Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 17 december 2017

Något om Ölandsbladet - men mest om annat!

Vandringen i staden i Ölandsbladets spår under självaste 150-årsdagen igår, där Rolf Nilsson "skulle visa på vilka platser som Ölandsbladet befunnit sig under de 150 åren",  blev inte riktigt vad jag hade väntat. Vädret var bra men lite kyligt och vi var ett drygt trettiotal påpälsade som samlats utanför Ölandsbladets redaktion för gå runt och se var tidningen legat tidigare - d v s före 1918 då den flyttade in på den nuvarande adressen Västra Kyrkogatan 18.  
Ett trettiotal samlade på Västra Kyrkogatan när klockan slog ett
Det började bra. Efter en kort vandring hamnade vi i hörnan Norra Långgatan - Slottsgatan, där Rolf pekade ut ett hus (med adress Norra Långgatan 9), där Ölandsbladets redaktion och tryckeri fanns en trappa upp under sin första tid från starten 1867. Huset har senare byggts på och har idag lite mer villastuk från förra sekelskiftet än som det ursprungligen sett ut.. 
Norra Långgatan 9 (mot Slottsgatan) där Ölandsbladet startade 1867
Men sedan fick Rolf för sig att stanna till med hela sällskapet vid den något stökiga bakgården till Kronomagasinet för att prata om det blivande Kulturhuset - vad nu det skulle ha med tidningens historia att göra. 
Därefter fick sällskapet stanna till nere i Societetsparken, där Rolf stegade upp i Musikpaviljongen och med denna som talartribun började med ett av sina sedvanliga föredrag om badortstiden. Vi påpälsade åhörare - av vilka de flesta säkert tidigare hade hört dessa i och för sig trevliga berättelser - fick åter höra anekdoterna om bl a den tennisspelande kung Gustaf V och "Lill-Bertil" Johansson, om Stockholms dåvarande brandchef Lasse Henricsson som var den sista att krypa ut från baren på Riddargården och om vad Oscar II sade när han som ung prins besökte Borgholm redan på 1850-talet. Men vad hade nu allt detta med Ölandsbladet och dess 150-åriga historia att göra??? En dag som denna!
Det hus mitt emot parken (som idag skulle haft adressen Slottsgatan 19) dit Ölandsbladet flyttade 1873 nämndes bara vagt och i förbigående och platsen kunde endast skymtas bakom Societetsparkens golfbanekiosk. Man kan ju gott undra varför Rolf inte ledde vårt sällskap just dit och där förbi utan istället valde en helt annan väg - utan någon anknytning till det 150-åriga "födelsedagsbarnet"  - för vår promenad.
Men så småningom kom vi i alla fall fram till den villafastighet på södra sidan av Badhusgatan (Badhusgatan 16) där Ölandsbladet fanns i en sidbyggnad tiden efter 1886 och fram till flytten 1918 till sin nuvarande fastighet vid Västra Kyrkogatan (som tidigare varit stadens rektorsbostad).  
Badhusgatan 16, där Ölandsbladet fanns i sidbyggnaden till vänster 1886 - 1918
Utanför sistnämnda fastighet på Västra Kyrkogatan tycker Rolf att tidningens legendariske chefredaktör Sven-Erik Sjöholm (från 1918 och i nästan femtio år fram i tiden) borde få stå staty.  Och varför inte? Denne Sjöholm var ju även i övrigt en i mångt och mycket betydelsefull person, skapare av bl a Ölandssången och Ölands Turistförening samt en av initiativtagarna till Ölandsbron
Vandringen avslutades - där den hade börjat - i all gemyt inne i Ölandsbladets lokaler, där det bjöds på välbehövligt varm glögg och pepparkakor. 
Synd att Rolf Nilsson alltför mycket har snöat in på badortstiden. Han är en underhållande berättare och borde kunna vidga sina vyer. Igår hade man nog kunnat förvänta sig mer om just Ölandsbladets historia. Vissa ställen i staden där Ölandsbladet haft sin adress i början nämnde han över huvudtaget inte ens. Med förklaringen efteråt att det varit så "kortvarigt". 
Kanske dags att tidningens historia blir skriven. Av någon som förstår sig på det här med fullständighet och kronologi. 
Foto: Per Lublin
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar