Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 29 januari 2012

Det rödgröna sveket mot Rällaskogen


Det här året började dystert för Rällaskogen med ett rejält svek från "de rödgrönas" sida. Dom hade möjligheten att sätta P för majoritetens förslag till översiktsplan som innebär ingrepp på flera ställen i Rällaskogen, betydligt mer än det tjänstemannaförslag som Ilko Corkovic och hans rödgröna röra har ställt sig bakom.

De rödgröna hade helt enkelt kunnat rösta för det återremissyrkande som Stefan Olof Lundgren lagt fram och som innebar att planförslaget gått för beredning till Samhällsbyggnadsnämnden tillsammans med Stefan Olofs eget framtagna förslag till hur man kunde förena Ekerums utveckling och Rälla samhälles utveckling med ett fullständigt bevarande av Rällaskogen på ett sätt som gagnat alla parter. Till det hade det räckt med en tredjedel av rösterna, d v s de rödgrönas 14 och Ölandspartiets 3. Sjutton (14 + 3) är mer än en tredjedel av hela kommunfullmäktiges 41.

Men denna möjlighet satte Ilko stopp för att ta tillvara. Varför?

Trodde han på sitt eget förslag (som egentligen var tjänstemännens)?
Uppenbarligen inte. Han begärde inte ens votering.

Därmed kunde nu kommunalrådet med följe lättvindigt driva igenom den fördjupade översiktsplan som gick hand i hand med Ekerums exploateringsplaner i Rällaskogen

Varför lät Ilko detta ske? Var det mot löfte att det ska bli en konstgräsplan i Borgholm i år - som kommunen inte har råd med men som Ilko tydligen har satsat allt på?! Eller har Ilko haft en privat överenskommelse med herrarna på Ekerum? Man kan ju faktiskt undra.

Förloraren i detta spel är demokratin. Vad folket säger har tydligen inte det minsta betydelse när besluten ska tas. För Rällaskogens framtid står nu hoppet till ovanliga insekter samt statliga myndigheter som länsstyrelse, naturvårdsverk och överklagningsinstanser. Det är ett klart nederlag för demokratin att de folkvalda har slagit dövörat till!

2 kommentarer:

  1. Hej Per
    Hur har ni i Öp arbetat med frågan?
    Har ni träffat markägarna?
    Har ni sökt sammarbete med andra politiker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej du anonyme!

      Ett JA till att bevara hela Rällaskogen är en av de elva punkter som vi i Öp gick till val på för ett och ett halvt år sedan. Stefan Olof Lundgren, aktiv kämpe för Rällaskogens bevarande, utsågs sedan till Öp:s representant i Miljö- och Byggnadsnämnden (som numera heter Samhällsbyggnadsnämnden) och som kommer att handha eventuella detaljplaner i området för kommunens räkning.

      Stefan har redan lagt ner mycken möda på en möjlig kompromiss som skulle kunna vara till gagn för alla parter: Rällaskogen (som då skulle kunna bevaras i sin helhet utan exploatering för fritidsboende), Rälla samhälles utveckling (med nya bostadsområden) och Ekerums golfverksamhet (med nya golfbyar närmare Ekerums restaurang och huvudbyggnad). Detta förslag har han presenterat för politiker från andra partier och sökt samarbete kring.

      Mvh
      Per Lublin

      PS. Det är trevligt om de som skriver inlägg också skriver sina namn.
      Uppge gärna även e-post-adress så kan jag återkomma med utförligare information.

      Radera