Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 14 maj 2012

Konsten flödar på Himmelsberga!


Det börjar hända saker på Himmelsberga!
Sedan kapten Anders Nilsson för ett par år sedan äntligen lämnade kommandobryggan på Himmelsberga har folk börjat våga sig dit igen, så nu kan Himmelsberga åter bli den samlingspunkt för ölänningar som det kom att bli under Bertil Palms tid, han som så framgångsrikt grundade detta fantastiska museum.
Nu under maj månad är det klokt nog fri entré alla helger, både till konsthallen och resten av Himmrlsberga, och vi får hoppas att alla medlemmar i någon av de många hembygdsföreningarna som ingår i Ölands Hembygdsförbund snart återfår sitt automatiska fria inträde på Himmelsberga, vilket den självsvåldige kaptenen så resolut avskaffade när han tog över med sitt ödesdigra kommando.
Även om det mesta av det positiva som hände på Himmelsberga dessvärre ganska snabbt försvann i och med Anders Nilssons tillträde som chef, så är det en sak som han skapade som han borde få ha kredit för, nämligen konsthallen. Där har stora utställningar med god öländsk konst kunnat visas, och att det är angeläget att så kan förbli och att konsthallen får vara kvar visar den stora uppslutningen kring den namninsamling som dragits igång av konstnärinnan Paula Anneli Strömberg.
Paula har också tagit iniativ till den utställning som nu hänger i konthallen, där samtliga konstverk autioneras på lördag den 19 maj till förmån för konsthallens bevarande.
Bland många skänkta konstverken finns bland andra verk av Ingeborg Cedergren-Nilsson, Lage Carlsson, Sture Lundgren och Roland Gross. Där finns också ett par helt fantastiskt fina akvareller av Anne Wilks och själv har jag - inspirerad av Edward Munch och inte minst den senaste auktionen på Sothebys i London där hans "Skriet" slog rekord - bidragit med en teckning "Ropet" som jag hoppas ska kunna trissa upp priserna även på Himmelsberga! 
Bjud vad som helst mellan 800 spänn och 800 mille!
  

Upphovsrätt: Per Lublin
Auktionen på lördag börjar klockan tolv och alla pengar som flyter in går till konsthallens bevarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar