Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 22 augusti 2015

Meny från höstterminens inledande kommunfullmäktigemöte


En augustimeny utan vare sig kräftor eller snapsar men där det går att klicka på den blå (länkade) texten vid de punkter som kan intressera.   

MENY 
för kommunfullmäktiges augustimöte den 17/8 2015
Församlingen höll - med undantag av visst tjafsande under sjätte punkten - en lågmäld ton med anledning av att ledamoten Stig Bertilssons ladugård under dagen brunnit ner med cirka 150 djur innebrända  
Aktörer i talarstolen eller i podiet:    
Eva-Lena Israelsson (s), lko Corkovic (s),Sune Axelsson (s), Eva Wahlgren (c), Marcel van Luijn (m), Eddie Forsman (m), Lasse Leijon (SD), undertecknad (nya Öp) och Håkan Peterson (nya Öp och ende företrädaren för Allmänheten vid frågestunden), Gia Thörnquist (projektanställd) samt Marie-Louise Johansson (kommunsekreterare)   
  • Inledning med bl a redogörelse för ladugårdsbranden samma dag på Stig Bertilssons gård i Alböke samt fråga om att ställa in mötet - 9 ½ minuter 
Beslutades att mötet skulle hållas men begränsas till "dom viktigaste ärendena". 
  • Allmähetens frågestund: Håkan Peterson, ställde frågor om kommunens och BEABs beredskap för framtida vattenbrist i kommunen -12 minuter totalt med svar
Besvarades av kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (s) och BEAB:s styrelseordförande Carl Malgerud (m).
Gia Thörnquist presenterade sig och sina planer.
Beslutades enhälligt att lägga till 645 000:- för modul och 145 000:- för inventarier i årets budget till utbildningsnämnden.
Beslutades enhälligt att lägga till ytterligare 627 000:- för drift av ny förskola och 267 000:- för investeringar i densamma i ovannämnda budget.
Beslutades enhälligt att godkänna överenskommelsen om mottagande och bosättning av 73 nyanlända under 2015.
    Beträffande kommunstyrelsens förslag att liknande avtal i fortsättningen skulle beslutas av enbart kommunstyrelsen istället för av kommunfullmäktige blev detta nedröstat med röstsiffrorna 16 - 13. Dom som fällde förslaget var samtliga moderater, centerpartister, sverigedemokrater, flertalet av ledamöterna för Framtid Öland samt undertecknad.
    Beslutades enhälligt att antaga den av kommunstyrelsen föreslagna policyn om bidrag till enskilda vägar samt att denna ska utvärderas efter ett år. 
    Ansökan för att få vägbidrag måste göras senast den 30 september för att kunna behandlas!
    Frågan om avskaffande av de s k delade turerna ansågs tydligen inte så viktig av kommunfullmäktigeordföranden Eva-Lena Israelsson (s) eftersom en motion om avskaffande av dessa hörde till dom ärenden som hon lät ta bort från dagordningen.
    Hur som helst gick mötet föredömligt snabbt och var avklarat på 1 timme och 22 minuter, varefter dom 30 närvarande ledamöterna i lugn och ro kunde dricka sitt kaffe och äta sina av kommunen betalda smörgåsar och kakor.
             Vill du följa hela mötet i sin helhet, klicka här!

    2 kommentarer: