skip to main |
skip to sidebar
Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.
Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.
Ha en fortsatt skön sommar trots allt!
Per Lublin
Debattinlägg kan mejlas till olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka HÄR!
Flaggorna på torget igen. Jag trodde faktiskt det var av förbiseende som de nordiska flaggorna förblev fladdrande i topp på flaggstängerna framför stadshuset hela helgen, men på tisdagen fick jag läsa i Barometern att det var en "bedömning" från högste kommuntuppen Lars Frick som gjorde att de fick fladdra vidare i topp, ett beslut som Borgholms kommun (i detta fallet Frick själv) "står för". Lars Frick är en idiot, det är bara att konstatera.
Av tisdagsartikeln i Barometern (som Du kan läsa om Du klickar här och hissar Dig uppåt) framgår att det var fler än jag som hade reagerat.
I onsdags var det en ny artikel i Barometern (som Du ser om Du klickar här), där kommunalrådet Lisbeth Lennartsson skyllde på "den mänskliga faktorn" (förmodligen en finare benämning på Lars Frick). Enligt artikeln förekommer det "skilda åsikter om flaggning".
Pinsamt att bo i en kommun där det inte är en självklarhet att på alla sätt försöka hedra offren för det värsta illdåd som inträffat i hela Norden sedan andra världskriget. Varje dag påminns jag tyvärr om denna bisarra pinsamhet när jag sneddar förbi torget och ser den norska flaggan fladdra där i topp. I mina ögon är det ett hån mot offren och deras anhöriga.
Om vår så kallade "kommunchef" Lars Frick haft minsta vett och förstånd borde han ha bett vaktmästaren att hala flaggorna vid stadshuset när han hört vad som inträffat och hade han inte fått tag i honom så hade han själv kunnat cykla till torget på lördagen och sett till att norska flaggan kommit på halv stång.
Frick och Lennartsson utgör beslutsfattare i kommunens krisledningsgrupp och är skyldiga att alltid ha någon sorts beredskap för alla extraordinära eventualiteter. När dom inte ens klarar av att hala en flagga ner på halv stång, så kan man verkligen undra hur dom skulle klara krisledningen för vår kommun ifall det hemska skulle inträffa att någon ond galning följer den norske massmördarens instruktioner och lyckas iscensätta ett angrepp mot kärnkraftverket i Oskarshamn med radioaktiv förgiftning över Öland som följd.
Fredagen den 22 juli blev en dag som för alltid kommer att bli ihågkommen i vår skandinaviska nutidshistoria som den dag då ondskan slog till mot Norge och mot vår nordiska öppenhet och självklara demokrati. Det hela är bara så ofattbart och svårt att ta till sig att det kunnat hända.
Själv ser jag framför mig i tankarna den lilla ön i den till synes fredliga Tyrifjorden som jag åtskilliga gånger passerat med tåg på Bergenbanen mellan Drammen och Hönefoss. Den lilla ön som förvandlades till ett helvete för så många unga och deras anhöriga. Jag kan bara inte förstå.
Som väl är tycks det finnas en tydlig beslutsamhet att stå emot det onda anslaget på ett klokt sätt - med mer öppenhet och mer demokrati - och att inte svara med att göra samhället tillslutet och debattmöjligheterna begränsade. Norge tänker uppenbarligen inte ta ett steg tillbaka och måtte övriga nordiska länder inte heller göra det. Vi vill inte ha ett samhälle med säkerhetskontroller av dom som ska besöka ett kommunfullmäktigemöte eller av dom som ska passera Visby ringmur under Almedalsveckan. Vi vill ha kvar och vidareutveckla det öppna samhälle som karaktäriserar våra nordiska länder!
Nu tre dagar senare fladdrar fortfarande de nordiska flaggorna - och även den norska (!) - i topp på flaggstängerna framför Borgholms stadshus. Varför? Det vore på plats att hala dem eller - allra helst - hedra offren med norska flaggor på halv stång på torget.
Igår presenterade Centerpartiets valberedning tre olika kandidater till partiledarskapet efter Maud Olofsson. Hör och häpna, men ingen av den var Lisbeth Lennartsson!
Lisbeth måste ha blivit i grunden rasande, så rasande att det utlöst naturens krafter för fullt! Ty under natten har vi haft ett åskoväder med skyfall och blixtar av sällan skådat slag!
Apropå badjävlar, så var jag igår i stadshuset på ett samrådsmöte (eller vad det ska kallas), där intresserade kunde få ta del av en föreslagen detaljplan för badstrandsområdet vid Sinus i Köpingsvik, där hela badjävelsproblematiken ställts på sin spets.
Ska besöksnäringen få styra utvecklingen av ett samhälle eller ska samhällets egna invånare komma i första rumme
Kan - och isåfall hur - besöksnäringen i en typisk "badort" som Köpingsvik utvecklas från säsongsturism till en året-runt-näring?
Jag anser att de bofasta i Köpingsvik själva ska få vara med och utforma sitt samhälle och besluta om samhällets utbveckling och naturligtvis även badstranden (som ju är grunden för många Köpingsviksbors sommarinkomster).
Igår kunde vi i Ölandsbladet (klicka här för att se artikeln) läsa utfallet av en beställd SCB-undersökning som ger dåligt betyg för Borgholms kommun när det gäller medinflytande för invånarna. Det är dags för Borgholms kommun att bättra sig i det avseendet, och jag upprepar därför mitt förslag som jag hade här på bloggen i våras: Ordna en lokal folkomröstning för de bofasta i Köpingsvik om planerna på badstrandens utvecklingen.
Ta fram alla fakta och överlåt sedan till köpingsborna att besluta!
PS. Tillbaka till "samrådsmötet". Vi var fyra där från Ölandspartiet för att lyssna. Men ingen fanns där från något av de andra partierna. Är intresset från politikernas sida så dåligt för en fråga som varit föremål för så mycket debatt på tidningarnas insändarsidor?
Lovade strax före midsommar att ta sommarlov från bloggandet. Med reservationen "Om det inte händer något särskilt förstås". Och nu har det tyvärr hänt "något särskilt".
Nyligen har nämligen den svenska myndigheten Bergstaten beslutat att ge företaget Gripen Gas AB tillstånd att börja leta efter naturgas på Öland, i första hand inom vissa områden (kring bl a Byxelkrok, Byerum, Hagaby, Sandvik, Södvik samt ett sammanhängande område mellan Borgholm/Köpingsvik och ner till Glömminge) på sammanlagt 18 600 hektar. Detta trots att båda ölandskommunerna och länsstyrelsen i Kalmar har avrått.
Ölandskommunerna (det hela berör även områden i Mörbylånga kommun) har tid på sig till senast den 12 augusti att överklaga och bör naturligtvis göra det. Även om Borgholms kommuns byggnads- och miljöchef Göran Borgö, som är intervjuad i Östran idag, verkar tycka att det är onödigt, förmodligen av rädsla att det kan inkräkta på hans planerade semester i början av augusti. Artikeln i Östran kan Du läsa om Du klickar här. Är inte vår miljöchef mer intresserad av något som så påtagligt kan komma att beröra miljön i vår kommun så bör han nog söka sig ett annat jobb.
Att såsom Borgö låtsas förlita sig till Länsstyrelsen och lägga hela ansvaret där tyder på dåligt omdöme. Länsstyrelsen är sannerligen inte alltid att lita på när det gäller miljöfrågor. Vi ser ju detta redan när det gäller Rällaskogen. Trots att Länsstyrelsens miljöexperter ville skydda Rällaskogen från exploateringsplanerna så valde Länsstyrelsens styrelse att köra över sina egna experter och gå exploatörerna till mötes. När det verkligen gäller så är det tydligen pengarna som talar och Gripen Gas AB är uppenbarligen beredda att satsa pengar. För att tjäna ännu mera pengar. På bekostnad av den öländska miljön.
Att det är dom som sitter på pengarna som brukar få bestämma framgår även i Lars Molins utmärkta pjäs "Badjävlar" som hade premiär i öländsk tappning i trädgården bakom Södviks gästgivaregård igår. Hade nöjet att få vara där och uppleva föreställningen i strålande fint väder. Lars Molin gick alltför tidigt ur tiden men det han ville ha sagt med sina filmer ("Badjävlar" var ju ursprungligen en film) är lika angeläget än idag.
När det gäller gasutvinning är det också så att på grund av en märklig lagstiftning så hamnar alla eventuella inkomster i exploatörens ficka. Markägaren har egentligen bara att stå och titta på, har inget att säga till om och får ingen del av förtjänsterna. Samma förhållande som vid gruvbrytning.
Observera! Alla markägare inom de för borrning och gasutvinning berörda områdena - och andra sakägare - har möjlighet att fram till den 12 augusti möjlighet att hos Förvaltningsrätten överklaga Bergstatens beslut. Kontakta gärna mig den som vill veta mer. Telefon: 0708 - 20 86 28.