Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 11 januari 2018

Vems är gågatan i Borgholm? Låt folket få bestämma!

Måste erkänna att jag blev lite paff när jag läste om den plötsliga gågatediskussionen i Ölandsbladet i morse och att jag blir något irriterad av Borgholms Cityförenings och dess ordförande Kjell Jakobssons agerande. Vem tror Kjell Jakobsson egentligen att han är??? Storgatan i Borgholm är väl ändå inte hans! Den tillhör väl alla medborgarna i Borgholms kommun!
Sett i Ölandsbladet idag 
Det är inte Borgholms Cityförening som ska avgöra när - eller om - det ska var gågata eller inte. Det är väl ändå en fråga som berör alla stadens medborgare och kommuninnevånarna i stort - och inte bara stadens köpmän! Deras förening borde hellre ägna sig åt att se till att butikerna håller öppet lite bättre - året runt! Sagt och gjort blev det därför ännu en motion idag:    

Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun

           

Förväntar mig snabb behandling utan onödigt dröjsmål, då gågatefrågan plötsligt och något oväntat har aktualiserats på nytt – se Ölandsbladet dagens datum!

Gågatan i Borgholm är en fråga som berör hela Borgholms kommun och tycks engagera de flesta kommunmedborgare   på ett eller annat sätt, antingen de bor i Borgholm eller någon annanstans i kommunen.
Om Storgatan nedanför Tullgatan ska vara gågata året runt eller inte alls med undantag för den allra ”hetaste” perioden  – eller som nu – är ingenting som dom företagare vid gatan som gapar högst eller lobbar bäst eller ens Cityföreningens ordförande Kjell Jakobsson ska få avgöra utan här borde kommunens vanliga invånare faktiskt få komma till tals.
Dom flesta har säkert en åsikt och nu gäller det att få veta vad dom flesta av kommunens medborgare tycker och låta den åsikten bli avgörande. Det är sådant som kallas folklig demokrati.

Detta kan i detta sammanhang låta sig göras på flera sätt:
  •  Antingen genom att kommunen låter skapa en digital medborgarpanel bestående av personer som är skrivna i kommunen och anmäler sitt intresse att få vara med och att panelen därefter får svara på lämpliga frågor.  Medborgarpanelen kan sedan användas även i andra sammanhang         
  • Eller att man anlitar ett opinionsinstitut för att göra en opinionsundersökning
  • Eller att man låter hålla en rådgivande kommunal folkomröstning i samband med kommande val
Föreslår att kommunfullmäktige beslutar att som grund för beslut om gågatan i Borgholm låta efterhöra medborgarnas inställning med någon av ovannämnda tre metoder.
Borgholm den 11 januari 2018
Per Lublin  
Det sägs att motion ska vara nyttigt och tur är väl det. 
Så jag får väl passa på att motionera så länge man har den rätten kvar. Tills man kanske blir utsparkad från kommunfullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar