skall därför utsättas för en omfattande granskning med åtminstone underförstått hot om polisanmälan. Troligen menar man att de sextusen kommunen betalat är att betrakta som inkomst. Det är det naturligtvis inte. Alla tavlor säljs ju inte men material till dem kostar pengar för dukar, spännramar, färg och verktyg.
  Att hon sedan inte får vettiga svar på sina frågor till socialförvaltningen, är under all kritik.

  Socialförvaltningen borde omedelbart lägga ner den tänkta undersökningen och betala ut det försörjningsstöd hon har rätt till.

  SvaraRadera
 2. Det är tyvärr så här bestämmelserna är. Har man försörjningstöd, så dras alla övriga inkomster av från försörjningstödet. Inget att göra åt. Till och med födelsedags och julklappspengar om det kommer in på kontot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att utan vidare betrakta ersättning för ett konstverk som inkomst, och inte sätta det i relation till att materiel för det verket och andra osålda kostar pengar. Jag vet hur det ser ut och kan intyga att konstnärer som säljer lite går back på sin konst.

   Radera
 3. Då är det tydligen bara till rika konstnärer som klarar sig utan försörjningsstöd som kommunens stöttning till konstnärer under coronatid riktar sig! Då har kommunledningen ännu lite mer att svara på.

  SvaraRadera