Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 4 december 2021

Det blåser upp till storms ute till havs …

Vet inte riktigt hur debatten började men plötsligt började det blåsa kring vindkraften till havs.

   

Den 16 november fanns denna insändare Ölandsbladet: 

    
”Du kanske bör hitta en lämpligare plats för dig i någon storstad”
Du ”Store Ölandsvän” som tycker att det är ”mysigt med blinkande rött sken”, du kanske bör hitta en lämpligare plats för dig i någon storstad, typ Las Vegas.
Vi andra uppskattar Öland för dess omslutning av Östersjön, naturen, djuren och kulturhistorien. Vi vill satsa på energieffektivisering som stöds och krävs av EU-parlamentet i Bryssel. Vi vill behålla den el vi producerar i Sverige och inte leda den förbi de södra delarna och vidare till centraleuropa. Det måste ses som märkligt att Sverige har inriktat sig på att producera el för centraleuropa men inte till sydsverige. 
De 1550 kvadratkilometrarna, större än Öland som skall blockera Östersjön med vindkraftverk kommer att ha en höjd på nära 300 meter. Långe Jan är 41,6 meter, vindkraftverken kommer att bli 7 gånger högre. Långe Jans ljus har en räckvidd på cirka 5 landmil. Södra Öland är centralt placerad i flyttväg för fåglar från Ryssland och Asien till Västeuropa. Linnéuniversitetet bedriver spjutspetsforskning sedan 20 år tillbaka kring fågelburna sjukdomar och zoonoser. De använder högteknologisk utrustning för att följa flyttfåglarnas väg. Risk föreligger att fåglarna kommer att strimlas av de stora och många vindkraftverken. Vindkraftvingarna producerar stora mängder med microplaster som i förlängningen hamnar hos/i människan. Infraljudet från vingarna ger fysiska och psykiska skador inom ett mycket stort geografiskt område för levande individer. De uttjänta vingarna måste tas omhand, skall de lagras likt kärnkraftsavfall? Vid stark kyla försvinner vinden och därmed elproduktionen när den skulle behövas som bäst.
Kaj Axelsson



Den 20 november återfanns i bladet:

DAGENS ROS ...till Eva Dillner, Grönhögen och Kaj Axelsson för deras inlägg om vindkraftsparker och i synnerhet park öster om Öland. Vi vill inte ha något tivoli i Östersjön.
    
Annica och Bernt, Borgholm


Ny insändare idag:
   
Stoppa anläggandet av vindkraftsparker i Östersjön!
Tack Annica och Bernt för Dagens Ros!
Det är bra att ifrågasätta de styrandes beslut. Teknologie Doktor Thomas Lagö verksam i USA säger: ”Sveriges mätmetoder dBA för ljud togs fram för kontorslandskap men används som standard. Lågfrekventa ljud känns i kroppen på ett helt annat sätt. Därför borde störande ljud och buller mätas i dBZ i stället, som tar med hela ljudbilden.”
Oljud och buller i havsmiljö sprids väldigt effektivt i vatten och har tydliga effekter på olika djur på både individ och populationsnivå. Det förhindrar avancerad kommunikation flera kilometer bort. Fiskar reagerar på ljudvågor via simblåsan. Fiskarna har svårt att kommunicera vilket leder till beteendestörningar. Buller leder överlag till stress som förhindrar tillväxt och orienteringsförmåga. Stoppa anläggandet av vindkraftsparker i Östersjön!
Kaj Axelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar