Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 2 november 2010

Polsk riksdag i nya kommunfullmäktige


Igår hölls första mötet med nyvalda kommunfullmäktige. Idag görs i Barometern jämförelsen med ett hönshus. Ja ännu värre skulle jag vilja påstå att det var.

Där skulle väljas kommunstyrelse enligt konstens alla regler. Det gemensamma målet för alla övriga partier var att Ölandspartiet, trots att det representerar nästan 8 procent av väljarkåren, skulle hållas utanför kommunstyrelsen (den elvamannagrupp med slutna sammanträden där dom egentliga besluten tas, kommunfullmäktiges roll är ju i praktiken reducerad till att bekräfta redan tagna beslut). Genom taktiska konstellationer där partier som är nästan tre gånger mindre än Ölandspartiet, som t ex fp och v, erbjudits platser i både kommunstyrelsen och samtliga nämnder, så har de tre stora partierna m, cp och s enats kring en strategi för att hålla Ölandspartiet utestängt från både kommunstyrelse och samtliga nämnder.

När Ilko Corkovic (s) talat så vackert om "breda lösningar" så är det detta han menat och allt prat om väljarnas önskan är bara skitsnack från hans sida. De bortåt 600 väljare som i valet visat att de önskar att Ölandspartiet får komma in bland beslutsfattarna på allvar har Ilko bestämt sig för att totalt nonchalera. Han fick under gårdagskvällen tillfälle att visa att han långt ifrån är någon sann demokrat.

Genom ett motdrag - helt enligt regelböckerna - från vår sida slutade kommunstyrelsevalet med att Ölandspartiet ändå fick plats i kommunstyrelsen, och faktiskt inte bara med en plats utan t.o.m. med två (!). När övriga ledamöter som hängde över nacken på röstsammanräknarna uppe vid podiet insåg att till ordinarie ledamöter i den nya kommunstyrelsen förutom nio andra även Per Lublin och Bodil Rosengren hade valts tog det hus i helsicke och gastades och skreks det hej vilt. Bland dom som skrek värst var Eddie Forsman och Ilko. När valresultatet inte passade ville man "göra om" valet. Så gör man kanske i en diktaturstat, ogiltigförklarar valet när valresultatet inte blir det önskade. Men att man kunde göra så i Borgholm, det hade jag inte kunnat föreställa mig!!!

Så helt emot reglerna blev det nytt val med tydliga instruktioner till alla att rösta "rätt" enligt den tidigare uppgjorda spelplanen, och i det läget och den förvirrade situation som uppstod så kom Ölandspartiet att falla utanför kommunstyrelsen.

När man sen skulle välja kommunalråd, d.v.s. ordförande för kommunstyrelsen (vilket också är kommunfullmäktiges uppgift), så kan man ju mot bakgrund av vad som hade hänt undra varför vi i Ölandspartiet valde en person som Ilko Corkovic och t.o.m. föreslog honom som kommunalråd.

Men nu är det så att väljarna har utsett Ilkos parti (s) till största parti och därtill har givit honom de absolut flesta personrösterna av alla, mer än 700 faktiskt, och då är det självklart att följa väljarnas önskan! Till skillnad mot Ilko anser vi i Ölandspartiet att väljarnas tydliga vilja alltid ska respekteras!

Dessutom har det hittillsvarande kommunalrådet Lisbeth Lennartsson visat sig vara en katastrof för kommunen, som man faktiskt hellre byter ut mot en dålig demokrat än inte byter ut alls!

Nu lyckades det tyvärr inte denna gång att bli av med Lisbeth Lennartsson som kommunalråd utan när rösterna var räknade kunde hon triumfera med att ha fått tjugoett röster mot Ilkos tjugo.

Eftersom valet på min begäran var slutet och eftersom hennes "allians" tillsammans hade tjugotre närvarande ledamöter som deltog i röstningen, så kan hon nu inse att hon inte har alla av de "sina" med sig.

Kan inte människan ha förstånd att avgå?

Inte heller Eddie Forsman tycks ha alla "de sina" med sig visade det sig sedan, när det var dags att välja vice ordförande till kommunstyrelsen.

Som ett litet köttben för sina insatser fick Ilko Corkovic tillkastad sig en nyuppfunnen andre vice ordförandepost i kommunstyrelsen.

Vill Du med egna ögon se lite av hur det gick till vid detta möte så är det bara att titta på Stefan Olof Lundgrens uppmärksammade Youtube-film BLOCKERING, klicka här!

1 kommentar:

  1. Man kan undra om dessa personer, som anser sig vara folkets utvalda, har slutat på dagis eller om dom fortfarande använder sina småbarnsfasoner för att bevisa att dom definitivt inte är värdiga folks förtroende! Nu är Borgholm inte någon unik kommun när det gäller sådana här aktioner men....

    SvaraRadera