Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 27 november 2021

Beredskap?


Här saxar vi en insändare från Barometern den 13/9. Med en fråga som är lika aktuell då som nu:


Vad händer om Ölandsbron kollapsar?

Nu ringer väckarklockan, även för andra än för mig, när det gäller vår bro till och från Öland. Vad händer om Ölandsbron av en eller annan anledning kollapsar? 
   
Vi som bor året-runt på Öland funderar nog då och då på detta när trafiken på bron är som intensivast. Kanske inte många minns, menTjörnbron förstördes vid en båtolycka 1980 och flera människor dog i katastrofen, men där fanns det alternativa vägar till bron, ingen blev så att säga strandsatt. 

Under årens lopp har jag vid flera tillfällen lyft frågan med styrande politiker i Mörbylånga kommun och bland annat fått till svar av förre kommunalrådet "att då får vi bomba mat över kommunen med ett Herkulesplan".

Vår bro genomgår precis hela tiden reparationer och förbättringar och det är naturligtvis bra. Men, är det inte lite skumt att detta måste pågå precis hela tiden och indikerar inte detta att bron i sig är skröplig? Att denna byggnad från 1972 inte skulle vara sårbar är ju bara nonsens. Ingen, verkligen ingen, kunde, när bron byggdes förutse trafikintensiteten som råder i dag. Vi har alla lärt oss att bron är byggd med hjälp av bräckt vatten och senaste problemet är att järndetaljer rostar sönder i bygget. Just rostande järn är svårt både att upptäcka och att åtgärda.

Vid tanken på brons skröplighet och den massiva trafik som nu dagligen rullar, så är det förfärande att ingen myndighet utarbetat en nödplan för, om eller när bron blir obrukbar.

Ingen, vare sig Mörbylånga eller Borgholms kommuner tycks ens ha tänkt tanken. Var finns beredskapen om bron under några dagars tid blir obrukbar? Ingen fysisk övning för detta scenario är genomförd under mina 30 år som bofast. Vid förfrågan till Mörbylånga kommun har jag fått svaret att övning är genomförd… vid skrivbordet. Alla vet vem som ska ringa vem om bron rasar. Det finns två hamnar på Öland som kan ta lite större fartyg, en i söder och en i norr, men dessa hamnar kan inte serva hela Öland utan endast det allra viktigaste kan skeppas där.

Det sägs att Trafikverket har färjor att sätta in vid katastrof men tji. Innan dessa båtar är omklassade för trafik i öppet vatten och innan lämplig infrastruktur är arrangerad på ön, så har nog de båda öländska kommunerna brutit samman fullständigt.

Försvaret hade precis innan coronan bröt ut planerat en övning där en brokatastrof var ett delmoment. Här var det inte allmänhetens transporter som skulle övas utan mer att försvaret skulle kunna ta över sina egna "gröna" fordon.

Centerpartiets Johan Åhlund lyfter fram ett jätteproblem, vad sker med öns alla lantbrukare och då främst alla mjölkproducenter om bron blir obrukbar? En rasad bro? Öland är en av Sveriges största producenter vad det gäller mjölk, vad ska ske med dagliga ton med mjölk utan bron? För trots rasad bro måste alla mjölkkor mjölkas regelbundet. Johan Åhlund påpekar också, om en brokatastrof sker under skördetid, var ska då drivmedel till jordbrukets alla maskiner komma från?

Listan över elände som kommer att ske vid en eventuell brokatastrof kan göras lång, mycket lång och det är verkligen hög tid att Ölands båda kommuner tar tag i problemet. Ett problem som naturligtvis inte är ett enskilt kommunalt problem, men någon måste ta tag i och väcka frågan för berörda myndigheter.

För inte ska vi väl ta förre kommunalrådets idé om matbombning och transport över sundet med fritidsbåtar på allvar?


Pia Schröder, Arontorp


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar