Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 24 oktober 2018

Dörrarna stängs. Anpassning till "Ölands Nordkorea"?

Idag har utbildningsnämnden* sitt oktobermöte. Att mötet är stängt för allmänheten framgår av kommunens hemsida. Imorgon eftermiddag har socialnämndensitt sammanträde för denna månad. Även det mötet är stängt för allmänheten.
Även samhällsbyggnadsnämndenhar sitt månadsmöte i morgon - fast på förmiddagen. Där har allmänheten möjlighet till insyn när de första tio punkterna ska behandlas. Men det är till större delen formella punkter utan större intresse som t ex godkännande av kallelse, val av justerare och vilka två ledamöter som ska få åka med på nämndens nästa inspektionsresa, se här. Möjligen kan det vara intressant för kommunens medarbetare att se och höra vilka aktuella planarbeten som nämnden väljer att prioritera - eller att inte prioritera. 
Resten av samhällsbyggnadsnämndens ärenden - den absoluta merparten - behandlas bakom stängda dörrar, trots att flera av dem är av allmänt intresse, vilket ni själva kanske kunnat se om ni klickat på länken nyss.
Kommunfullmäktige har beslutat att Borgholms kommun ska präglas av öppenhet, medborgarinflytande och demokrati**. Det innebär - och har inneburit - öppna nämndesammanträden - vilket vi faktiskt i de flesta har haft under den gångna mandatperioden. Öppna sammanträden där press och allmänhet haft möjlighet att vara med och lyssna. Med undantag för vissa ärenden av sekretesskaraktär som då behandlats i slutet av sammanträdena. 
På sistone har vi dock kunnat märka en ny tendens, där nämnd efter nämnd sluter sig som en mussla. Dörrarna stängs alltmer och politikerna verkar bli allt räddare för insyn. Vad håller dom på med egentligen? Man kan undra om det är ett slags smyganpassning till Mörbylånga - som i jämförelse med Borgholms kommun är en totalt sluten kommun där t o m kommunstyrelsens möten är stängda för all insyn - ett slags Ölands Nordkorea ***.
*)        Fotnot 1: Fortfarande den gamla nämnden - de nya nämnderna är ännu inte valda och ska tillträda först eter nyåret 
**)    Fotnot 2: Kommunen präglas dock tyvärr knappast heller av någon demokrati när valresultatet blev så grovt åsidosatt när den nya kommunstyrelsen utsågs i förra veckan 
***) Fotnot 3: Dock utan jämförelser i övrigt mellan Öland och den koreanska halvön 
Kommentarer 
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar