Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 31 januari 2019

Kommungubbarnas nya år befäster Gubbholms kommun

Året började dock inte bara med festligheter och firande. Det började också med att jag bytte namn i bloggens överskrift. Jodå LUBBES BLOGG står det fortfarande, men nu står det inte längre något om Borgholms kommun utan istället Gubbholms kommun. Så som ni säkert redan sett: LUBBES BLOGG om livet i Gubbholms kommun på  Öland är således fr o m årsskiftet således namnet på denna blogg.
  
Och varför det då?
  
Jo detta år 2019 är det första året i kommunens 47-åriga historia som vi har inlett med enbart gubbar på samtliga ordförandeposter i kommunens nämnder och styrelser. Ett riktigt "kommungubbarnas" nya år som aldrig förr.
   
Detta unikum bland Sveriges 290 kommuner började i samband med ett fyllnadsval i januari förra året och bekräftades i samband med ett senare fyllnadsval i maj. I december skulle nyval ske till samtliga nämnder och där hade ju partierna - dvs de partier som fick vara med i leken och sitta med i valberedningen chansen att se till att åtminstone någon av ordförandeposterna skulle tillfalla en kvinna. Men icke. 
   
Därmed blir Gubbholm det givna namnet på kommunen - och ändras inte med mindre än att någon av de sex gubbarna frånträder och ger plats för en kvinna. Dessa sex "kommungubbar" som har möjlighet att göra detta är följande:
  
Nämndeordförandegubbar                                  
Kennert Georgsson, ordförande i valnämnden (omvald gubbe)

Joel Schäfer, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden (nyvald yngre gubbe)

Magnus Ståhl, ordförande i socialnämnden (ny- och omvald gubbe). Återkommer efter att ha avgått i maj

Benny Wennberg, ordförande i utbildningsnämnden (nyvald gubbe), unik såtillvida att han förutom ordförandearvodet får cirka 20.000 kr i månaden i form av en fallskärm, som i båda fallen kommunens skattebetalare ytterst få stå för. Samma kommun får samtidigt stå för både ordförandearvode och utbetalning av fallskärm. Hur är det möjligt? Ber att få återkomma till det! 
     
Styrelseordförandegubbar  
Ilko Corkovic, ordförande i kommunstyrelsen (omvald gubbe)
 
Staffan Larsson, ordförande i styrelserna för kommunägda bolagen Borgholm Energi AB och Borgholm Energi Elnät AB (nyvald gubbe)
  
Inte en enda kvinna som ordförande i någon kommunal styrelse eller nämnd! 
Snacka om att vi har "kommungubbar" från årets start i år! 
Först när en kvinna får överta en av dessa ovannämnda ordförandestolar kan kommunen återfå sitt tidigare namn. Om det någonsin lär hända. För har en gubbe väl satt ner sitt arsle i en ordförandestol så släpper han den ogärna ifrån sig. Det kan ju hinna bli ett Färjestadens kommun av hela Öland innan dess! Om det vill sig riktigt illa. 

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!
                                                                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar