Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 16 september 2019

Grattis Mörbylånga köping!


Så har ”Mörbylånga” blivit utsedd till Årets Ölandsby 2019. Frågan inställer sig snabbt: Vilket Mörbylånga? Det finns nämligen tre.
 
Dels är det kommunen i söder som växer så det knakar ju närmare brofästet mot fastlandet man kommer men som ner mot söder för en tynande tillvaro bortglömd av styrande politiker. Mörbylånga kommun är den folkrikaste kommunen på Öland. Men ”ölandsby”? Nej. 
Dels är det kyrkbyn kring Mörbylånga kyrka. Det är en ”riktig” ölandsby och det ursprungliga Mörbylånga. Borde väl verkligen kunna sträcka på sig och bli ännu mera lång* om det varit denna by som fått utnämningen. 
Och dels är det Mörbylånga köping som nästa år skulle fylla två hundra år. Skulle, för den upphörde officiellt att vara köping redan på nyårsdagen 1952. Men den före detta köpingen har lyckats leva vidare som centralort i Mörbylånga kommun med kommunhus och kommunens fram till nu enda skola med högstadium och välbevarad äldre bebyggelse sedan köpingens barndom. Dock har den f d köpingen drabbats av politikernas kompakta dumhet när dom lät det stolta hotellet nere vid hamnen förfalla och sedan rivas, nedläggningen av Sockerbruket (sedermera rivet) och flytten av Systembolaget till Ölands köpstad i Färjestaden).

Och att det just  köpingen - som aldrig varit någon by - som har förärats utnämningen som Årets Ölandsby 2019 framgår tydligt av motiveringen. 
Dessutom så - by eller ej - ska man fylla 200 år året efter så är en sådan utnämning given, det fick vi lära oss redan 2015 när Borgholms stad utnämndes till ”Årets Ölandsby”. 
Så egentligen fanns det inte något annat att välja i år!
Så det är bara att buga och säga grattis till Mörbylånga köping! 
    
 *) Fotnot: Ja ja, jag vet att det heter "längre", men "mera lång" passar så bra ihop med Mörbylånga.
 
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar