Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 30 augusti 2015


Opinionsledaren:
  





Dags för ändring i kommunens skolpolitik!

  
Ingen politiker i vår kommun kan väl  - med handen på hjärtat - påstå att dom inte kunnat ana att det skulle kunna bli så här, när man beslutade om skolnedläggningen på Östra sidan. Det fanns ju faktiskt gott om varningssignaler. Det fanns ju t o m upprörda Runstensbor som ville bryta ut socknen ur Borgholms kommun och lägga den till Mörbylånga. Det senare visade sig dock vara lättare sagt än gjort. Att skicka barnen till skolan i Gårdby var enklare. Och när småsyskonen sedan skulle börja skolan så var det ju naturligt även dom skulle gå i Gårdby (där dom dessutom skulle få gå kvar även i sexan och inte skickas vidare till någon högstadieskola efter femman). 
  
Beslutet att skicka eleverna i Rälla, Gärdslösa och Köpingsvik till Slottsskolan redan efter femman har ytterligare drivit på att Borgholms kommun tappar massor av skolelever till Mörbylånga. Något som kostar Borgholms kommun förödande mycket i skolpengar och således inte är någon besparing.
  
Som kommunalrådet i Borgholm nu säger, det här måste analyseras! Men jag kan inte se att den analysen kan leda till något annat än att Runstens skola måste öppnas igen och att det så kallade "besparingsbeslutet" att placera sexorna från hela södra kommundelen i Slottsskolan måste tas tillbaka så att sexorna får stanna kvar på sina mellanstadieskolor.
  
När man går i sexan är man 11 -12 år gammal, och det är nog inte så många föräldrar som tycker att deras barn i den åldern passar så bra ihop med stora och kanske stökiga tonåringar på rasterna.

Runstens skola är lyckligtvis kvar i kommunens ägo och vi väntar på att förskolan ska kunna flytta in i renoverade lokaler på nedervåningen. Men beträffande övervåningen har den framtida användningen verkat mer diffus. Nu borde det dock ha klarnat. Ty när förskolebarnen ska börja den riktiga skolan, så finns det plats för denna på övervåningen, och så kan Runstens skola successivt under ett antal år återuppstå som en populär låg- och mellanstadieskola som behövs för att kunna behålla barnen i kommunen.
   
Att sexorna ska kunna få kvar i sina respektive mellanstadieskolor bör kunna vara genomfört redan till start av nästa läsår!

Om vi så skulle ha världens bästa skola i Löttorp, så nyttjar det föga om eleverna i södra delen av Borgholms kommun flyktar till grannkommunen i söder!

  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar