Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 22 januari 2012

Att lägga om livsstil i kosten är aldrig för sent.


Julen är nu definitivt slut för den här gången. Visserligen trampar jag då och då in ett och annat barr i foten när jag går omkring i strumlästen hemma i lägenheten. Men tjugondedag Knut åkte granen ut och därmed julen.

Morgonen efter klev jag upp på vågen. Jag hade gått upp exakt fem (!) kilo sedan dagen före julafton. Det hade varit kaffebröd och matbröd, julknäckebröd och annat knäckebröd, pepparkakor och andra kakor, julöl och julmust,skålar med godis, potatis till sillen och nubben och naturligtvis strimlad potatis i den jansonska frestelsen, russin, dadlar och fikon till nötterna, vindruvor och söta goda clementiner, tonic i glasen. Med andra ord: kolhydrater till förbannelse!

Nu den morgonen var också julens goda slut och jag var mycket bestämd. Jag vill kunna se mina fötter när jag står rak och tittar mot golvet. I garderoben hänger det byxor som inte går att knäppa igen i midjan, dom vill jag kunna använda igen. Jag giller inte heller att jag har flera skjortor som inte längre går att knäppa. Bukfetma är inte bra för hälsan, åtminstone inte för mäns hälsa har jag hört. Så från och med den morgonen skulle jag undvika kolhydrater så mycket som möjligt. Inga mackor, ingen pasta, ingen potatis och inte heller ris och naturligtvis varken kakor, andra sötsaker eller sötade drycker.

Under veckan som gått har jag istället frossat på riktigt fet mat, goda ostar och flottig korv, stekta ägg och bacon (uttalas bejjkånn). Jag har ensam ätit upp en stekt anka på 2,6 kilo med skinn, inkråm och allt, vsserligen inte på en och samma dag men ändå. Stekt fisk och stekta vårmusseroner som jag tidigare plockat ock fryst in. Dessuitom har jag tömt i mig ett par sillburkar, vilket går minst lika bra utan potatis men gärna med en liten nubbe. Tro mig eller ej - men på en vecka hade jag gått ner drygt två kilo.
Sån här kost kallas LCHF och är betydligt roligare, nyttigare och effektivare än bantning och kalorijakt. Nåja, sån kost har jag lagt om till tidigare och mått väldigt bra av det. Men sommaren och hösten har varit ett accellererande återfall. Men det är ju aldrig för sent att ändra sig. Det gäller bara att bestämma sig och vara konsekvent. Att vara konsekvent är viktigt i dom flesta sammanhang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar