Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 20 augusti 2015

En kort resumé av det sommarlov som nu är slut

Så är sommarlovet slut och det är dags att börja blogga igen i den mån som mina små iakttagelser, tyckanden och tänkanden kan vara av fortsatt intresse. För mig känns det då på sin plats med en liten resumé av lite av sådant som hänt eller inte hänt under mina åtta veckors välbehövliga veckors sommarlov:
SOMMARENS HÖJDPUNKT PÅ ÖLAND 
var Ölandsoperans framförande av "Krigarkungen" i Borgholms slottsruin. Väl värt varenda krona av biljettpriset. Får bara beklaga dom som missade detta både roliga, vackra, intressanta och genialt presenterade skådespel! 
Måhända framtida repriser? 
                             
SOMMARENS BOTTENNAPP FÖR ÖLAND 
var domen från Mark- och Miljööverdomstolen, som låter Ekerums vinstintressen gå före naturskyddsintresset och i slutänden ger klartecken för 58 spektakulära lyxhus i Rällaskogen! 
Tänker på uttrycket "Pengar är makt!". Påverkbara domstolar?
        
SOMMARENS TJAFS PÅ ÖLAND 
Om det är någonting som kan skapa tämligen meningslöst tjafs så är det nog så kallad konst som faller en aning utanför ramarna. Tyvärr kunde en ganska obetydlig händelse på Himmelsberga i somras bli något enormt stort, ett gigantiskt tjafs som dessvärre definitivt tog över fokus från ölandskonstnären Johan Perssons mycket fina utställning i Himmelsberga konsthall. 
             
 SOMMARENS I-SISTA-MINUTEN PÅ ÖLAND  
Om det var något som verkligen skedde i sista minuten i somras så var det när Nils Ferlin-samlingen räddades från sopsäckarna vid Sjöstugan intill Borgholm, där den tillfällige sommararrendatorn - totalt ovetande om den store skalden och hans sommarvistelser och skrivande på Sjöstugan - trodde att det var något kvarglömt skräp från en tidigare kaféarrendator. 
Några förbipasserande hade uppmärksammat vad som var på väg att hända och berättat om det på FaceBook, vilket fick det facebookläsande kommunalrådet Ilko Corkovic att föredömligt snabbt reagera, så att samlingen i sista stund kunde räddas. 
Förbaskat oansvarigt att någon från kommunens sida - vet ej vem - kunde arrendera ut byggnaden utan att informera om Ferlinsamlingen som fanns där! Hål i huvudet kan man nog säga.  
     
SOMMARENS VÄDER PÅ ÖLAND
var kanske ingen höjdare för soldyrkare - i varje fall inte under den så kallade "högsäsongen" - men en dag i juli tog solen igen det med att visa sig dubbelt i Borgholm.
Två solar - den ursprungliga till höger
   
SOMMARENS FRÅGA OM ÖLAND 
fick jag under en färd i början av augusti genom södra Närkeslätten i en liten bygd där byar och gårdar bär namn som Tista, Tosta, Tasta och Testa. Där träffade jag nämligen ett geologiskt snille vid namn Jan Johansson som hade byggt om ladugården på en gammal gård till ett Fossilmuseum (Sveriges största av sitt slag), som drog besökare från när och fjärran. Vad inte han visste om geologisk historia och geologiska fynd - inte minst var ovanligheter förekommer på Öland - är nog inte mycket att veta. Han ställde frågan: 
- Varför har inte Öland ett Östersjömuseum? 
Det tyckte han att Öland borde ha. Vilket skulle kunna göra Öland till ett centrum för geologiintresserade runt hela Östersjön. Och dra till sig folk ännu längre ifrån. Oavsett årstid.
Mina tankar gick till norra Öland och bl a Gillberga.
Bollar gärna frågan vidare!

STILTJE I DEN BORGHOLMSKA KOMMUNPOLITIKEN 
Den största händelsen i den borgholmska kommunalpolitiken under sommaren var nog det ramaskri som upphävdes bland stadens medborgare när sittbänkarna på torget - på uppdrag av några mindre finkänsliga kommunanställda tjänstemän - förflyttades från sin sedvanliga rad till en mer undanskymd placering borta vid kyrkan, där inga människor satt. Ordningen blev snabbt återställd, vilket kan ses som ett tecken på att demokrati faktiskt kan fungera!
Bortplacerade bänkar borta vid kyrkan väldigt tomma
                         
BEHÖVLIGT MED SOMMARLOV 
- detta år med invigande av allt möjligt
För mig personligen började sommarlovet med en intensiv Almedalsvecka i Visby, som invigdes av en gotländsk biskop med jultomteskägg och avslutades med en seglats hem till Borgholm med briggen Tre Kronor, där jag fick vara med om den verkliga invigningen av nya Vedkajen - två dagar innan kommunledningen behagade vara på plats! För diverse olika "höjdare" blev det ganska mycket av invigningar denna sommar!
Biskop Sven-Bernhard Fast välsignar och inviger därmed Almedalsveckan


Briggen Tre Kronor har lagt till och därmed invigt nya Vedkajen i Borgholms hamn

Vill du läsa mer om min seglats från Visby till Borgholm kan du klicka här! 
Fotografier och teckningar: Per Lublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar