Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 12 februari 2022

Fortsatt debatt om öländskt historiskt museum

När frågan var som hetast om var på Öland ett museum för den äldre öländska historien skulle ligga, så var - och är jag fortfarande - en varm förespråkare för att använda sig av Kronomagasinet i Borgholm, stadens äldsta på plats bevarade byggnad (uppförd 1819). 

Men efter idogt lobbande från VD Magnus LagerlöfEkerum Resort mot både lokala politiker och landshövdingar så har han lyckats få hela det politiska etablissemanget med på att just Ekerum skulle vara den lämpligaste platsen för ett öländskt museum. Varefter för stunden sittande landshövding i spetsen vid olika tidpunkter med en drös kommunalråd i följe har slagit på trumman för att nu är det dags för den gemensamma på satsningen på Ekerum.

Själv har jag dock hela tiden varit kritisk mot valet av plats till Ekerum och att skattebetalarna ska vara med att där finansiera en så stor satsning som det faktiskt handlar om, och som i själva verket skulle bli ett skatteunderstött påkostat dragplåster till en privatägd turistanläggning.

Nu verkar saken ha kommit in i ett nytt läge sedan författaren Ulf Wickbom, sommarboende på norra Öland, i en kulturkrönika i Barometern i höstas förde fram en helt annan aspekt som fick landshövdingen och hela konkarongen av politiska småpåvar på Öland och Kalmar med omnejd att gå till gemensam motattack.

Debatten fortsätter och frågan är om inte Ulf Wickbom har - och kommer att få - rätt. 

Per Lublin

   

Insändare i Ölandsbladet den 29/1:

”Öland har en stor tillgång som friluftsmuseum”
Landshövding Peter Sandwall och hans grupp upprepar sina argument för ett öländskt historiskt museum (27 januari). Jag upprepar mina argument mot den planen och mina argument för att i stället satsa på att visa upp Ölands historiska miljöer på plats, förstärkta med digital teknik.
Pandemiåren har visat hur världens stora museer har blivit digitala med stor framgång. De har nått besökare över hela världen. Museets föremål kan sättas in i nya sammanhang. Sandby borg är ett lokalt exempel på internationell uppmärksamhet tack vara nya sätt att berätta om det förflutna.
Föremål i alla ära. Men Öland har en stor tillgång som friluftsmuseum. Där finns fornborgarna, gravarna och järnåldersbyarna kvar. Det är på plats som historien bäst upplevs. Åk till Rosendals järnåldersby en kväll med månsken. Låt dig förbryllas av det enorma gravfältet på Vi alvar.
Jag säger därför: Ett fysiskt museum kostar mycket pengar i investering, drift och underhåll. Sandwalls ekonomiska kalkyler är optimistiska. Vi börjar lära oss att få offentliga projekt håller sin budget. Om byggnaden ska bli ett riktigt museum och inte utställningshall krävs också forskning och forskare. Lägg i stället pengarna på att binda ihop Ölands historiska platser med en vandringsled, där varje anhalt finns beskriven i var besökares smartphone.
Ulf Wickbom


Insändare i Ölandsbladet den 3/2:

Visa upp Ölands historiska miljö på plats!
Ulf Wickbom har framåttänk (Ölandsbladet 29/1), tänker jag.
Bygga museum är dyrt. Man får många vindskydd, sittplatser, info och digital information för pengarna. Traditionella museer kanske inte hör till framtiden... och hur den utformar sig vet vi inte. Inom konsten börjar man arbeta utifrån ”Open space”, alltså upplevelser på plats, som inte kräver så stora lokaler, mycket material, resor med mera. Framtiden ska ju vara miljövänlig...
Våra historiska miljöer och intressanta platser kan utrustas med vindskydd och sittplatser, något som saknas på många ställen. Låt dessa utformas individuellt i samarbete med arkeologer, konstnärer och arkitekter, så skapas än mer spänning eller stämning i anslutning till vad platsen har att bjuda på. Ett levande landskapsmuseum, det tror jag är framtiden.
Jag har sedan 2018 en konstnärlig digital gestaltning vid Sandby borg genom projektet Experimentellt kulturarv och sedan 2021 Poesistigen, en digital gestaltning på Seby gravfält.
Upplevelser på plats och digital information ger besökaren ett helt sammanhang och förstärker upplevelsen vid fornborgar och andra fornminnesplatser, vid litterära stigar m.m. Dessutom gynnar det näringar runtom på ön, som caféer, restauranger B&B med mera.
Detta kan lyfta fram Öland och levandegöra historia och kultur på ön än mer. Som sagt, vår ö är ett stort friluftsmuseum värt att ta vara på och visa upp.
Bodil Magnusson, konstnär

                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar