Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 28 november 2019

En tystad röst. Vi går emot en trist utveckling som s-regeringen i Stockholm och lokala sossetoppar bär stort ansvar för tillsammans med ett tidningshus som inte förstår vad dom gör!

Satt och körde bil på måndagseftermiddagen och hörde plötsligt i bilradion en nyhet som man gärna hade kunnat vara utan. Ett dråpslag mot papperstidningarnas mångfald i vår region, nämligen det överrumplande beslutet från ägarna, tidningshuset Gotha Media, att tidningen Östra Småland per omgående skulle läggas ner - en tidning som funnits i nittioett år!
När Gotha Media tog över den från sossarna 2010 och inlemmade den i sitt stora tidningshus (där ju även Barometern och Ölandsbladet tillsammans med många andra tidningar i södra Sverige ingår) så garanterades att Östra Småland skulle finnas kvar i minst tio år. Men Gotha Medias löfte var inte mer värt än ett politikerlöfte.
De nya ägarna började snickra på Östra Smålands likkista redan för några år sedan, då man helt sonika lade ner Östra Smålands samtliga lokalredaktioner och inskränkte den lokala nyhetsbevakningen till gemensamma lokalredaktioner för Barometern och Östra Småland. I och med det minskade lokaljournalistikens mångfald drastiskt i vår del av landet och dom som tidigare prenumererat på både Barometern och Östra Småland för att få en bred bild av vad som händer på hemorten tyckte nog då att det kunde räcka med att prenumerera på en av dessa båda tidningar. Eftersom de lokala nyhetssidorna då blev identiska i båda tidningarna. Detta hade ju ledningen lätt kunnat räkna ut med arslet.Färre prenumeranter, färre läsare, färre annonsörer och färre intäkter.
Förutom att ölänningarna givetvis fortsatte att prenumerera på Ölandsbladet, men det är ju en helt annan historia, även om det känns oroväckande att Ölandsbladet har samma ägare som dom andra tidningarna. Där skulle man nog helst vilja se en ändring. 
Ägarna till Östra Småland har varken varit justa mot sina läsare eller sina anställda som alla har tagits på sängen eller mot dem som man för nio år sedan fick köpa tidningen av. Gothia Media är sannerligen inte att lita på.
Första numret av Östra Småland gavs ut lördagen den 16 juni 1928. Det dröjde inte länge innan tidningen hade egna lokalredaktörer i både Borgholm och Mörbylånga och ett flertal orter på fastlandet. Och trogna prenumeranter. Men sen tog penningguden Mammon och Gotha Media över. Sista numret av Östra Småland kom ut igår - onsdagen den 27 november 2019.
Första numret av Östra Småland ....
Sista numret det äääär ....
Ty Internationalen åt alla lycka bäääär.
Hurra hurra!

Skämt åsido, djäkligt sorgligt är det. Själv saknar jag inte minst "Torget", detta fantastiska lördagsgodis som bara "Östran" kunde bjuda på, och där kunnige redaktören Klas Palmquist delade med sig ur sina outsinliga kalmaritiska och öländska källor. Det brukade vara det första som jag kastade mig över när jag läste Östra Småland på lördagarna.
Dagens "socialdemokratiska" etablissemang tycks ha gett blanka f-n i att arbetarrörelsens båda tidningar i Kalmar län nu under en och samma vecka har lagts ner - ty beslutet att lägga ner omfattade ju även sossetidningen Nyheterna i Oskarshamn. 
Samma med lokala sossetoppar som är glada att slippar ingående granskning från "sina egna". 
Hade ledande sossar brytt sig så hade de båda tidningarna - med samma ledarredaktion - kunnat få det stöd som behövdes. Men man brydde sig inte från sossemaktens sida. 
Ledarartiklarna i Östra Småland - Nyheterna har ju ofta varit nålstick i baken för maktfullkomliga socialdemokratiska stats- och finansministrar. Och bland ledande sossar kändes det kanske skönt att slippa de ofta tuffa och uppkäftiga ledarskribenterna i Kalmar. Med "Östran" och Nyheterna har ännu en pressröst tystnat. 
Tror knappast att gråsossarna och vänsterfolket i städer som Kalmar och Oskarshamn kommer att gå över till att prenumerera på högertidningen Baromtetern, så där har Gotha Media bitit sig själva i svansen genom att få färre prenumeranter och mindre intäkter i vår del av landet. 
Medan sociala medier tar över "nyhetsförmedlingen" alltmer och vi kommer att råka ut för ökad påverkan av så kallat "fejjk njos". 
En trist utveckling till följd av dålig tidningspolitik.
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar