måndag 15 oktober 2018

Nyvalda kommunfullmäktiges högtidliga öppnande

Idag måndag äger nyvalda Kommunfullmäktiges högtidliga öppnande rum i Borgholm. Det börjar med en högstidsceremoni i Borgholms Storkyrka under ledning av stadens Pastor Primarius. Som börjar kl. 18.00.
Därefter vandrar ledamöterna i samlad procession över torget till Stadshuset, där högtidligheterna torde inledas cirka kl 18.30 när ålderspresidenten efter ett kort invigningstal, stöter med sin åldermannastav i golvet och förklarar det nyvalda kommunfullmäktige för öppnat.
Vi får antaga att såväl Hans majestät Konungen som Hennes majestät Drottningen följer evenemanget i Stadshuset i direktsändning via kommunens hemsida eller samtidigt HÄR på bloggen. 
De som minns när Karl XII:s drabanter brukade komma klampande i sina stövlar vid Riksdagens högtidliga öppnande på sin tid för länge sedan får hålla till godo med att fyra så kallade sverigedemokrater kommer inklampande uppför trappan och in i stora salen i Borgholms stadshus. 
Sedan får vi hoppas att talmansvalet i Borgholms kommunfullmäktige blir något enklare avklarat än när dom skulle välja talmän i Sveriges riksdag nyligen - vilket ju tog flera dagar. Och att vi kunde slippa motsvarande cirkus i övrigt som dom fortfarande håller på med däruppe.
Själv tänker jag i mitt invigningstal - för det är faktiskt jag som nu har blivit ålderspresident - erinra om den betydelse som kommunfullmäktige faktiskt har, som dom enda som är valda av kommunens medborgare. Ty vare sig kommunstyrelse, kommunalråd eller nämnder är ju valda av folket utan endast av politiker som i dessa sammanhang tycks ha väldigt svårt att respektera hur folket har valt. 
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

1 kommentar:

  1. Att poängtera är att Borgholm är en politiskt styrd kommun och inte en kommun som styrs av tjänstemän, en sk tjänstemannastyrd kommun.
    Utan i dagsläget i Borgholm är kommunens tjänstemän endast "verktyg" till politikerna.
    Viktigt att leva upp till detta om man inte som i en del andra kommuner smygande låta tjänstemännen ta över.Vissa tendenser tyder tyvärr på detta. Bra eller dåligt ?

    SvaraRadera