Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 18 september 2018

Sista kvällen med gamla "gänget"

Sista kvällen med gamla fullmäktigegänget blev knappast någon direkt munter tillställning. Och det är väl egentligen sällan som ett kommunfullmäktigemöte har varit det. 
Dock försökte jag lätta upp stämningen något genom att gå runt och hälsa och ta samtliga i hand innan mötet började, vilket kunde vara på sin plats efter valstridens många och stundom hårda ord. 
Många av oss kommer ju finnas kvar i det nya fullmäktige och då vore det verkligen önskvärt om alla kunde lämna gammalt groll bakom sig och inse att det gäller att tillsammans göra det bästa för vår kommun. Och inte sitta kvar i olika hörnor i sandlådan och kivas med varandra! 
Det verkade som att kommunfullmäktiges presidium däruppe i katedern hade hängt med mig i mina funderingar på Lubbes blogg - i varje fall samma dag - för jag hann inte ens föreslå att dom borde skjuta på avtackningarna till ett senare möte - hör R - så avbröt mig ordföranden Eva Lena Israelsson (S) med något som antydde att dom faktiskt hade tänkt så. Bra, för annars hade det kunnat bli konstigt!
Men sandlådan låg på lur, för det dröjde inte länge förrän kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och hans högra hand i kommunledningen - om man får skämta lite - Marcel van Luijn (M) kom ihop sig i sina respektive talarstolar med anledning av ett tidigare beslut som Marcel lyckats få igenom i kommunfullmäktige men som det i verkligheten inte hade blivit så mycket av. Marcel ville väl visa att han verkligen gjorde skäl för titeln "oppositionsråd" så här den sista kvällen. Sista grälet så att säga, även om det ebbade ut när jag inte kunde låta bli att lägga mig i och sätta fingret på något som jag själv tyckte var viktigare. Går att höra R. 
Med anledning av det inträffade med neddrogade tonårsflickor hos unga män på Ekbacka som jag tidigare skrivit om här på bloggen och kallat "knarkarkvart i kommunalregi" så hade jag lämnat in en interpellation till ansvarig högste politiker - socialnämndens ordförande Jan-Olov Forslund (S) - som R skulle besvaras. Samtidigt som han hade att svara på frågan om varför polisen tidigare hindrats av personalen på Ekbacka från att komma in när man hade larmats dit. Måste säga att jag tror mer på polisen är på Forslunds bortförklaringar. 
Sen kom Ekerums planerade hotellbygge eller vad det nu ska bli upp på tapeten, hör R! Även om jag inte ville lägga mig emot hotellplanerna, så kunde jag dessvärre inte hålla käften om vad jag tycker om politikernas underdånighet mot Ekerum - något som för tankarna till planerna för ett "Deutschnyland" i påhittade Änglamarks kommun i filmen "Äppelkriget". Striden för Rällaskogen är inte över förrän hela skogen har räddats från Ekerums exploateringsplaner. 
Sen blev det kaffepaus, där förre S-ledamoten från Köpingsvik Senad Mujcin ordnat  med oöverträffliga KHS (Kommunfullmäktiges Heliga Smörgåsar).
Stärkta av kaffet och mumsiga KHS tog sig kommunfullmäktige orådet att - på förslag av kommunstyrelsen - fullständigt såga mitt förslag om busshållplatser centralt i Borgholms innerstad och vid Hälsocentralen - hör R - vilket föranledde mig att omedelbart lämna in två nya färdigskrivna motioner, dels att busslinje 101 ska gå samma väg genom Borgholm som tidigare på sträckan Borgholm - Kalmar, och dels om att snabbt få till busshållplats, gångbana och övergångsställe vid Hälsocentralen. Där ger jag mig inte!
Så ännu ett bakslag. Bakslag både för mig och för kommunfullmäktiges omdöme. Fullmäktigeförsamlingen röstade nämligen även ner mitt förslag om att vi ska återta prövningen från KLT (Kalmar LänsTrafik) av ansökningarna om kommunal färdtjänst. Hör R! Återkommer även om detta. Man blir bara så trött av att möta denna kompakta dumhet där ledamöterna utan bekymmer säger nej till förslag - som dom innerst inne bör förstå är bra för kommunen och dess invånare - bara för att förslagen inte råkar komma från dom egna leden. 
När mötet var slut gick jag direkt hem och lugnade ner mig ett par små glas av den flaska Wodka Gorbatschow som jag fick i present av goda vänner på min sjuttioårsdag. Bra att ha nära hem från kommunfullmäktiges möten när man behöver lugna ner sina sinnen en aning.
Men innan mötet var slut höll avgående åldermannen Sune Axelsson (S) ett litet tacktal till ordföranden med flera som ni kan höra R. Han avslutade det med: 
- Det är sista gången som ni hör mig som ålderman i den här församlingen. Jag kommer att ersättas med en annan liten solstråle!
Vad han nu kunde mena med det    :-)
                           
Vill ni se och lyssna på hela mötet och ägna hela två timmar på det viset kan ni klicka HÄR!



Kommentarer
Relaterade inlägg:
Avtackning av avgående ledamöter ikväll - men VILKA är det som måste avgå? Än så länge ingen som vet !!! - måndag 17 september 2018
Det hade kunnat bli välbehövliga hyresbostäder med smålägenheter - idag istället knarkarkvart i kommunal regi (kan tyvärr inte kalla det bättre)! - lördag 15 augusti 2018  
Bättre linjesträckningar och bättre med busshållplatser genom Borgholns innerstad - onsdag 10 januari 2018
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar