Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 12 december 2017

Ordförandeskapet för socialnämnden ingen intern sossegrej!

Idag kan vi läsa i bladet att vi ska få en ny ordförande för socialnämnden i Borgholms kommun - den tyngsta av alla nämnder och som årligen spenderar över en kvarts miljard av våra skattemedel och har ansvaret för så tunga saker som våra äldreboenden, hemtjänst, omhändertaganden, biståndsverksamhet och integration. Av tidningsartikeln framgår att "han" - för det är en "han" fick frågan för några veckor sedan - sedan det internt bland socialdemokraterna stått tydligen klart att nuvarande ordföranden Gunilla Johansson slutar vid årsskiftet, något som vi andra folkvalda utanför sosseleden inte har fått veta något om.
Att utse ordförande till en så viktig nämnd som socialnämnden får dock inte vara en intern angelägenhet för ett enda parti. Det är något som i högsta grad berör hela kommunen - inte minst våra äldre medborgare som redan är - eller kanske kommer att bli  - beroende av den äldreomsorg som kommunen kan tillhandahålla. Det är en för viktig sak för att få vara en intern partiangelägenhet.
Borde inte vårt kommunalråd Ilko Corkovic efter det misslyckade tillsättandet av ett stolpskott som Lennart Andersson (S) som ordförande för utbildningsnämnden ha tagit varning? Hade det inte varit klokt att att gå ut öppet och efterfråga förslag på lämpliga kandidater till att leda socialnämnden? Det kan ju faktiskt finnas folk med annan partifärg eller utan någon partifärg alls som kan vara bättre lämpade än en sosse som suttit tyst några år i nämnden - och som i övrigt inte har någon annan merit än att just vara sosse.
Det är faktiskt kommunfullmäktige som har att utse nya ordförande för nämnderna och inte socialdemokraterna! 
Om den tilltänkte ordföranden Magnus Ståhl vet jag inte mycket mer än att han under en kortare tid på nittiotalet var vd för Ölandsbladet, att han sedan försvann till fastlandet men kommit tillbaka och att han för några år sedan tydligen gått och blivit socialdemokrat (men inte fanns med på s-valdelarna för tre år sedan) samt att han efter valet fått en ordinarie plats i socialnämnden för (S). 
Samt kan jag tillägga att han i nämnden inte har gjort mycket väsen av sig utan bara jamsat med som de flesta andra till det som tjänstemännen föreslagit. Jag kan inte påminna mig att han har öppnat munnen vid något enda av dom socialnämndssammanträden som jag lyssnat på, men jag kan ju förstås ha missat något tillfälle. Till Ölandsbladet uppger han att han inte vill "förändra" något. Synd, eftersom behovet av förändring är synnerligen påtagligt för en nämnd som låtit sig toppstyras alltför länge! 
Lämpliga kandidater till ordförandeposten i socialnämnden efterlyses!
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar