TIPS för att leta i bloggen: Skriv ett eller flera lämpliga sökord i den vita raden härunder och klicka på Sök!

SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg här nere till höger är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

torsdag 13 juli 2017

Lite från Almedalsveckan i Visby. Och sist men inte minst från Borgholm!

Förra veckan var jag i Visby - som så ofta - under den så kallade Almedalveckan. Visby var ju under tidig medeltid den viktigaste staden inom det nuvarande Sveriges gränser - en rike som då ännu inte fanns - och det blir den åter varje år under just den veckan. Koncentrationen i Visby av makthavande personer från det svenska etablissemanget är under den veckan ganska så kompakt, såväl av politiker som av myndighetspersoner i stort. I år var det rekord när Almedalsveckan kunde erbjuda drygt fyra tusen (!) evenemang, samtliga fria för vem som helst att besöka.
Dock saknades i år den svenske statsministern Stefan Löven (S) under Almedalsveckan i Visby*. Han skulle istället ut och träffa "verkliga" människor, hette det. Således tog han färjan över från Oskarshamn till Byxelkrok där han fick träffa dom socialdemokratiska topp-politikerna från Borgholm som kom och mötte. Vet inte om han i övrigt fick träffa så många verkliga ölänningar utan det blev väl mest campande turister på Böda Sand innan han med sitt följe drog tillbaka till fastlandet - men då över bron till Kalmar. 
Hans bravad med att besöka våran ö och Böda Sand omnämndes redan nästa dag av hans regeringskollega finansminister Magdalena Andersson (S) som den kvällen - i statsministerns ställe - skulle tala från Almedalens scen.
Nämnde vid intervju hos Dagens Nyheter 
att Stefan Löven varit på Böda Sand på Öland kvällen innan
Bortsett från Stefan Löven fick jag under veckan i Visby tillfälle att teckna av samtliga partiledare från de svenska riksdagspartierna i olika sammanhang.
Jonas tycker att han haft problem
med regeringen Löven

Utmanad Jan sade sig tycka 
att Birgitta Olsson är en duktig partimedlem

Besvärligt med olika syn på Sverigedemokraterna tycker Annie

Ebba - vars parti hänger på gärdsgår´n -
kan tänka sig flera ministerposter

Jimmie körde presskonferens
utan att tala om migrationsfrågor

Gustav - ett av två språkrör
som båda vill ha flygskatt

Att stockholmare är smartare än lantisar
tycker Anna är det dummaste som hon har sagt

Desto färre ölänningar såg jag under veckan i Visby. En kristpsykopat från Glömminge (numera - efter uteslutning från KD - sverigepsykopat) såg jag dock vandra förbi i vimlet på Donners plats och under ett mingel vid hamnen träffade jag en bredsättrabo med anknytning till sjöfarten i Oskarshamn. Träffade även en deltidsölänning med delårsbostad vid Badhusgatan i Borgholm. Och även i år hejade plötsligt en bekant röst från Borgholm på mig på Strandgatan i Visby, nämligen vårt kommunalråd Ilko Corkovic Han hade tydligen åkt över till Visby direkt efter mötet med Stefan Löven på hemmaplan och verkade nu trivas i vimlet som fisken i vattnet, även om han själv inte skulle medverka i något speciellt evenemang under detta årets almedalsvecka.
Trivs som fisken i vattnet i vimlet på Strandgatan:
Kommunalråd från Borgholm i motljus
Om nu Borgholms kommun höll låg profil i Visby så fanns det andra kommuner som satsat mer på att visa framfötterna där. T ex hade Nacka kommun utanför Stockholm gått händelserna något i förväg genom förlänga den beslutade tunnelbanegrenen till Nacka centrum ända till Strandgatan i Visby.
Tunnelbanans slutstation (?) i Visby
Mycket annat var det också som kostades på av svenska myndigheter och diverse organisationer denna vecka i Visby. Varje sådan med självaktning ville ju bjuda på minst ett mingel med allehanda läckerheter på borden och gott i glasen, ofta skumpa, för de som varit och lyssnat till vad dom hade att säga. Och när det gällde att bjuda flott, så handlade mycket om att kunna överträffa varandra.
Kvällsmingel

Konstfullt skapade delikata praliner
Undantaget i det sammanhanget var väl när jag den sista kvällen råkade trilla in på ett "gotlandsmingel" arrangerat av Anna Maria Corazza Bildt (M), som stod i bjärt kontrast med sin snålhet. Allt som serverades där var en ynka bit saffranspannkaka, stor som en femårings handflata, med en klick vispgrädde och en gnutta synnerligen tunn sylt och där det enda i dryckesväg som fanns att tillgå var blaskigt kaffe eller te samt vatten. Allt medan Anna Maria stod vid en mikrofon och skrek om sin egen förträfflighet som EU-politiker. Borde ju nästan ha filmat eländet.
Roligast under veckan var nog när radioprofilen Anders Eldeman direktsände sitt "Melodikrysset" från Donnersgatan på lördagsförmiddagen och hade lyckats få in högaktuella "telegram" från "Lelleprinter" (alias Hans Dahlman) i programmet. Gott humör trots strilande regn och medan radion sände sedvanliga nyheter levererade Eldeman roliga historier till den tappra genomblöta publiken. Ska försöka få herr Eldeman att komma och sända från Borgholm någon gång.
När regnet strilar ner i Visby så sker det ordentligt. Vattnet formligen forsar ner längs gränderna och liksom på Öland rinner det mesta rätt ut i Östersjön utan att tas tillvara.
Visby med sina trånga gator och gränder och tolv medeltida kyrkoruiner gör verkligen skäl för namnet "Rosornas stad". Och stadens spännande tusenåriga historia gör sig ständigt påmind i murverk och byggnader. Förutom av rosor pryds staden av murgröna, valnötsträd och andra stora träd som normalt hör hemma på sydligare breddgrader. Visby är en fantastisk stad att strosa runt i.
Skäl för namnet

Närbild

Sankt Nikolai kyrkoruin

Sankt Drotten med Sankt Lars bakom
samt Sankta Karins ruin allra bakerst
Innerstadsgränd med Kruttornet i bakgrunden

Packhus vid Strandgatan
I söndags var det sista dagen för årets almedalsvecka. De flesta av veckans deltagare och besökare hade då redan lämnat Visby. Dagens talare på Almedalens scen var Anna Kinberg Batra (M), som hade en förhållandevis liten publik. Förmodligen var det hennes sista tal på den scenen, ty ett stalltips är att nästa år har hennes parti en annan ledare som får hålla partiets tal i Almedalen.
Ganska så tomt i Visby i söndags

AKB:s förmodligen sista tal i Almedalen
   
Terroristsäkrade gågator och gränder i Visby 
I år hade man i runt om i Visby innerstad strategiskt ställt ut sammankedjade blomlådor i betong á 1,3 ton styck för att förhindra eventuella terrorattacker med lastbil. Tre sådana sammanlänkade betonglådor á 1,3 ton styck blir en rejäl klump på 3,9 ton som f-n torde kunna fösa undan med en aldrig så framrusande lastbil!
Terroristsäkring i nedre delen av Hästgatans backe ...
... och vid Vallers plats
I det avseendet har Borgholm ännu inte hängt med riktigt. Här skyddas gågatan endast med några lösa fjuttiga små betonghinder  som ett tungt fordon lätt skulle kunna kasta åt sidan. Ungefär som betonglejonen på Drottninggatan i Stockholm för tre månader sedan. Fortfarande inget riktigt skydd för gågatan i Borgholm och redan är vi vid toppen på turistsäsongen!
Lösa fjuttar i Borgholm
 Foton: Per Lublin
*) Fotnot: Om det var särskilt smart av Stefan Löven att hålla sig undan från Almedalen är jag inte så säker på. 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar