Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 9 juli 2012

Glimtar från Almedalen, del II


Alla dessa så kallade "utspel"! Jag kan förstå att det är lockande att "hitta på något" när det är svårt att få medial uppmärksamhet (om det är det man är ute efter) bland de över arton hundra (ja faktiskt mer än 1800) evenemang som ryms inom Almedalsveckan i Visby. Det har blivit mer och mer varje år och i år var det cirka 400 fler än förra året!
Kvällstidningarna har speciella Almedalsupplagor som delas ut gratis. Det har under årens lopp dykt upp ett antal tidningar som specialiserat sig på skvaller under Almedalsveckan, och som det bara är att plocka för sig av i olika tidningsställ. Värst av allt är väl Resumé, ett slags Almedalens Hänt i Veckan,som kommer med ett nytt gratisnummer varje dag och som delas ut på Visbys gator!
Många politiker känner sig säkert pressade av media att göra olika "utspel" för att inte hamna vid sidan. Men för det behöver väl politikerna ändå inte ljuga?!!!! Men det gör dom och kommer med löften hej vilt som dom vet att dom aldrig kommer att kunna hålla!
Man kanske borde låta utrusta alla politiker som kommer till veckan i Visby med lögndetektorer?
Tänk vilket flammande ljussken det skulle bli över Visby under Ljugareveckan om varje detektor blinkade rött när någon ljög!
*
Men de flesta som kommer till Almedalsveckan är nog inte politiker utan sådana som jobbar åt olika organisationer för få politikerna att göra just som dessa organisationer helst vill. Där finns både aktiva på gräsrotsnivå (som jobbar ideellt) och professionella lobbyister. Det ordnas mängder med seminarier med inbjudna experter (som man räknar med stöd ifrån) och politiker (som efter att fått höra alla positiva argument förväntas avge några slags löften). När det mestadels pågår bortåt hundra seminarier samtidigt är ju konkurrensen dem emellan stenhård vad gäller att få media och andra åhörare att komma dit. Så då gäller det för arrangörerna att bjuda på så mycket gott som möjligt som dom som kommer kan fylla sina bukar med. Ju godare i glasen och på faten, desto fler kan väntas komma och skriva positiva artiklar.
Sådan är Almedalslobbyns filosofi
Snacka om guldgruva för cateringföretagen på Gotland!
*
För syns skull plockar man också in "motståndare" vid en del seminarier. Sådana som får folk att skratta, men som inte så många tar på riktigt allvar.

Frie författaren Bengt Berg
Här var jag på ett seminarium med Sveriges Annonsörer som bl a hade bjudit in författaren och riksdagsmannen Bengt Berg (v) i panelen.
*
Här ser vi finansmarknadsministern Peter Norman (m), som deltog i panelen på ett seminarium om sparande. Som "konsument" blev jag inte mycket klokare.
Sverige - ett land med många länder i?
  
*
Råkade befinna mig på ett annat seminarium just innan det skulle börja.  
En sjavig man som påminde om en bedagad "flickfotograf" - ni vet en sån där som på sextio- och sjuttiotalet gick runt med en stor kamera och lurade småflickor att låta sig fotograferas mer eller mindre nakna och som sedan sålde bilderna till så kallade "herrtidningar" - sprang runt i lokalen och knäppte bilder på dom närvarande med en kamera av större modell. Mannen såg så smutsig ut att jag nog inte var den ende som var rädd för att det skulle kunna komma loppor hoppande från honom!
Döm om min stora förvåning när det visade sig att mannen var seminariets huvudtalare, en docent från Göteborg med stor självmedvetenhet och som ingen sade emot.
Ja mycket underligt finns det i Vår Herres hage.

  Risk för loppbett? 
Det utdelas ju ganska nånga utmärkelser under Almedalsveckan. Varför inte också utnämna "Årets slusk i Almedalen"? Med förslagsvis en stor tvål och ett paket tvättmedel som pris!
Jag vet i alla fall vem jag skulle rösta på som "Årets slusk i Almedalen 2012" om jag fick sitta i juryn
Veckans höjdpunkt var som vanligt Carl Jan Granqvists måltidsseminarium med lunch som avnjöts på Wisby Hotell med gräddan inom måltidsbranschen. God mat och gott vin och i år handlade det om den offentliga måltiden, ett tema som även förekom på flera andra seminarier i Visby i år.
Det serveras över 3 millioner offentliga måltider per dag i Sverige, så det är inte oviktigt vad som hamnar på tallriken. Våra äldre på särskilda boenden har ofta problem med aptiten och då är mat som både smakar bra, doftar gott och ser aptitlig ut viktigt viktigt för att dom inte ska sluta äta. Och skolbarnen blir mer koncentrerade och lär sig bättre om dom får bra mat på skollunchen.
Bra mat behöver inte vara dyrare. Det handlar mycket om hur maten tillagas!
Den bästa maten är den som äts upp!
Bra att dessa frågor puffas fram. Även under Almedalsveckan .
*
Vid sidan av alla seminarier - som hålls i konferenssalar, i restauranger och caféer, i trädgårdar, i kyrkoruiner, ombord på fartyg i hamnen, i en gammal silo, i stora tält och i högskolelokaler - så händer det mycket annat med anknytning till Almedalen på gator och torg i Visby under denna vecka.
Nere på Hamngatan satt tecknaren Robert Nyberg och skrev hälsningar på vykort, som fackförbundet Kommunal delar ut gratis till alla som vill ha.
Tecknad tecknare

Korten är runda och består av en teckning ur Roberts rika produktion. Där fanns väldigt många motiv att välja emellan.
Här väljer jag ett att på detta vis skicka till mina läsare (med Roberts påskrivna autograf):


Illustration: Robert Nyberg. Utgivet av Kommunal
Upphovsrätt till övriga teckningar i hela detta inlägg: Per Lublin

Robert Nyberg verkar som person ödmjuk och timid men hans teckningar är sylvassa och träffande. Mitt i prick! Roberts engagemang med korten måste vara en stor tillgång för Kommunal!
Det här var första gången som Robert var i såväl Visby som Gotland. När han var klar med dagens pass kom en man med cykeltaxi fram och bjöd honom på en alldeles gratis rundtur genom staden för att visa sevärdheter. Det var Robert värd!
*
Man får bidra med någon glimt från själva Almedalen också, parken med en ankdamm där varje riksdagsparti har sin egen dag under veckan och där det finns en stor scen med bänkar framför.
Eftersom det numera är åtta partier i den svenska riksdagen har veckan förlängts med en dag, så Ljugareveckan är den enda vecka i världen som har åtta dagar!
Numera tackar ingen partiledare nej till att vara med. Nya partiledare att tala i år från Almedalens scen var Annie Lööf (c), Stefan Lövén (s), Jonas Sjöstedt (v) och Åsa Romson (mp). Missade en av dem p g a ett roligare mingel som pågick samtidigt.
*
Precis som för stora artister i Borgholms slottsruin brukar partiledarna på Almedalens scen ha "förband" i form av t ex lokala partiföreträdare på Gotland, ordförande för ungdomsförbund eller kvinnoförbund eller någon annan person med hög position centralt i partiet.
Som t ex Ulla Andersson, vice ordförande i Vänsterpartiet, som fick fungera som "förband" åt Jonas Sjöqvist innan han äntrade Almedalens scen på onsdagskvällen. Förra året var dom konkurrenter om partiledarposten som Jonas tog hem i vintras.
   
Näst högsta vänsterhönset
Den partiledare av dom nya som väckte det största intresset (av tillströmningen i Almedalsparken att döma - trots att den var på lördagen, då många Almedalsbesökare normalt redan skulle ha åkt hem) var Stefan Lövén (s).
Han som varit så tystlåten sedan tillträdet i våras, skulle han säga något överhuvudtaget? Men det gjorde han. Ett bra tal, tyckte många.
Han inledde med väcka tanken att hela veckans tidigare talare på Almedalens scen bara hade varit hans förband!
     



Premiär på Almedalens scen
*
På söndagen den åttonde juli, som var sista dagen i Ljugareveckan, var det stora myllret av tillresta på gatorna kring Donners plats borta. Kristdemokraterna stod i tur att avsluta veckan. Partiledaren Göran Hägglund (sommarboende i Föra) höll sitt tal redan klockan elva (istället som normalt kl. 19.00) för att det alls skulle finnas några åhörare mer än kanske lokala kristdemokrater på Gotland och några gotländska lokalreportrar. Efter talet fick han i tur och ordning besöka medias olika tält och estrader för att bli intervjuad om vad han egentligen hade sagt.
I Aftonbladets stora tält ställde ledarskribenten Lena Mellin den hypotetiska frågan till Göran Hägglund om hur dom skulle fördela föräldraledigheten ifall dom hade barn tillsammans. Han var snabbt att fråga tillbaka om detta var ett frieri! Det är inte utan att han har en viss humor, den mannen
Lena Mellin fann sig dock snabbt och svarade att bigami är förbjudet!


Göran Hägglund på besök i Aftonbladets tält
    *
Sent på eftermiddagen denna söndag befann jag mig på färjan mot Oskarshamn. Ombord har man tilldelade platser att sitta på.
I en bänkrad satt nyssnämnde Hägglund och hans partibroder David Lega högljutt skämtande. I raden framför satt Mona Sahlin, den förr så firade s-ledaren, ensam och tyst. Hon såg inte särskilt road ut.
Hon har kanske inte haft så roligt under veckan. Tydligen hade hon fått hålla snattran, för det var meningen att hon skulle ha medverkat vid några seminarier, men i sista stund hade hon ställt in för att (enligt egen förklaring) inte ta uppmärksamhet ifrån Stefan Lövén.
Inte heller såg jag Håkan Juholt (s) under veckan i Visby, fast det sades att han hade varit där.
Politikens villkor kan vara hårda ibland men är f-n så lönsamma för en partiledare och många andra på höga politiska positioner, både före och efter avgång! Där räcker fallskärmarna till!

*
På färjan från Visby kom jag att sätta mig vid ett bord som egentligen var avsett för yrkeschaufförer! En sådan dök - strax före ankomsten till Oskarshamn - så småningom upp och satte sig mitt emot mig. Han var skåning och körde "äggabilen", som hämtade upp färska ägg på Gotland till någon uppsamlingscentral långt ner på fastlandet någonstans där äggen fick sin slutliga förpackning för vidare distribution till grossistlager och butiker.

"- Hönsen slutar ju inte värpa för att det är helg," förklarade han (oavsett vad jag har råkat skriva i pratbubblan) "- Dom går att lita på, till skillnad från politikerna!dom där andra", tillade han, med en hänvisning till alla politiker som under veckan hade översvämmat Visby och nu fyllde färjorna därifrån.


Sanningssägare på färjan från Visby 
  
Snipp snapp snut, så var den ljugareveckan slut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar