Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 17 september 2018

Grattis Källa - Årets Ölandssocken!

Så har Årets Ölandsby blivit utsedd, även denna gång är det en socken som har fått den äran, även denna gång i rätt kommun!
Stort grattis Källa!
Så här lyder motiveringen: 
Den lilla socknen på mager åkermark är rik på engagerade människor som värnar kultur och utvecklar föreningsliv och företagande. 
Källa socken är belägen på norra Öland mellan Persnäs och Högby socknar. 
Källa gamla kyrkas mäktiga murar visar på hur denna trakt tidigt varit viktig. Då för näringsidkare, långväga handelsmän och pilgrimer. Nu för entreprenörer, lantbrukare och turister. 
Socknens byar är också idag desamma som på medeltiden. Hagelstad, Honungstorp, Högenäs, Kvarnstad, Långerum, Nyby och Wij vars poetiska namn bär var och en sin historia 
Om ni inte nöjer er med att smaka på Honungstorp så pröva då gott öl, smakliga getostar med internationellt gott renommé eller kroppkakor av de allra bästa, allt framställt från lokala råvaror av skickliga mathantverkare. Landets äldsta lanthandel är en given mötesplats i byn och den välsorterade potatisboden hittar du alldeles intill. 
För att smälta maten är en runda på den välhållna 35-års jubilerande golfanläggningen eller en promenad längs den vidunderliga västkusten att rekommendera. 
Källa har i alla tider betraktats som en karg trakt vilket på intet sätt låtit slå ner dess innevånare utan snarare utmanat dem. Med inspiration från USA dit de flestas förfäder varit över föds entreprenörer i rad. Några av dessa förser öns bönder med moderna stallar, driver lokal bilverkstad och är engagerade lantbrukarna som ligger i framkant. 
Hembygdsföreningen och Bygdegårdsföreningen är kärnan i föreningslivet. En förebild för andra för att värna vårt kulturarv samt skapa aktiviteter i tiden som information, teater och nu senast konserter som fått nationell uppmärksamhet på sin unika spelplats.
Det är bara att instämma! 
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar