Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 23 november 2010

Avlivning i olika former


Idag är det exakt hundra år sedan den sista avrättningen ägde rum i Sverige.
Klockan åtta på morgonen den 23 november år 1910 avrättades den för rånmord dömde Johan Alfred Ander på Långholmens fängelse i Stockholm med en från Frankrike
införskaffad giljotin. Det var enda gången som denna fallbila kom till användning i Sverige. Numera förvaras den på ett muséum.

Den sista offentliga avrättningen på Öland ägde rum 41 år tidigare, nämligen på
Köpings klint den 21 oktober år 1859. Då avrättades dubbelmördaren Frans Joel Lundström med bödels sedvanliga handbila, därtill dömd av häradsrätten på Lundegård.
Foto från Köpings klint:
Eva Finder


Idag döms ingen till döden av svenska domstolar och på Öland finns inte längre ens någon domstol. Men svenska myndigheter dömer indirekt människor till döden genom att utvisa dem till länder där dödsdom är att vänta.

Kommunala vårdinrättningar låter folk dö genom att ge dem undermålig kost, ofta så oaptitlig att en del slutar att äta. Landstingen satsar stort på nya fina sjukhusbyggnader och medicinsk vård men maten som de intagna på sjukhusen är ofta alldeles för dålig. Kalmar läns landsting är i det avseendet inget undantag.

Och hur är det med kosten på våra egna kommunala äldreboenden? Borde vi inte ha nolltolerans mot dålig mat? D v s att maten ska vara så god att alla vill äta.

En framsynt politiker från Nynäshamn vid namn Ilija Batljan, f n verksam i Stockholms läns landsting, har nyligen tagit upp frågan om den offentliga maten i en debattartikel i Dagens Nyheter, där han skriver att maten måste bli en del av vården. Det han skriver är så läsvärt att jag bjussar på en länk. Klicka här så kan Du själv läsa.

Att ge våra äldre på äldreboenden dålig och oaptitlig mat innebär i praktiken att många av dem avlivas i förtid. Sådant får bara inte förekomma! Alls!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar