Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 24 augusti 2015

På tiden för uppsnyggning av Societetsparken

I lördags var det mycket pip i Ölandsbladet om att herrar Anders Hansson (Kalmarkrögare) och Robert Gustafsson (rikssvensk lustigkurre) ska ta över restaurant Byttan i Stadsparken i Kalmar och genomföra något av vad dom tidigare sade sig vilja göra i Borgholm när dom skulle lägga rabarber på en stor del av Societetsparken och uppföra jättestor ful byggnad som inte alls passade där.
Politikern Marcel van Luijn (m) som den gången ställde sig på de protesterande Borgholmsbornas sida verkade nu göra i byxorna av förskräckelse när bladets reporter ville ha en kommentar. Istället för att göra en pudel borde väl Marcel kunna vara nöjd. Societetsparken blev ju faktiskt räddad. 
Den gången bedömde inte samhällsbyggnadsnämnden det som någon stor avvikelse från gällande plan utan gav snabbt bygglov för åbäket, oavsett de många protesterna. Länsstyrelsen tyckte annorlunda och upphävde bygglovet. Då hade redan Gustafsson dragit sig ur. 
Nu är det också på tiden att Societetsparken får en rejäl uppsnyggning istället för att stå och förfalla. Stadens lunga borde inte få se ut som en övergiven tivoliplats. T ex borde vatten i springbrunnen igen vara en självklarhet. 
Vad Stadsparken i Kalmar anbelangar så är redan den förstörd av det hiskeliga svarta kubformade masoleum som under det missvisande namnet "Konstmuseum"* placerats mitt i parken och där Byttan kommit att bli något slags annex. Kan ju knappast bli värre. Vi får väl önska Hansson och Gustafsson lycka till och se vad det kan bli av det hela.
Fotnot: Kalmar hade tidigare ett fint konstmuséum - verkligen värt namnet - på andra sidan Slottsvägen. I det nya s.k. konstmuséet mitt i parken är det så konstigt byggt att konsten inte får plats och den dyra byggnaden står bara och tickar pengar. Ett väldigt olyckligt, onödigt och dyrt kalas för Kalmarborna.
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar