Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 20 september 2018

Nejdå, valet behöver inte göras om!

En och annan i vår kommun satte nog kaffet i vrångstrupen när dom tittade på Ölandsbladet i mobilen igår . d v s på nätupplagan - och såg denna rubrik:
I synnerhet dom som inte är prenumeranter och bara kunde se rubriken och bilden på en gubbe och inget mer. 
- Vad, ska dom få göra om hela valet nu och varför just i Borgholm? Vad är nu detta för spektakel som har hänt? Och ska vi behöva bli pådyvlade ännu mer ljug i flera veckor? Vad ska det vara bra för och vad kostar allt det?
Ungefär så var det nog många som reagerade när dom först såg rubriken.
.

Men nu var det lyckligtvis inte valet i Borgholm som det handlade om och inte heller var det kommunvalet hos oss som blivit upphävt, däremot hade förvaltningsrätten upphävt kommunfullmäktiges beslut att välja gubben på bilden till ordförande i socialnämnden.
Jag hade överklagat att man valde Jan-Olof For(s)lund till ordförande för socialnämnden därför att man därigenom befäste Borgholms kommuns ställning som den enda kommun i hela Sverige där samtliga ordförande i de kommunala nämnderna och styrelserna är gubbar. Inte för att jag är feminist eller något liknande, ty jag ogillar allt som heter något på -ist, men någon måtta får det väl ändå vara! Jag skäms för att vi ska utmärka oss som just Gubbholms kommun. 
Och nu har jag fått rätt i mitt överklagande och beslutet är upphävt och den gubben är inte längre - och har därmed aldrig varit - socialnämndens ordförande.  
Kommunen kan nu tjäna in ett sexsiffrigt belopp på domen i förvaltningsrätten genom att man nu inte behöver betala ut det månadsarvode för ordförandeskapet som skulle utfalla i slutet av denna månad och inte heller det som skulle utfalla i nästa månad och genom att man kan kräva tillbaka de ordförandearvoden som Forslund redan erhållit sedan han valdes till ordförande i maj.
Nu har jag inte fått rätt hos förvaltningsrätten för att det var ett dåligt val av ordförande eller för att det istället borde ha valts en kvinna, ty kommunfullmäktige har laglig rätt att fatta hur tokiga beslut som helst. Men det måste gå rätt till vid själva beslutsfattandet och det gjorde det inte den här gången heller.
Den fördelen kan det ju vara med att ha en ordförande som inte begriper hur det hela ska gå till att det inte är särskilt svårt att få det upphävt om det är något kommunfullmäktigebeslut som man ogillar och vill få upphävt. För väldigt ofta är det något som klantats till och blivit fel när beslutet skulle tas. Ändå skulle man önska att kommunfullmäktige hade en ordförande som klarade att sköta klubban och själva beslutsordningen lite bättre och sköta uppdraget som ordförande på ett korrekt och mer neutralt sätt.
Forslund - om vi ska återgå till honom - har för övrigt inte utmärkt sig som någon särskilt begåvad socialnämndsordförande. Den enda prestation där som mig veterligt kan läggas på hans konto är att stänga nämndens möten för insyn alltifrån hans tillträde som ordförande i maj.
Det framstår nu i tidningarna som det bara är för kommunfullmäktige att vid sitt nästa sammanträde - i oktober - välja Forslund till ordförande i socialnämnden - fast på rätt sätt. 
Men i själva verket behöver komunfullmäktige inte alls göra om ordförandevalet till socialnämnden. Inget hindrar att ordförandeposten i nämnden får förbli vakant den lilla tid som är kvar på mandatperioden. Man kan istället avvakta till det möte senare i höst när kommunfullmäktige ska välja ledamöter och ordförande för samtliga nämnder i kommunen för hela nästa mandatperiod (2019 - 2022) och istället låta förste vice ordföranden i socialnämnden sköta uppgiften att sammankalla och leda mötena den korta tiden fram till årsskiftet, så sparar kommunen in ytterligare ett par månaders ordförandearvode! 
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar