Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 augusti 2010

Pratbarspremiär i Köpingsvik


Igår kväll hade vi den första av en serie Cafékvällar med Pratbar i Köpingsvik, något som jag hoppas ska bli ett positivt inslag i den kommunala valrörelsen och tillföra tankar och idéer på ett nytt sätt och av värde även när valet är över. Vi pratas vid över lite fika, naturligtvis med kaffebrödet bakat inom den egna kommunen, och med gästpratare inom olika områden.

Det är Gunnar och Ingrid Stark som upplåter sitt vandrarhem vid Jätten Tings gata, för detta ändamål. Det kan bli plats för många i husets ovanligt stora samlingsrum.Tidigare var detta hus traktens telegraf- och telefonstation med över 200 abonnenter att hålla reda på, så här kopplades många samtal ihop. Vi får hoppas att många samtal kan knytas bra ihop nu under våra Cafékvällar.

Temat för första kvällen var ”Härodlat, närodlat eller fjärrodlat? Matens väg till matbordet.” Och vad är då ”Härodlat”?

Begreppet ”härodlat” har myntats här på Öland av makarna Ulf och Mary-Anne Wahlqvist i Källingemöre. ”- Det är odlat här”, har Uffe kunnat säga när han sålt av gårdens produkter i gårdsbutiken.

För att vara ”närodlat” räcker det med att vara odlat inom en radie av tjugofem mil. Därför kan sådant som odlats i mellersta Skåne eller i Jönköpingstrakten få säljas i Borgholm som ”närodlat”. För att vara härodlat ska det ha varit odlat inom sockengränsen eller i vart fall inom en mils radie, har vi nu slagit fast.

Det var fantastiskt att höra Marlene Pedersén berätta om hur hon och hennes man Bertil – efter att ha kämpat med ett olönsamt jordbruk - tagit sig fram genom en snårskog av hinder och förvirrande regler och nu startat Ölands och länets första gårdsslakteri hemma i Jordsläta och börjat sälja eget kött från hemmaslaktade djur direkt från gårdsbutiken, något som genast fått stor efterfrågan.

Marlene och Bertil har nu banat vägen för alla bönder med djuruppfödning för slakt – att starta egna gårdsslakterier och sälja härproducerat kött i gårdsbutiker, något som har framtiden för sig. Många konsumenter kommer alltid att välja billigt importkött från Brasilien, Irland eller något Iand där inte ställs så mycket krav på produktionen. Men allt fler börjar fråga efter varifrån köttet dom ska äta kommer och att djuren har haft det bra, och dom betalar gärna mer för att också få den kunskapen. I Matlandet Öland ska djuren inte behöva forslas till slakt på fastlandet! Inte heller finns det anledning att storslakterier, grossister, transportörer och andra mellanhänder ska ha del av de pengar som rimligen borde tillfalla den öländske producenten.

1 kommentar:

  1. Det är helt underbart att Marlene och Bertil har lyckats med att få i gång Ölands första slakteri. Vi har något att skryta om. Vi kan verkligen säga att vi har det "närodlat" här på Öland.

    SvaraRadera