Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 23 februari 2022

Till slut vann förståndet över dumheten!!!

  
Envishet vinner i längden


För att dra en lång tioårig historia så kort det går:


• Det var året 2012 som man i utbildningsnämnden i vår kommun ställdes inför orimliga besparingskrav och något stolpskott där fick den olyckliga tanken att flytta klass 6 från låg- och mellanstadieskolorna till högstadieskolan (Slottsskolan) i Borgholm. Något som blev beslutat av nämnden redan i december det året för att införas från och med höstterminen 2013.


• Den 4/2 2013  lämnade jag i protest mot detta tok in en motion med förslag att kommunfullmäktige skulle slå fast 

- att mellanstadiet består av årskurserna 4 -6 

- samt att 6-ornas undervisning ska kunna fortsätta vid skola där som de gått i årskurs 4 och 5. 

Den skickades vidare för beredning till utbildningsnämnden som lade den i lagom långbänk så att den kom upp för avgörande på kommunfullmäktiges bord först 30/9 då sjätteklassarna redan var placerade på Slottsskolan sedan sex veckor tillbaka. Så  typiskt finurligt. Motionen avslogs med röstsiffrorna 30 - 3.


 
• Två år senare - den 13/9 2015 - lämnade Julius Sääf (senare verksamhetschef för Himmelsberga) in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige där han föreslog att man snarast möjligt återför årskurs 6 till mellanstadiet där det hör hemma, för elevernas bästa. 

Nu kom den verkligt långdragna långbänken som ledde till att kommunfullmäktige först efter två och ett halvt år med utredande - den 19/3 2018 - kom med ett slutligt avgörande och på förslag av Ilko Corkovic (S) och Marcel van Luijn (M) och med röstsiffrorna 19 -15 avslogs medborgarförslaget.

 
 
• Samma kväll som medborgarförslaget föll den 19/3 2018 lämnade jag åter in en motion med samma förslag, att årskurs 6 snarast möjligt återförs till mellanstadiet där det hör hemma. Skam den som ger sig.

Ytterligare utredande och sedan avslag i kommunfullmäktige den 20/1 2020 med röstsiffrorna 19 - 7 på förslag av samme Ilko, Carl Malgerud (M), Staffan Larsson (C) och Sara Kånåhols (V). Åtta avstod från att rösta.


 
• Men under sistnämnda år - 2020 - började man äntligen TÄNKA OM bland politikerna och inse att det faktiskt vore klokt att flytta tillbaka årskurs 6 till mellanstadieskolorna, så den 25/11 beslutade utbildningsnämnden med röstsiffrorna 6 - 3 att föreslå en återgång av sexorna redan till läsåret 2022/23, alltså redan nu i höst.

 Ärendet bollades dock vidare och i kommunstyrelsen tyckte man likadant fast att återflytten skulle skjutas fram ett år och vara klar till höstterminen 2023. 

Detta kunde ha klubbats igenom i kommunfullmäktige redan under junimötet förra året då ärendet låg klart för beslut på fullmäktiges bord, men där lyckades Malgeruden förhala det med en återremiss.
 

GLÄDJANDE NOG RÅDER NU EN ALLT STÖRRE POLITISK SAMSTÄMMIGHET OM ATT BARN SKA FÅ VARA BARN OCH ATT VI NU SNARAST SKA LÄMNA EXPERIMENTET MED TOLVÅRINGAR PÅ HÖGSTADIET BAKOM OSS.

SYND BARA ATT DET SKULLE BEHÖVA  TA TIO HELA ÅR INNAN DET ÄNTLIGEN ÄR ÖVER OCH ATT HEL GENERATION SKOLELEVER SKULLE HINNA BLI DRABBADE.


Med samma argument som vi framförde från början - och har drivit hela tiden - har nu en överväldigande majoritet i kommunfullmäktige äntligen ställt sig bakom att årskurs sex hör hemma på låg- och mellanstadieskolorna! Vilket nu har beslutats med röstsiffrorna 15 - 6 på senaste kommunfullmäktigemötet på självaste Alla hjärtans dag. Vilken härlig vändning!


Det var nu bara Malgeruds moderater och Erik Arvidssons brunbefläckade parti som försökte sätta sig på tvären. Men det har ju lyckligtvis ingen betydelse.

Per Lublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar