Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 12 april 2019

En borgholmsprofil idag om en borgholmsprofil från Badortstiden

En borgholmsprofil, känd för att ingående berätta om Badortstiden - när staden Borgholm fick namn om sig som badort - är Rolf Nilsson , av jämngamla borgholmsbor mera känd som "Bagarn", uppvuxen i anknytning till Nya Conditoriet. På senare år har han börjat ägna sig mer ingående åt vissa badgäster, däribland Signe Maria Thiel (1869 - 1915) som inte bara var badgäst här utan även kom att köpa sig ett eget hus på Hantverkaregatan 5 i Borgholm, där hon efter några år avslutade sitt dramatiska liv. På 1910-talet var hon säkert en bemärkt profil i den borgholmska badortssocieten.
Om henne har Rolf skrivit boken "Bankirens bedårande hustru" som kom ut i strax före jul och i tisdags i förra veckan berättade han om Signe Maria, hennes liv och äktenskap m m inför ett i det närmaste fullsatt auditorium på Borgholms bibliotek.
Signe Maria Thiel på vita duken och Rolf Nilsson till höger
I det närmaste fullsatt på biblioteket
Signe Maria hade som tjugoåttaårig änka lyckats få anställning som sällskapsdam åt hustrun till bankmannen Ernest Thiel i Stockholm, på sin tid var en av Sveriges rikaste män. Ernest blev snart mer intresserad av Signe Maria än av hustrun. Det blev skilsmässa, varpå strax Ernst gifte om sig med Signe Maria, vilket vållade stor skandal i den stockholmska societeten.
Carl Larsson "Signe Thiel" (1900). Olja på duk 210 x 110 cm. Thielska Galleriet, Stockholm.
Fru Signe Thiel målad år 1900 av Carl Larsson (1853 - 1919)
Det nya äktenskapet blev inte lyckligt och kantades av att hustrun hängav sig åt åtskilliga amorösa äventyr vid sidan av sin make, inte minst när hon sommartid vistades utan maken i Borgholm, vilket Rolf efter bästa förmåga försökte redogöra för. Makarna skildes redan efter  Signe Marias första sommar i Borgholm. Bland älskarna fanns den 16 år yngre fågelskådaren och författaren Bengt Berg från Kalmar, som hade sitt sommarviste i samma kvarter i Borgholm som Signe Maria.                                  
Motsvarande händelser med dagens kändisar skulle ha blivit hett stoff för skvallerpressen - inte minst Signe Marias plötsliga död i september 1915. Hon ligger begravd på Borgholms begravningsplats under en sten med enbart texten SIGNE MARIA i stora bokstäver. Rolf kunde komplettera med att inte heller maken Ernest liv slutade lyckligt. Han förlorade med det mesta av vad han ägde och fick lämna hemmet i Blockhusudden i Stockholm med sina konstsamlingar (idag "Thielska galeriet"). I slutet av sitt långa liv kunde han konstatera att han misslyckats med i stort sätt allt. 
Rolf Nilssons bok om Signe Thiel går att köpa av författaren själv eller på Ölandsbladet (Rolfs tidigare arbetsplats) för 130 kronor eller i Borgholms bokhandel för betydligt mer.
Kommentarer 

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar