Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 18 december 2011

Låneskandalen medför avgångskrav! Detta måste redas ut och leda till att vi får en bättre funtad kommunstyrelse och ordning på kommunens ekonomi!


Det har hänt saker i veckan som har rört om det i Borgholms kommun. Det saknas pengar hos kommunen - mer än tjugo miljoner som kommunen lånat för ombyggnaden och renoveringen av Slottsskolan. som plötsligt bara är försvunna.
Kommunstyrelsen vill därför ta upp nya lån för att kunna slutbetala räkningen för Slottskolan.

Det var Ölandsbladet som kom med avslöjandet i tisdags - sex dagar innan kommunfullmäktige ska ta ställning till kommunstyrelsens budgetförslag.
Klicka här för att läsa artikeln!
I Ölandspartiet reagerade vi naturligtvis med bestörtning och redan nästa dag fick Ölandsbladet en insändare från oss som publicerades i torsdagstidningen. Så här uttryckte vi oss:
NU ÄR GRÄNSEN NÅDD!

Efter Ölandsbladets avslöjande om de tjugo försvunna skolbyggesmiljonerna så upplever vi att kommunens medborgare och dess folkvalda representanter - kommunfullmäktige - har förts bakom ljuset. I en redan besvärlig situation inför nästa års budget där vi försöker att på ett ansvarsfullt sätt få det hela att gå ihop, så kommer det som en kalldusch från ovan att av de sextio miljoner som efter beslut i kommunfullmäktige har lånats upp till kommunens genom tiderna dyraste projekt - upprustningen av Slottsskolan - så har tjugo miljoner bara försvunnit till annat! Detta utan att kommunfullmäktige har tillfrågats eller ens blivit informerat!

Plötsligt saknas det tjugo miljoner till Slottsskolans ombyggnad och upprustning när det är dags att betala räkningen! Därmed har förutsättningarna för den budget som vi står inför totalt förändrats. Detta kommer fram sex dagar innan kommunfullmäktige förväntas besluta om den redan i praktiken underbalanserade budgeten. 
I hur stor utsträckning kommunledningen är inblandad är i detta skede oklart; men antingen handlar det här om att någon eller några gjort sig skyldiga till vilseförande, eller så har hela kommunstyrelsen haft en oacceptabel nollkoll på läget. Hur som helst måste detta redas ut och alla kort måste klart och tydligt upp på bordet. Har man i kommunens ledning känt till detta och fortsatt att spendera som om allt var som vanligt, så är det ju ytterst allvarligt! Har man å andra sidan inte känt till det, så uppstår frågan vilken koll i kommunledningen egentligen haft på sådant som dess ledamöter har ett verkligt ansvar för att vara insatta i. 
Samtidigt måste kommunstyrelsen ta sitt ansvar och avgå. Låt kommunfullmäktige utse en ny kommunstyrelse, där ingen av de personer som visar sig vara belastade av det inträffade får ingå!

Nu gäller det att på ett ansvarsfullt sätt få vår kommun på fötter. Vi är skyldiga barnen och ungdomarna, låginkomsttagarna, de sjuka och gamla, underavlönade kvinnor i vården och omsorgen, lärarna i våra skolor att Borgholms kommun kan fungera igen - utan att medborgarna ska tvingas betala notan för de nödvändiga åtgärderna!
   
Nya Ölandspartiet i Borgholms kommun 
Per Lublin   Bodil Rosengren   Thomas Wahlqvist   Stefan Olof Lundgren
Vad tycker Du?

3 kommentarer:

  1. Hur skulle det vara med en "controller" som fick del av hela budgeten och som sedan skulle godkänna (med en namnteckning) att pengarna gick dit de skulle? Då skulle förhoppningsvis allt tullande i kakburkarna upphöra! Om inte så skulle ske,fick "controllern" personligen tillsammans med de som tullar återbetala de försnillade medlen.

    SvaraRadera
  2. Kanske ingen dum idê.
    Men det är ju bedrövligt att det har gått så långt att sådana tankar ska behöva se dagens ljus!
    Nu måste det som hänt redas ut! Fullmäktigemötet förra måndagen där budgeten skulle diskuteras gav inget svar på vart pengarna tagit vägen. Dom politiker som borde kunna veta teg som muren eller låtsades totalt oförstående.

    SvaraRadera
  3. Hur kan man anlägga konstgjort gräs då det inte finns ekonomi för det?
    Kan ingen stoppa eller förhala detta beslut.
    Tänk lite på oss gamla också.

    Gammal pensionär med låg pension och dyr mat.

    SvaraRadera