Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 31 januari 2018

Gubben Magnus drar ner rullgardinen!

Magnus Ståhl (S) - som gjort gubberiet fulltaligt på ordförandeposterna hos kommunens nämnder och styrelser  - drar ner rullgardinen för socialnämndens första sammanträde för året som äger rum inne i det stora fina sammanträdesrummet i kvarteret Höken idag. Han har nämligen bestämt att det ska vara helt stängt för insyn. 
Samtidigt som utbildningsnämnden - kors i taket - just nu har öppet möte med direktsändning. Där vi som följer mötet via Lubbes blogg just nu kan höra barnajoller. Från ledamotens Emma Jensens bebis som sitter i sin mammas knä och blir matad med sked. Riktigt trevligt för att vara ett nämndesammanträde. Det kan tydligen vara mänskligt t o m i ordförandegubben Lennart Anderssons nämnd!
Sedan kan man ju undra vad som fått gubben Magnus att hålla sitt nämndesammanträde bakom stängda dörrar. Tänker han passa på att tala om för nämnden var skåpet ska stå i fortsättningen och vill undvika öppen diskussion? Eller är han allmänt rädd för allmänhetens insyn?

måndag 29 januari 2018

Vatten från himlen

Vatten - som inte behöver avsaltas - öser ner från himlen idag. Får hoppas att även beslutsfattarna märker det!
:-)
Kommentarer

lördag 27 januari 2018

Varning för blixthalka!

Ni som ska ut och åka på vägarna idag och ikväll. Ta god tid på er och ta det j-kligt försiktigt. En bil har nyss voltat på Spjutterumsvägen i Runsten! Enligt nyhetssidan 24 Kalmar. 

Smygtitt på Ölandsrevyn

Men nu blir det allvar. Ikväll är det premiär på årets upplaga av Ölandsrevyn och jag har lyckats smygtitta under en repetition. Bara att konstatera att Ölandsrevyn blir roligare och roligare år från år. I år - med alla så kallade "fejjk njos" - ska vi dock ta revyn med en nypa salt!
Härom året var det ju bud om att man kanske måste ställa in eftersom det hade hänt alldeles för lite på Öland att göra något roligt av. Under det nu gångna året har det uppenbarligen inte varit några som helst sådana problem. Man behöver ju bara bläddra lite i vissa nummer av fjolårets Ölandsbladet så anar man. Ska dock inte avslöja för mycket om innehållet, så ni får gissa själva!   
Men självklart är förstås avsaltningsverket i Saltvik, förlåt Sandvik, och gröna påsar ofrånkomliga inslag i årets revy.
Ofrånkomligt inslag
Helt oväntad är dock den nya versionen av Kungssången - den kommande Drottningsången? - som sjungs frejdigt under gitarrackompanjemang från Nicklas Elgán. Förmodar att publiken kommer att uppmanas att högtidligen stå upp och inte skratta under framförandet.
Skrattsalvor torde dock tillåtas - och kan knappast undgås - då den nya Smaulands-sången framförs med text på kalmaritiska (hur det nu stavas). 
I övrigt är det bäddat för kiknande skratt hela revyn igenom. Den är verkligen bra! 
Kan kanske också avslöja att delar av revyensemblen nu har kvalificerat sig till att få spela förband till GES när dom ska ha konsert i Slottsruinen i sommar.
Firande av kronprinsessan Victoria
Från höger till vänster: Kerbosch, Rydeberg och Wadsten (KRW). Kvalificerade som förband åt GES
       
- En del politiker vet och en del vet inte och dom som inte vet, dom vet inte vad dom inte visste.
- Dom som borde veta visste ingenting alls och dom som inte borde veta dom visste allt.
 
(Om jag nu har tolkat
Birger Wadsten rätt, men det är ingenting som jag vet).
Nu behöver ingen vara upprörd och ta åt sig utan alla kan ta det hela med - just det - en nypa salt!
--------------- 
Flertalet texter är skrivna av synnerligen produktive Jonas Rydeberg som måste ha hela huvudet fullt av sketcher. Med starka bidrag av Jan Kerbosch. I övrigt är ensemblen samma som förra året och består utöver ovannämnda av proffsiga Anita Dehlin, Märit Brandel och Simon Almljung Törngren.
Hela ensemblen. Fr v Simon, Anita, Jan, Nicklas, Birger, Märit och Jonas (vars sketchfyllda huvud är det enda som syns av honom på bilden)
Foton ovan: Per Lublin
Efter premiären i Färjestaden kommer Ölandsrevyn att ge sig ut på en riksomfattande turné från Torngård i söder till Källa i norr!
Turnéplan nederst t h

Kommentarer

Blött i rutan

Blött har det varit mer eller mindre hela hösten och med alla vattensamlingar ute i markerna har Öland blivit ett slags "Sjöland". Dessutom har Östersjöns vattenstånd varit högt och på grundvattennivån har ingen behövt klaga. 
I  veckan kom ett TV-team till Öland och läget på vattenfronten blev uppmärksammat både i SVT Småland och Rapport. Det blev både blött och klafsigt i rutan.
Nu har vi verkligen gott om vatten på Öland, men nu gäller det också att vi på bästa sätt tar till vara på det!
Att våra kommunpolitiker häromåret var beredda att brådstörtat satsa 131 miljoner av kommunens medel på ett avsaltningsverk för att ta upp vatten ur ett förgiftat innanhav, var det verkligen så smart? Kunglig invigning till trots. 
Kommentarer

Besök i Socialens nya lokaler i kvarteret Höken - ett besök på minerad mark!

Kommunstyrelsemötet i tisdags föregicks av att kommunstyrelsen "tillsammans" (för att nu använda ett bland kommunpolitikerna missbrukat ord) besökte Socialförvaltningens nya lokaler i kvarteret Höken i Borgholm. Men den här gången var det faktiskt tillsammans eftersom ingen var utestängd från att deltaga. Samling skedde utanför ingången innan socialchefen Anna Hasselbom Trofast på givet klockslag släppte in hela.konkarongen. 
Men först var det förstås allmänt hälsande och handskakande innan vi gick in. Dock med undantag av Marcel van Luijn (M) och "Dåtid ÖlandsAnnette Hemlin och Sofie Loirendal som - såsom vanligt sedan länge - vare sig ville bevärdiga mig med en blick eller ett "hej". Marcel fanns för övrigt på plats som förste man  och valde att stå och titta åt sidan, när jag strax efter honom kom dit.
Valde att titta åt sidan
Nya socialkontoret i kvarteret Höken
Övriga konkarongen på väg. I bakgrunden: Kvarteret Kamelen med gamla socialkontoret
Det blev rundvandring i vad som förut varit skattekontor, lantmäterikontor och på senare år försäkringskassa och arbetsförmedling samt en tid även inrymt bostäder för ensamkommande och som för max 2 miljoner kronor enligt kommunfullmäktigebeslut för tre år sedan därefter skulle byggas om till förvaltningslokaler för socialförvaltningen m m. En "anpassningskostnad" som ju istället för två miljoner har kommit att bli arton miljoner!!!
När kommunalrådet Ilko Corkovic(S) ville att kommunen skulle köpa fastigheten i kvarteret Höken för att ge Socialförvaltningen nya lokaler där, så var det nödvändigt att ha med sig "Framtid Öland" (som partiet kallades på den tiden innan det blev "Dåtid Öland") för att få den majoritet som fordrades för beslutet. Villkoret för att vågmästarna skulle gå med på det var att utöver själva köpeskillingen på åtta miljoner så skulle ombyggnation och anpassning av lokalerna inte få kosta mer än maximalt två miljoner. Det fick dom Ilkos löfte på och det kunde Ilko för övrigt lova hela kommunfullmäktige eftersom han var väl bekant med fastigheten sedan sin tid på Skatteverket innan han blev kommunalråd. 
Det var väl när dom insåg att detta löfte inte skulle hålla och fastigheten redan var inköpt som Dåtid Öland kom att tystna - mer eller mindre för gott. 
Man kan väl säga att vandringen genom Socialförvaltningens nya lokaler var som att gå på minerad mark, dock utan att man pratade om det utan bara pratade om hur fint allt var. Hur dyrt det var ville man inte gärna prata om och ingenting om vad som nu kanske måste sparas på andra håll på grund av slutnotan för Höken! 
Vad som väl var ganska onödigt i dom nya lokalerna var väl ändå ett stort sammanträdesrum för Socialnämnden på andra våningen - eftersom nämnden utan minsta problem har kunnat använda ks-rummet i Stadshuset för sina möten och där dom också kunnat webb-sändas i den utsträckning som dom har varit öppna.
Men som sagt, nu har dom en stor sammanträdeslokal i kvarteret Höken. Med egen webbsändare och allt. Ny hiss och ordentligt uppfräschade arbetsrum och andra utrymmen. Fint som f-n ska ju allt vara! Även exteriört!
Varken sammanträdesrum eller lekrum för socialnämnden utan väntrum för besökare
Kommunstyrelsen kollar med beundran socialnämndens sammanträdesrum
Fint som f-n även exteriört med nylagt fasad och modernaste markiser
Det är till att spendera medel som kunde användas bättre för vården och äldreomsorgen!Foto: 
Per Lublin
Kommentarer

onsdag 24 januari 2018

Årets första kommunstyrelsesammanträde

Vill ni i efterhand se och lyssna på årets första kommunstyrelsemöte som ägde rum igår så har ni ett par länkar här: 
Första akten (fram till kafferasren). 
Andra akten (efter kafferasten). 
Själv var jag inte med* eftersom det inte var min tur att tjänstgöra på den delade kommunstyrelseplats som Ölandspartiet har lyckats ordna åt sig efter valet 2014. 

*Fotnot: Var dock där vid mötets början eftersom jag ville att kommunstyrelsen omedelbart skulle besluta om visst stöd till Äggröran för att dom ska ha möjligheten att slippa ställa in i år - när det faktiskt skulle bli Äggrörans tioårsjubileum. Något det finns anledning att återkomma till.
Kommentarer

Vinterns ankomst från Borgholm och neråt men hur det blir det på norra Öland återstår att se

Idag är det på dagen en vecka sedan som vintern kom till Öland. Då inleddes en period när dygnsmedeltemperatur legat under noll fem dygn i streck - vilket ju är SMHI:s definition på vinterns ankomst. Sålunda har vi fått vinter på hela västra sidan från Kastlösa i söder till Borgholm i norr samt i hela Mittlandsskogsområdet (medan övriga Öland får vänta). 
Vi har ju t o m haft ordentligt med snö, men efter morgonens ihållande regn har nu det mesta av snön redan smält bort. Det var väl för att jag började prata om att ta fram sparkstöttingen igår  :-)
Förra året kom vintern till trettonhelgen, så i år är den nästan två veckor senare. Hur det ska bli på norra Öland som inte fick någon vinter förra året återstår att se! 
Kommentarer

måndag 22 januari 2018

En solskenshistoria

Vi börjar den här veckan med en liten solskenshistoria. Som efter viss dramatik fick sin lyckliga upplösning för en dryg vecka sedan.
Frida och Pjusken är två norska skogskatter som bor i en villa i södra delen av Borgholms innerstad och som gärna gör små utflykter i grannskapet. Vilket deras familj är ganska van vid.

Frida och Pjusken
Frida i mysartagen
Pjusken på äventyr
Men Annandag jul försvann Frida hemifrån och gick inte att finna trots deras familjs energiska letande. Och Trettondag jul försvann även Pjusken och kom inte tillbaka. Vad hade hänt katterna? Oron i familjen var stor och letandet intensifierades. 
På Tjugondedagen var en annons med bilder på de båda saknade införd i Ölandsbladet. Samma dag fick familjen ett telefonsamtal från en granne som hade varit bortrest över julen och kommit hem och hört jamande från ett förrådshus. Därinne fanns både Frida och Pjusken.
Frida hade nyfiket undersökande gått in genom en kattlucka som ledde in i förrådet. Det var vara det att luckan inte gick att öppna inifrån. Senare hade även Pjusken - som även han deltagit i familjens allmänna letande efter Frida - kommit in i förrådet. Så nu satt två utsvultna katter därinne.*
Gissa om glädjen blev stor för alla när dom båda fick komma hem till väntande kattmatsskålar! Frid och fröjd och hela familjen återförenad!
*) Fotnot: Frida utan mat och vatten i 18 dygn! 

söndag 21 januari 2018

Bankkontorsstängningar och politisk pittmätning dåligt för väldigt många på Öland

Man blir så less. Först ska Ölandsbanken stänga sina kontor i Löttorp och Mörbylånga och kvar blir bara Borgholm och Färjestaden. Med förmodade följder även för lanthandeln uppe i norr och kvarvarande butiker där nere i söder. Konsum i Mörbylånga har redan fått dödsdomen.
Sen ska det anställas en projektledare för öländska skattebetalares medel för att försöka pådyvla samma ölänningar en kommunsammanslagning som ytterligare centraliserar servicen för ölänningarna. Politikerna vill inte acceptera ölänningarnas nej för drygt åtta år sen och är tydligen beredda på att hålla folkomröstning efter folkomröstning ända tills det blir ett ja. 
Det har blivit ett slags politisk "pittmätning" att ha så stora kommuner som möjligt och tänk så stort ett Ölands kommun skulle bli, den fjärde största i länet!!! Ju större kommun ju malliga kan politikerna vara över sina positioner i kommunen. 
Att det samtidigt kan bli till bekymmer för medborgarna som kan få det längre både till service och till beslutsfattarna är inget som bekymrar politikerna nämnvärt, bara dom får regera i en så stor kommun som möjligt! Där deras status och arvoden kan förväntas kunna bli högre. 
Synd bara att medborgarna ska behöva betala för kommungubbarnas pittkomplex.
En trist vecka för Öland kan man gott säga! 

onsdag 17 januari 2018

I huvudet på en gubbe?

På tal om "Gubbholm" och gubbar så finns det ju också något som heter Lubbes gubbar. Här får jag äntligen tillfälle att bjussa på en aktuell sådan:
   
Ja, nog kan man undra vad för tankar som finns i en privilierad gubbes huvud. Eller finns det inga?       
Kommentarer

Gubbholmska pinsamheter avlöser varandra

Har idag  läst i kalmartidningarna om kvinnorna som inte fick någon löneökning medan männen fick - detta på Ölands turism som finansieras av de båda ölandskommunerna. 
                                         
Hela sidan klippt ur en av dagens kalmartidningar
Mest löneökning fick den manlige chefen, Staffan Smedfors,  vars redan höga lön höjdes med 10 procent. Den löneökningen var det det förstås en annan gubbe som bestämde, nämligen ekonomichefen i Gubbholms... förlåt Borgholms kommun Lars-Gunnar Fagerberg. 
Dom gubbholmska pinsamheterna avlöser varandra. Det kanske finns dom som kan börja fundera över det där uttrycket Öland - i grunden annorlunda.
Kommentarer 

Petad Marcel kan leda till bättre samarbete efter höstens val.

På extra dåligt humör
Kommunfullmäktigeledamoten Marcel van Luijns extra dåliga humör i måndags beror väl delvis på att han nyligen petats från förstaplatsen på moderatpartiets valsedlar i höst. En degradering som vi kunde läsa om i Ölandsbladet igår, där han inte lyckades dölja sin besvikelse.
Jag tror dock att det kommer att bli betydligt lättare att samarbeta med Carl Malgerud (M) - i kommunstyrelsen ifall denne få tar över Marcels plats där. Förutsatt att jag att själv får vara kvar där förstås. Något som i hög grad beror på väljarna i höst.
* * * * * * * 
Skulle vilja se ett samarbete över alla partigränser i kommunstyrelsen så att alla partier kan verka tillsammans för att uppnå bästa resultat för medborgarna, men det är tyvärr en omöjlighet så länge som Marcel sitter kvar där. 
Det senare gäller dessvärre även beträffande Marcels radarpartner Sofie Loirendal (DÖL) som ju har en konstig uppfattning om vad begreppet "tillsammans" innebär. 
Så det är minst sagt spännande hur det ska bli för vår kommun efter höstens val! Det handlar mycket om vilka personer som får väljarnas förtroende. 
Arkivfoto: Per Lublin

Marcel ville inte att hans fru skulle få chansen att bli ordförande i socialnämnden - varigenom vi hade kunnat slippa att skämma ut oss som Gubbholms kommun

Ledamoten Lotta Håkansson van Luijn (M) i socialnämnden i Borgholm får inte bestämma själv om huruvida hon skulle vilja bli ordförande i nämnden, vilket hon hade kunnat bli efter en sluten omröstning i kommunfullmäktige igår. Maken Marcel von Luijn (M) har nämligen bestämt har hon inte ska stå till förfogande. Det fick vi höra under ett utbrott från den senare i måndags. 
För att kunna bli ordförande i en nämnd måste man vara ledamot i just den nämnden. Socialnämnden i Borgholm består sedan årsskiftet av sju manliga och endast två kvinnliga ledamöter. Den andra kvinnan förutom Lotta är Ulrika Lind (C) från Runsten. Ulrika var - när jag frågade henne - inte villig att bli ordförande i en nämnd som hon "inte kan styra" med sina och centerns frågor och Lotta fick jag inte tag i före mötet. 
Jag har dock utgått från att Lotta som är både ölandsguide, driver ett sommarpensionat i Köpingsvik, kan baka våfflor och verkar allmänt driftig även är kapabel att hålla i ordförandeklubban i den nämnd - där hon hittills deltagit vid de flesta mötena - ifall hon skulle få det förtroendet. 
Därför föreslog jag Lotta Håkansson van Luijn som motkandidat till ledamoten Magnus Ståhl (S) när kommunfullmäktige skulle välja ordförande till socialnämnden och att omröstningen skulle vara sluten, så att dom ledamöter som inte vill ha någon Gubbholms kommun i hemlighet skulle kunna rösta på henne. 
Jag trodde nästan att Marcel skulle få en hjärtattack i det utbrott som följde. Det fanns dock ingen rimlig anledning för honom att - på det sätt som han gjorde - förhindra sin fru från att bli ordförande i socialnämnden. Detta utan att ens ha diskuterat saken med henne. Hon är väl ändå inte hans ägodel? 
Ett förtroendeuppdrag är ett förtroendeuppdrag och jag har väl sällan hört att det finns någon politiker i någon nämnd som inte skulle vilja bli ordförande i nämnden om chansen gavs. Lika väl som Marcel själv gärna hade velat få vara ordförande i kommunstyrelsen. 
Kommentarer

tisdag 16 januari 2018

Att kunna be om ursäkt

Idag blev jag uppringd av kommunalrådet Ilko Corkovic som ville be om ursäkt för en del av vad han sa om mig på fullmäktigemötet igår. Det är ett fint drag av Ilko att efteråt be om ursäkt när han gör övertramp. 
I stridens hetta gjorde vi nog övertramp lite till mans. Och det blev absolut inte bra.
Fler politiker borde vara lika justa som Ilko i det avseendet. 

Från Island till Gubbholms kommun

Riktigt skitväder idag med kraftiga vindbyar, blötsnö som fyker och dålig sikt. Bäst att stanna inne! 
Vädrets makter kanske har upprörts över gubbavalet igår kväll! 
Sägs att ovädret har sänts till oss från Island, där dom som första land i världen haft kvinnlig president redan 1980 och ett kvinnoparti i Alltinget strax därefter. Dom gillar nog inte Gubbholm därborta. Och det kan man ju förstå! 
Kommentarer

En kort resumé och en meny till cirkusföreställningen i Stadshuset - där Gubbholms kommun blev verklighet

Mötet inleddes som vanligt med Allmänhetens frågestund, där en frågeställare tog upp möjligheterna till färjetrafik mellan norra Öland och Visby.
- - - - - - -  
Sedan kom väl något av dom bästa förslag som någonsin kommit upp på kommunfullmäktiges bord - medborgarförslaget att kommunen ska anta visionen Borgholms kommun - ett paradis för pensionärer och arbeta för den visionen. Mycket trevligt och välformulerat presenterat av förslagsställaren själv, Stefan Fosseus, som kommit nedresande till mötet från Löttorp. Förslaget ska beredas av kommunstyrelsen innan kommunfullmäktige slutligen ska ta ställning till det.
- - - - - - -  
Därefter sjönk hela mötet till rena bottennivån. Tyckte att jag på ett sakligt sätt och utan någon personkritik lade fram skälen för att välja en kvinna till ordförande för socialnämnden istället för den "gubbe" som socialdemokraterna hade föreslaget. Men ändå tog det hus i helvete: 
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) visade sig nämligen mer som sosseförsvarare än försvarare av kommunens goda rykte och kom att tävla med den "moderatledaren" Marcel van Luijn i att kasta skit på mig, även om han inte riktigt lyckades nå upp i Marcels nivå i det avseendet. Ingen av dem blev dock tillrättavisad för sina fula påhopp av ordföranden Eva-Lena Israelsson, som däremot gång på gång hyssjade på mig när jag försvarade mig mot de värsta påhoppen - och till slut förbjöd hon mig att säga något mer. Knappast särskilt opartiskt som en ordförande annars bör agera. Att Marcel är som han är, det är inget nytt, men att Ilko ballade ur på det viset var väl inte precis väntat. 
Det hela slutade tyvärr som väntat att Borgholms kommun kommit att få bli Gubbholms kommun - den enda kommun i landet där det sitter gubbar på samtliga ordfförandeposter i kommunens samtliga styrelser och nämnder*
                                     
*) Fotnot: Bäst att tillägga att kommunfullmäktige inte är vare sig någon styrelse eller nämnd utan en folkvald församling som väljer ledamöter och ordförande i styrelser och nämnder.
- - - - - - -  
När sedan min motion skulle avgöras om att införa Allmänhetens frågestund även i kommunstyrelsen, så var kommunfullmäktige inställd på att det skulle mobbas redan från början. Motionen avslogs grundligt utan någon som helst motivering. När det enda skälet för avslag var att det var jag som var förslagsställaren, då handlar det faktiskt om mobbning.
- - - - - - -  
Kvällens sista ärende var information om den nya kommunallag som trätt ikraft vid årsskiftet. Den har jag redan kunnat läsa mig till, så jag tog mig friheten att istället gå hem och slå mig ner i min fåtölj och lugna ner mina aningen upprörda känslor med ett glas whisky. 
Som tur är bor man ju inte på "hemmet".

           
MENY
från cirkusföreställningen

Vårterminspremiär för
KOMMUNFULLMÄKTIGE
                                                                              
på Stadshusteatern i Borgholm
måndag den 15 januari 2018

FÖRSTA AKTEN
(fram till kaffepausen med KHS)

·        Inledning med sedvanliga formaliteter



·        Revidering av förbundsordningen för Ölands kommunalförbund


                     
                    
ANDRA AKTEN
(efter kaffepausen)


·         Information om nya kommunallagen

   
                               
Lär nog återkomma om fullmäktigekvällen. Kan inte riktigt släppa det där om Gubbholm. Inte kul att behöva skämmas för sin kommun.

söndag 14 januari 2018

Spännande vision: Borgholms kommun - ett paradis för pensionärer

På kommunfullmäktigemötet imorgon kväll är det inte bara ett pinsamt ordförandeval och frågestunder för allmänheten som kommer upp på tapeten. 
Det kommer också att presenteras ett spännande medborgarförslag, där Stefan Fosseus i Löttorp föreslår att kommunfullmäktige ska anta visionen "Borgholms kommun - ett paradis för pensionärer" Sen blir det för kommunen att på olika sätt försöka göra reklam för denna vision och arbeta för att leva upp till den. Detta lär kunna få fler delårsölänningar i vår kommun att låta mantalsskriva sig här och bidra med sin inkomstskatt hit. Välbehövliga pengar som får hjulen att snurra och leder till vinst för alla i vår kommun!
Får vi se ett startskott imorgon? 
Kommentarer

lördag 13 januari 2018

Nej tack till att vi blir "Gubbholms kommun"

Här är en del av en insändare från undertecknad i Ölandsbladet idag, där jag tackar nej till ett "GUBBHOLMS KOMMUN":
Om "Socialdemokraterna på norra Öland" får som dom vill, så kommer det efter kommunfullmäktigemötet på måndag att sitta uteslutande gubbar på samtliga ordförandeposter i samtliga kommunala styrelser och nämnder i Borgholms kommun. Mig veterligt finns det annars ingen kommun i hela Sverige med den könsfördelningen - 100 procent gubbar! Och denna makalösa gubbdominans genomdrivs av ett parti som säger sig verka för ökad jämställdhet mellan könen. Och förmodligen accepteras det av dom övriga partierna i kommunfullmäktige.

Finns det verkligen ingen kvinna som socialdemokraterna kunde tänka sig att ge förtroendet som ordförande för socialnämnden i Borgholms kommun efter att Gunilla Johansson har hoppat av? Varför måste det prompt vara en gubbe - som i det här fallet Magnus (S)tåhl - som håller i klubban.

För drygt ett år sedan - när Monica Enberg lämnade såväl ordförandeskapet i utbildningsnämnden som politiken, så satsade socialdemokraterna även den gången på en gubbe - Lennart Andersson - som prånglades in i utbildningsnämnden för att ta över ordförandeskapet. Konststycket lyckades men det visade sig knappast vara ett lyckat val.

Har man ingenting lärt sig hos socialdemokraterna? Kommunfullmäktige borde nog ta sig en funderare innan man går till beslut på måndag. Det vore väl ändå ingen höjdare att i folkmun riskera att bli Gubbholms kommun? Bättre är kommunen faktiskt värd!
 
 -----------------------------------------------------------------------
Kan kanske tillägga att jag tagit kontakt med en tjänsteperson hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) - som ska vara den person som har bäst koll på läget i dessa avseenden runt om i landet. På min fråga om det fanns någon kommun i landet där samtliga ordförande i styrelser och nämnder var män fick jag svaret: 
- Mig veterligen finns det inte det!
Då jag upplyste om att det är på god väg att bli en sådan - utan att nämna vilken kommun som avsågs - blev kommentaren: 
- Det kan väl ändå inte vara möjligt?! I vårt århundrade!
Så det finns all anledning att våra politiker i kommunfullmäktige inte skämmer ut vår kommun nu på måndag.  
Här följer  en sammanfattning av kommunens (och kommunala bolagens) styrelser, nämnder och politiska råd idag - med namn på ordförandena:   
  • Kommunstyrelsen - Ilko Corkovic (gubbe)     
  • Borgholm Energi AB - Carl Malgerud  (gubbe)   
  • Borgholm Energi Elnät AB - Carl Malgerud (gubbe)    
  • Kommunrevisionen - Anders Marell (gubbe)    
  • Samhällsbyggnadsnämnden - Lennart Bohlin (gubbe)      
  • Socialnämnden - Vakant sedan årsskiftet efter Gunilla Johansson  
  • Utbildningsnämnden - Lennart Andersson (gubbe)     
  • Pensionärsrådet - Ilko Corkovic (gubbe)
Väljer man en gubbe som ordförande även i socialnämnden så blir vår kommun unik i sitt slag på ett synnerligen pinsamt som väl ingen vill. 
Nog känns det lite pinsamt när just Carl Malgerud i en helt annan insändare på samma sida i Ölandsbladet riktar sig direkt till Magnus Ståhl (gubbe) och skriver:
- Önskar dig lycka till på måndag då jag hoppas att du blir vald till ordförande i socialnämnden!
Men hej och hå! Det verkar som om Carl Malgerud - själv ordförande i två kommunala bolagsstyrelser - bejakar gubberiet!!!
Finns det verkligen inte någon kvinna i socialnämnden som klarar av att hålla i en ordförandeklubba? Eller kan man komma överens om att byta ut någon av gubbarna i socialnämnden mot en kompetent kvinna som för närvarande inte ingår i nämnden? Eller kan någon av de andra ordförandegubbarna i någon nämnd eller styrelse tänka sig att snabbt stiga åt sidan för att där bana väg för en kvinna? 
Undrar
Per Lublin 

PS. Vill tillägga att jag har ingenting som helst emot Magnus Ståhl som person och vet heller ingenting om hans eventuella engagemang i sociala frågor. Så det är på intet vis honom som jag vänder mig emot. Men jag vill inte att vår kommun ska bli den enda kommun i landet där samtliga ordförande i kommunala styrelser och nämnder är gubbar /oavsett ålder) och säger ett bestämt nej tack att vi  ska bli "Gubbholms kommun"!
 
Kommentarer

fredag 12 januari 2018

Inte manna - men årets första snöflingor!

Idag började det plötsligt falla ner en massa konstiga vita flagor från himlen över vår stad. Var det månne manna som regnade det? Då gäller det ju att ha sked! 
Det mystiska vita smälte dock strax ner till vatten när man fick det i handen. Det visade sig vara årets första snöflingor som kommit till oss. Hade nästan börjar glömma hur sådant ser ut.
Kanske ändå inte dags att plocka fram skidorna?
På förmiddagen stod svalörtens gula knoppar färdiga att spricka ut i rabatterna på innergården här hemma. Innan julen är utdansad och slut!
Ur led är tiden!
Kommentarer 

torsdag 11 januari 2018

Dåligt agerande från kommunala tjänstemän ska inte få förekomma mot kommunens företagare

En annan - men inte desto mindre viktig - sak är att kommunens tjänstemän (oavsett kön) måste bete sig mer anständigt mot företagarna i kommunen än vad man har gjort gentemot en del företagare längs gågatan - samtliga bosatta och skrivna i Borgholms kommun. 
Det ska bara inte få förekomma - som det har gjort - att nitiska tjänstemän bråkar om hur cafébord ska vara placerade på en betald yta. 
Eller att man driver process mot företagare som vägrar att betala orättmätiga avgifter för skyltar. Och inte ens har vett att be företagaren ordentligt om ursäkt efter att man har förlorat processen! 
Eller att man förföljer en innehavare av butik med orientaliska varor för att man lyckats hitta någon förpackning som saknar svensk text - och sedan hotar med höga viten. Precis som om det skulle ha någon betydelse för en kundkrets där de flesta knappt förstår svenska att det finns svensk text på varorna.
Så här ska kommunens anställda företrädare inte få agera mot företagare i vår kommunen! 
Inte undra på att Borgholms kommun tillhör de sämsta kommunerna i landet när det gäller företagsvänlighet! 
Här måste det verkligen bli skärpning! Kommunala tjänstemän som inte begriper det bör omplaceras till andra arbetsuppgifter ifall dom ska vara kvar i kommunens tjänst!
Kommentarer 

Vems är gågatan i Borgholm? Låt folket få bestämma!

Måste erkänna att jag blev lite paff när jag läste om den plötsliga gågatediskussionen i Ölandsbladet i morse och att jag blir något irriterad av Borgholms Cityförenings och dess ordförande Kjell Jakobssons agerande. Vem tror Kjell Jakobsson egentligen att han är??? Storgatan i Borgholm är väl ändå inte hans! Den tillhör väl alla medborgarna i Borgholms kommun!
Sett i Ölandsbladet idag 
Det är inte Borgholms Cityförening som ska avgöra när - eller om - det ska var gågata eller inte. Det är väl ändå en fråga som berör alla stadens medborgare och kommuninnevånarna i stort - och inte bara stadens köpmän! Deras förening borde hellre ägna sig åt att se till att butikerna håller öppet lite bättre - året runt! Sagt och gjort blev det därför ännu en motion idag:    

Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun

           

Förväntar mig snabb behandling utan onödigt dröjsmål, då gågatefrågan plötsligt och något oväntat har aktualiserats på nytt – se Ölandsbladet dagens datum!

Gågatan i Borgholm är en fråga som berör hela Borgholms kommun och tycks engagera de flesta kommunmedborgare   på ett eller annat sätt, antingen de bor i Borgholm eller någon annanstans i kommunen.
Om Storgatan nedanför Tullgatan ska vara gågata året runt eller inte alls med undantag för den allra ”hetaste” perioden  – eller som nu – är ingenting som dom företagare vid gatan som gapar högst eller lobbar bäst eller ens Cityföreningens ordförande Kjell Jakobsson ska få avgöra utan här borde kommunens vanliga invånare faktiskt få komma till tals.
Dom flesta har säkert en åsikt och nu gäller det att få veta vad dom flesta av kommunens medborgare tycker och låta den åsikten bli avgörande. Det är sådant som kallas folklig demokrati.

Detta kan i detta sammanhang låta sig göras på flera sätt:
  •  Antingen genom att kommunen låter skapa en digital medborgarpanel bestående av personer som är skrivna i kommunen och anmäler sitt intresse att få vara med och att panelen därefter får svara på lämpliga frågor.  Medborgarpanelen kan sedan användas även i andra sammanhang         
  • Eller att man anlitar ett opinionsinstitut för att göra en opinionsundersökning
  • Eller att man låter hålla en rådgivande kommunal folkomröstning i samband med kommande val
Föreslår att kommunfullmäktige beslutar att som grund för beslut om gågatan i Borgholm låta efterhöra medborgarnas inställning med någon av ovannämnda tre metoder.
Borgholm den 11 januari 2018
Per Lublin  
Det sägs att motion ska vara nyttigt och tur är väl det. 
Så jag får väl passa på att motionera så länge man har den rätten kvar. Tills man kanske blir utsparkad från kommunfullmäktige.

En Allmänhetens frågestund borde finnas även i kommunstyrelsen och nämnderna. Avgörs i fullmäktige på måndag

Allmänhetens frågestund finns numera alltid som en punkt på dagordningen i början av varje kommunfullmäktigemöte. Så även på årets första möte nu på måndag. 
Men då kommer det även upp ett förslag om att även införa en allmänhetens frågestund som inledning på kommunstyrelsens och nämndernas öppna möten. 
Många människor tycker att det känns besvärande att kliva upp i en till talarstol och prata i mikrofon inför kanske femtio personer och avstår därför är många gånger Allmänhetens frågestund snabbt avklarad eftersom det inte finns någon i salen som vill ställa sig upp och fråga. 
Få känner heller till att man kan lämna in en lapp med sin fråga i förväg och då inte ens behöver vara där.
Allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige är likväl en viktig ventil som vi ska vara rädda om och behålla. Då och då dyker det också upp någon fråga med högaktuellt innehåll. Där kan också onödiga frågetecken bli uträtade . 
Att även införa en frågestund för allmänheten vid kommunstyrelsens och nämndernas öppna sammanträden vore ett bra komplement. För närvarande är det ingen av nämndeordförandena som sitter med i kommunfullmäktige och dom kan således inte finnas till hands där för att svara på frågor där som berör just den nämndens område. Sådana frågor kan därför kännas bättre att ställa vid ett nämndemöte - och där skulle man kunna fråga utan att behöva ställa sig i en talarstol och tala inför så många människor. Nu när kommunstyrelsens och nämndernas sammanträden blivit öppna för allmänheten att närvara vid, så bör allmänheten ges möjligheten att ställa frågor även där!
Tycker Per Lublin
Kommentarer