Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 20 juli 2011

Gasexploatering på Öland? Dags för kommunerna att agera på allvar och mota Olle i grind!


Lovade strax före midsommar att ta sommarlov från bloggandet. Med reservationen "Om det inte händer något särskilt förstås". Och nu har det tyvärr hänt "något särskilt".

Nyligen har nämligen den svenska myndigheten Bergstaten beslutat att ge företaget Gripen Gas AB tillstånd att börja leta efter naturgas på Öland, i första hand inom vissa områden (kring bl a Byxelkrok, Byerum, Hagaby, Sandvik, Södvik samt ett sammanhängande område mellan Borgholm/Köpingsvik och ner till Glömminge) på sammanlagt 18 600 hektar. Detta trots att båda ölandskommunerna och länsstyrelsen i Kalmar har avrått.

Ölandskommunerna (det hela berör även områden i Mörbylånga kommun) har tid på sig till senast den 12 augusti att överklaga och bör naturligtvis göra det. Även om Borgholms kommuns byggnads- och miljöchef Göran Borgö, som är intervjuad i Östran idag, verkar tycka att det är onödigt, förmodligen av rädsla att det kan inkräkta på hans planerade semester i början av augusti. Artikeln i Östran kan Du läsa om Du klickar här. Är inte vår miljöchef mer intresserad av något som så påtagligt kan komma att beröra miljön i vår kommun så bör han nog söka sig ett annat jobb.
Att såsom Borgö låtsas förlita sig till Länsstyrelsen och lägga hela ansvaret där tyder på dåligt omdöme. Länsstyrelsen är sannerligen inte alltid att lita på när det gäller miljöfrågor. Vi ser ju detta redan när det gäller Rällaskogen. Trots att Länsstyrelsens miljöexperter ville skydda Rällaskogen från exploateringsplanerna så valde Länsstyrelsens styrelse att köra över sina egna experter och gå exploatörerna till mötes. När det verkligen gäller så är det tydligen pengarna som talar och Gripen Gas AB är uppenbarligen beredda att satsa pengar. För att tjäna ännu mera pengar. På bekostnad av den öländska miljön.

Att det är dom som sitter på pengarna som brukar få bestämma framgår även i Lars Molins utmärkta pjäs "Badjävlar" som hade premiär i öländsk tappning i trädgården bakom Södviks gästgivaregård igår. Hade nöjet att få vara där och uppleva föreställningen i strålande fint väder. Lars Molin gick alltför tidigt ur tiden men det han ville ha sagt med sina filmer ("Badjävlar" var ju ursprungligen en film) är lika angeläget än idag.

När det gäller gasutvinning är det också så att på grund av en märklig lagstiftning så hamnar alla eventuella inkomster i exploatörens ficka. Markägaren har egentligen bara att stå och titta på, har inget att säga till om och får ingen del av förtjänsterna. Samma förhållande som vid gruvbrytning.

Observera! Alla markägare inom de för borrning och gasutvinning berörda områdena - och andra sakägare - har möjlighet att fram till den 12 augusti möjlighet att hos Förvaltningsrätten överklaga Bergstatens beslut. Kontakta gärna mig den som vill veta mer. Telefon: 0708 - 20 86 28.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar