skip to main |
skip to sidebar
Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.
Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.
Ha en fortsatt skön sommar trots allt!
Per Lublin
Debattinlägg kan mejlas till olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka HÄR!
Lärarna på Åkerboskolan säger ifrån
Har fått ett öppet brev från lärarna på Åkerboskolan som jag gärna dela med mig till alla er bloggläsare som kan vara intresserade av hur det ska gå för norra Öland - något som i förlängningen har stor betydelse för hur det ska gå för hela Borgholms kommun! Det är riktat till beslutsfattarna, men innehållet kan också ha betydelse för er som ska gå till val nästa val. Här kommer det:
Löttorp 2017-10-20
Öppet brev till Utbildningsnämnden, Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige i ärendet Projekt Åkerboskolan
På lördag firar vi lärare Åkerboskolans 50-årsjubileum med glädje, tillsammans med nuvarande elever, f.d. elever, f.d. personal och allmänheten. Historien är intressant och viktig, men vi ser också fram emot att fira invigningen av den nya Åkerboskolan när den står färdig.
För att ni ska kunna ta ett välgrundat beslut och även i framtiden kunna rekrytera behörig personal (vilket Lennart Andersson och Helena Svensson hävdar är svårt - se nedan), skulle vi vilja dela med oss av våra tankar och reflektioner inför skolans omdaning.
För det första behöver ni veta att vi ställer oss väldigt frågande till en skrivning i beslutsunderlaget (kallelsen) till Utbildningsnämndens sammanträde på tisdag 24/10. Där kan man läsa:
“Så är det inte på Åkerboskolan och om kommunen ska fortsätta ha högstadium på Åkerboskolan ska man vara medveten om att det är svårt att få behöriga lärare som vill stanna. Särskilt svårt är det att rekrytera och organisera språkundervisningen. Idag delar man språklärare med Slottsskolan vilket gör att lärarna måste åka mellan skolorna”.
Den information vi har (som baserar sig på att vi pratar med varandra och vår chef, samt återser varandra vid varje läsårsstart), är att behörigheten hos lärarna är mycket hög samt personalomsättningen väldigt låg. Inte heller stämmer det att språkläraren (det berör en språklärare) får “åka mellan skolorna”. Det hela är organiserat så fiffigt att två hela dagar och en förmiddag ligger på Åkerboskolan. Inte mycket tidsspillan på vägarna alltså och inte heller misstycker den berörda läraren. Vilken källa eller vilka fakta ordförande Lennart Andersson och utbildningschef Helena Svensson lutar sig mot framgår inte. Vi vill också framföra att vi i det stora hela trivs mycket bra på vår arbetsplats.
För det andra skulle vi vilja förtydliga framtidens elevunderlag med fokus på högstadiet, i enlighet med den statistik som återfinns i kallelsen. Idag har vi 79 elever på högstadiet. Läsåret 18/19: 78 elever; 19/20: 76 elever; 20/21: 67 elever; 21/22: 63 elever; 22/23: 61 elever; 23/24: 60 elever; 24/25 70 elever; 26/27: 68 elever; 27/28: 71 elever; 28/29: 64 elever samt slutligen 29/30: 52 elever. Om vi väljer att titta på framtidens siffror istället för det som har varit, finner vi att elevantalet kommer att minska med i snitt 2,5 elev per år. Alltså inte 10 eller 6 (för hela skolan) som underlaget säger har varit den historiska minskningen. Räknar vi dessutom bort sista läsåret 29/30, som ju står för det största tappet, hamnar vi på 1,5 elev/år, och då blir siffrorna inte lika alarmerande. Den del av framtiden som födslostatistiken kan sprida ljus över, berättar alltså att vi har ett ganska stabilt elevunderlag de närmsta tio åren. Visst kan mycket också hända på vägen som vi inte kan förutspå. In- och utflyttning kan påverka siffrorna, men vad vi vill se för framtid och vad vi gör för att nå den, har stor betydelse. Ett exempel är nuvarande klass 6, som har fördubblats sedan skolstarten i förskoleklass. Utan ett högstadium på Åkerboskolan, kanske den inflyttningen inte hade skett.
Det tredje handlar om att planera och organisera. Vi undrar vad problemet är att undervisa på två skolor. Flera andra yrkesgrupper i kommunen är inte anställda på en arbetsplats, utan är anställda i kommunen. Detta är ju inte ett problem, utan en lösning. Det kan vara en möjlighet för båda högstadieskolorna vid brist på behöriga lärare eller för små tjänster. Dessutom kan det bidra till att skapa samsyn, likvärdighet och skolutveckling. Vi ser även många andra tekniska och pedagogiska lösningar att ta till. Som exempel har vi på Åkerboskolan redan idag distansundervisning från Blekinge. Vi ser också att läroplanen är utförd på det sätt att kunskapsmålen ska vara uppnådda först i klass 9 (och 6). Detta möjliggör samarbete över klassgränser, utan att vara en B-skola. En annan lösning är att istället för att elever ska bussas till Borgholm varje dag, kan de bussas en eller någon dag i veckan, för att läsa enstaka ämnen på annan ort. Det skulle till och med gå att vända på bussarna och köra åt andra hållet också.
Slutligen vill vi säga att hyrda moduler istället för nybygge eller renovering, andas brist på framtidstro och brist på mod att investera i vår framtid. Renovera hellre den gamla 50-åringen inom ramen för en investeringsbudget, dvs inte utifrån arkitektens “tänka fritt” och glöm inte att vi vill behålla de en gång påkostade specialsalarna (bildsal m.fl.) som bidrar till glädje och kvalitet.
Tack för ordet!
Lärarna på Åkerboskolan
Utbildningsnämnden har dock redan hunnit träffas och beslutat godkänna ordföranden Lennart Anderssons (S) och nya utbildningschefens Helena Svenssons yttrande som sitt egen. Det slutar med några allmänna råd till kommunstyrelsen att ligga lågt när det gäller satsningar på Åkerboskolan och först och främst noggrant undersöka behovet och samhället Löttorps framtid och där det lagts underförstått i yttrandet att man kanske bör titta på att istället låta högstadieeleverna på norra Öland gå på Slottsskolan i Borgholm.
Deltagande politiker på nämndens sammanträde var utöver Lennart Andersson:
Lars-Göran Andersson (S), Eva Flyckt (S), Jeanette Thygesen (Framtid Öland), Johan Pettersson (Mp), Björn Andreen (M), Eva Wahlgren (C), Emma Jensen (C) och Sofie Jakobsson (avhoppad från KD).
Av protokollet framgår att ingen nog riktigt begrep vad som egentligen stod i yttrandet. Jeanette Thygesen och Sofie Jakobsson ville inte godkänna det som sitt eget och reserverade sig därför emot beslutet.
På tisdag tas ärendet upp i kommunstyrelsen och hur det avlöper där kan ni då följa HÄR!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar